| 18.06.2009, 00:00.50 | |
DVB-T Ostrava K54, přijímač odolný proti pre-echuPožadavky:- levný (potřebuji nejméně 2) - velmi citlivý tuner do náročných podmínek příjmu ve velmi členitém terénu, ale hlavně, odolný proti NEODSTRANITELNÉMU pre-echu (Ostrava, K54, úhel Hladnov-Hošťálkovice cca 5°) - korektní zobrazení české diakritiky v EPG Úroveň signálu na K54 je naprosto dostatečná, použité settopboxy zn. FAVAL ale více či méně zklamaly. Zatímco typ T75 kostičkuje max. párkrát za hodinu na K54 i na slabém K63, u typu T200 se na K54 obraz rozpadá několikrát za 10 sekund, K63 nezvládne ani naladit.... situace s českým EPG je u těchto přijímačů zase přesně opačná, zatímco T200 s příšerným tunerem má špičkové české EPG, T75 české EPG korektně nezvládá, nový firware není k dispozici... :(( Na internetových diskusích jsem podle názorů některých přispěvatelů nabyl dojmu, že proti pre-echu by měly být odolné zejména přijímače značek Technisat a Comag, můžete někdo potvrdit úspěšný a DLOUHODOBĚ STABILNÍ příjem K54 na některém typu těchto přijímačů v podobně náročných podmínkách? Prozatím jsem se kvůli co možná největší stabiltě K54 musel zříct jak K28, tak i K63 a natočit anténu úplně mimo, tak, aby ještě šel vysílač Ostrava Hladnov, zatímco vysílač Ostrava Hošťálkovice je už potlačen směrovostí antény. Je to příšerné řešení, ze kterého se mi dělá zle, ale vzhledem k pre-echu na K54 je to zatím jediná možnost, která jakžtakž zabrala, při jakémkoliv přesnějším nasměrování antény směrem na vysílače je signál už jen horší, pulzuje mezi maximem a úrovní rozpadu, a to tím více, čím přesněji je anténa natočena na některý z vysílačů. |
![]() D2MAC |
| 18.06.2009, 00:09.49 | |
RE: DVB-T Ostrava K54, přijímač odolný proti p...Ještě dodám, že výše pozorovaný jev není způsoben přebuzeným signálem, ale vyskytuje se jak při zapojení colorky pouze na symetrizační člen, tak i při použití nízkošumového zesilovače TEROZ, zkoušel jsem i síto se symetrizačním členem, efekt byl vždy stejný.Problém se vyskytuje pouze u K54 (naštěstí pouze tento mux se jako jediný vysílá z obou kót současně), u K39 a K32 žádný problém není, a u K54 také nebyl, dokud nezaktivovali vysílač Ostrava-Hošťálkovice... Hrozím se okamžiku, až pojedou všechny muxy z obou vysílačů a ještě k tomu navíc přibude Lysá hora na stejných kanálech, pak asi vyjma DVB-S bude v mé lokalitě jediná záchrana, pokusit se o dálkový příjem přes kopce buď z Pradědu nebo z Kojálu. |
![]() D2MAC |
| 18.06.2009, 00:24.34 | |
RE: DVB-T Ostrava K54, přijímač odolný proti p...Zkusil bych Technisat digipal 2tx.U nás je problém s polským k38 a českým K39. Po dvou přístrojích, které jsem zkusil šel na zkoušku tento a jede naprosto bez výpadků. Na těch prvních dvou pouze to tebou uvedené pulzování kvality a nesledovatelný obraz. Od té doby kupuji jen tento. Ahoj |
![]() Tomik535 |
| 18.06.2009, 00:33.21 | |
RE: DVB-T Ostrava K54, přijímač odolný proti p...Včera jsem dával anténu v Těšíně a v přízemí plazma Panasonic K32,38,39,54 naprosto ok. V prvním patře noname stb Lidl, K38 ani ťuk. Anténa samozřejmě společná pro oba. |
![]() Tomik535 |
| 18.06.2009, 00:35.33 | |
@Tomik535Ahoj, díky za potvrzení typu.Sice tvůj případ není problémem pre-echa, ale spíše selektivity tuneru, každopádně je dobré toto věděť a i když u mě K38 nehrozí, může se jistota s příjmem ob kanál později hodit jinde... |
![]() D2MAC |
| 18.06.2009, 06:19.47 | |
to D2MACMě fascinuje ta snaha řešit příjem DVB-T za současných provizorních podmínek.1. 11. 2009 bude změna - kanál 54 pojede na 100 kW.Do 2 let se všechno (podstatně)změní, včetně muxů našich i (doufám) Poláků. Nová situace bude vyžadovat jiné přístupy a jiné technické řešení.Je ta doba 2 let tak podstatná, že se do provizorního řešení musí vkládat peníze? Vždyť ta colorka též není zadarmo, nemluvě o přijímačích.Hračka je to krásná, leč za dva roky se může odložit. Z analogu znám rozdíly mezi kanálovými a pásmovými zesilovači, pomocí kanálových jsem dosáhl maximum možného při sloučení různých 10 kanálů. V případě pre-echa je možné, že bude zapotřebí použít také směrové antény, bude sakra rozdíl mezi Hošťálkovice - Hladnov dnes a Hošťálkovice - Lysá hora příští rok. Každý mux se vypiple zvlášť a pak sloučí, tato cesta je bezpečná, znamená více antén. Z jedné antény ale mohu získat více muxů přes kanálové větve.Pokusy s pásmovými zesilovači a jednou anténou pravděpodobně nemusí být tím nejlepším řešením (je pouze nejlevnějším).Ta vložená (výzkumná a finanční) energie do provizorního řešení se vrátí v čem? Můj přístup by byl tento: 1.Získat frekvence, které chci přijímat. 2.Navrhnout anténní systém s kanálovými zesilovači, laděnými slučovači, vícenásobným rozbočovačem a výstupním širokopásmovým zesílením (po sloučení a rozbočení) do každé z jednotlivých větví anténního rozvodu samostatně. Takové řešení mohu již dnes plánovat na definitivní podmínky. Vyjde mi předpokládaný počet antén. Po dobu provizorních podmínek bych dočasně použil jiné frekvence. Kanálový zesilovač se rovná širokopásmový, na jehož vstupu je laděná propust. Laděná prospust se dá nastavit i v amatérských podmínkách, lepší je však nechat nastavit u odborné firmy. Jinak samozřejmě přeji úspěch všem pokusům. |
![]() samorost |
| 18.06.2009, 06:25.35 | |
d2macZdravim.S preechem jsem se setkal pouze v nepatrne mire u 31k rakouskeho Muxu.Co mohu uvest je to, ze Technisat Digipal 2tx ma tuner kvalitni, ale vysokou citlivosti zrovna neoplyva!Zrovna tak potvrzuji, ze nove plazmy Panasonic maji v sobe DVB-T tunery opravdu citlive a kvalitni.Doma mi na nem tuka i 68k z Jauerlingu, za Technisat, ci Di-way 2200 o nem vubec nevi.Co se pre-echa tyce, tak by to chtelo sikovny Prodig II+ a jeho funkci "MER by carrier", to je idealni pomocnik k eliminaci degradace rusivym, ci odrazenym signalem z jineho smeru.S obycejnym STB jsi stale jak slepy v tunelu. |
![]() Saxon |
| 18.06.2009, 06:37.04 | |
RE: DVB-T Ostrava K54, přijímač odolný proti p...Neco podobneho, co popisuje Samorost uz mam pripravene k montazi u sebe doma.V planu je pet smeru prijmu a tyto kanaly:21,22,30,31,33,35,39/50/,41,49,51,53,63,68K.Kontrolni otazka, jake to jsou smery/vysilace/?Prijem je u CB.Spravna odpoved = pochvala pred rozvinutou zastavou!P.S. - trochu se bojim sousednich tesnych kanalu. |
![]() Saxon |
| 18.06.2009, 07:28.23 | |
RE: DVB-T Ostrava K54, přijímač odolný proti p...Z vlastni zkusenosti co se tyka preecha - technisat, Homecast v pohode, stejne tak Philips.Katastrofa - Schwaiger, Samsung (LCD-plazmy) vc. stb se samsung tunerem. |
![]() J a |
| 18.06.2009, 09:06.11 | |
dobré přečíst si....http://www.mikrokom.eu/cz/pdf/funkce%20MER.pdf |
![]() Saxon |
| 18.06.2009, 11:17.26 | |
RE: DVB-T Ostrava K54, přijímač odolný proti p...Co se týče odolnosti vůči preechu mám dobré zkušenosti se Strongem. Je to přístroj za pár šupů, na reklamace se téměř nevrací a EPG je taky v pořádku. Naopak musím nesouhlasit s "JA", protože konkrétně Philips (DTR 220)je přímo katastrofa a obdobný problém je také se Sony. |
![]() petr71 |
| 18.06.2009, 12:33.09 | |
Vyměnil jsemsíto za colorku/120/,zlepšení u všech kanálů/28,32,54,63/kromě 39/,lepší stabilita u 63,u 39 to občas cukne.Panas.42px80 mi nedovolí to sloučit s 38 a 57,které chytám na síto,chtěl jsem laditelný slučovač,jenže těch změn bude tolik,že to zatím nemá cenu,na 38 v říjnu hodím stb v mpeg4/o jeden DO víc/,vyměním síto na colorku,a dám tomu minim.2 roky pokoj. |
![]() spyko |
| 18.06.2009, 15:26.48 | |
@samorostChtěl jsem to do jisté míry vyřešit už teď - od září budu dělat doktoranda na VŠB, kde se mnou (minimálně v prvních dvou ročnících) vymetou kde co, a podle vytíženosti současných doktorandů už dopředu odhaduji, že toho času na babrání se s nějakým pre-echem mít moc nebudu.100kW z Hošťálkovic na k54 situaci podle mě nijak pozitivně neovlivní, Hladnov se v mé lokalitě přijímá velice dobře, naopak Hošťálkovice jsou více stíněny cca 600 metrovými hůrkami v okolí Kozlovic a Palkovic, ten signál tu moc dobře neprochází. Pozdější příjem z Lysé hory by mohl být na 99% bezproblémový, jistou nevýhodou bude vysílání jen 2 muxů, z čehož vyplývá nutnost použití další antény na mux3, který ale bude opět rušen pre-echem Hošťálkovice-Hladnov, čili, opět nic nevyřeším, jen problém přesunu z muxu na mux. Myslím si, že 2,4 metru dlouhá colorka je už natolik směrová, že se vyrovná (ne, co do zisku) ve směrovosti dlouhé kanálové anténě. Těch 5° je příliš málo, aby se to dalo efektivně potlačit. V budoucnu počítám s příjmem DVB-T z SK a PL, vzhledem k současné úrovni digitalizace v těchto zemích je nějaké předběžné určování si kanálů v případě SK naprostou utopií, v případě PL jsou jisté typy, které jsou ovšem stále nejisté, navíc je tu nejistota, ze kterého vysílače bude příjem realizován. Zatímco v případě SK se dá logicky počítat s Krížavou či BB Suchá Hora (v podstatě stejný směr), v případě PL jsou ve hře hned 4 vysílače z dosti rozdílných směrů (od prava: Skrzyczne, Katowice, Czestochowa, Opole) Věřím, že se vložená výzkumná i finanční energie (colorku rozhodně využiju) vrátí v získání zkušeností. Asi ale s nákupem STB počkám do oficiálního spuštění K54, pak se uvidí. |
![]() D2MAC |
| 18.06.2009, 15:27.19 | |
@SaxonDíky za ten odkaz, dovedu si docela dobře představit, že bych se s Prodigem rychle skamarádil...to už se ale ubírá cestou, na kterou jako neživící se tím amatér finančně nemám.Zkusil jsem setřídit ty Tvé kanály, ale něco mi tam přebývá: Jauerling (AUT) = 21, 31, 68 CB kleť (CZE) = 22, 39(50), 49 Votice (CZE) = 41, 53 Javořice (CZE) = 30, 33, 35 63 bych střelil jako nějakou buď plzeňskou nebo budějovickou lokálku s muxem 4, ovšem tu 51 nemám ani páru, co by to mohlo být. Dost mě překvapuje, že jsem v těch kanálech nenašel nic, co by odpovídalo profláknutým neměckým vysílačům typu Wendelstein, Brotjackriegel nebo Hoher Bogen... |
![]() D2MAC |
| 18.06.2009, 15:29.13 | |
@spyko, allNo vidíš, na tu k57 z Javorového jsem úplně při testech zapomněl...musím ještě zkusit štěstí, jestli to tu náhodou přes Ondřejník neproleze :)))Díky ostatním za pozitivní i negativní tipy (co kupovat a čeho se pokud možno vyvarovat), asi bude opravdu nejrozumnější uposlechnout radu nicku samorost a počkat - minimálně na listopad letošního roku. |
![]() D2MAC |
| 18.06.2009, 16:09.57 | |
2petr71Asi jak ktery, ten co jsem tu zkousel jel zcela bez problemu. S preechem tu mame celkem problem, takze hodne prijimacu jsem zkousel, fakt je ze ten Philips neprodavam, jen ho tu mel zakaznik na naladeni. Na presny model se ho ale optam a pripadne napisu. |
![]() J a |
| 18.06.2009, 17:00.46 | |
RE: DVB-T Ostrava K54, přijímač odolný proti p...Právě teď testuji u sebe malý Mascom 530T, narozdíl od FAVALu kvalita na k54 drží na maximu, ani se nehne, kostičky žádné, K63 OK, včetně českého EPG, sice nemá loop out a usb, ale bez toho se obejdu.Tak to vypadá dobře a vyměním ho za oba typy FAVAlu, tohle jsem přesně potřeboval - malý levný box pro rodiče a prarodiče se základními funkcemi. Až pak půjde PL a SK, pro sebe koupím nějaké dělo s MPEG4... |
![]() D2MAC |
| 18.06.2009, 20:37.21 | |
To DMAC,Tomik535,spyko - problém k38 + k39 ?Pánové, sleduji tuto diskuzi a prosím Vás o informaci o polském k38 : předpokládám správně že je to vysílač "Skrzyczne" - kde jej prosím najdu přesně na mapě (nějaké orientační obydlené body), od kdy přibližně vysílá? Ani mě tak nezajímá jeho příjem, ale možná by to mohl být zdroj mých současných potíží s příjmem k39 (Mořkov). Tak před půl-tři čtvrtě rokem jsem problém nezaznamenal, teď se mi k39 cuká, přitom k32 i k54 z Hladnova jede OK (nejsem v Mořkově pořád, proto ta přibližnost...).JInak by ještě přímo na k39 měl jet nějaký analog.převaděč 15kW v Řece - kopec Godula (Fr.Místek) To mě taky napadlo jestli to ke mně nedoráží. Nevíte o něm něco? (jestli funguje, kam je nasměrován). Má výbava je pouze aténa, crtTV a Showbox S700, Díky za každé info* |
![]() lance |
| 18.06.2009, 20:55.40 | |
@lanceS 99% jistotou můžu říci, že pokud si naladíte na TV v analogu kanál 39, uvidíte pouze čistý šum - tak, jako ho vidím i já kousek vedle ve Frenštátě. V analogu u nás (Fren, Mořkov) na kanále 39 nic nevysílá - viz. i vyhledávací databáze ČTÚ:http://www.ctu.cz/ctu-online/vyhledavaci-databaze/prehled-televiznich-vysilacu.html?position=4&action=station&order=&direction=ASC&f_channel=39&f_druhvys=26&order=&asc=&type=&f_station_name=&f_pol=0&f_transmitter= Převaděč v Řece má výkon max. pouze 15Wattů, to se sem přes kopce vůbec nedostane. Rovněž po mnohých testech můžu říci, že 0,5kW DVB-T signál ze Skrzyczneho na k38 sem (Fren, Mořkov) absolutně nemá šanci prolézt přes masív Lysé hory a Smrku. Ono by to nešlo ani, kdyby tam ty kopce nebyly, protože je použit směrový vyzařovací diagram s potlačením na území CZ+SK, které začíná cca jižněji od Frýdku-Místku. Skrzyczne je nejvyšší hora Slezských Beskyd (Beskid Slaski), kousek od PL městečka Wisla. Fotku, jak jde vidět Skrzyczne z vrcholu Kněhyně jsem nedávno dával do uploadu. Vrchol Skrzyczneho na mapy.cz: http://www.mapy.cz/#x=143778816@y=134765568@z=8@mm=FP@st=s@ssq=19.029722E%2049.685278N@sss=1@ssp=120771493_127158145_150328229_149768065 |
![]() D2MAC |
| 18.06.2009, 21:08.08 | |
d2macMas za 1! ;) 63 kanal bude udajny 4 Mux O2 z Nove Hospody u Pisku.51 kanal ma v merku Budejovicka TV GIMI z vysilace Vcelna.Oboji je zatim ve hvezdach.Jinak si to dohlepal vyborne.Z Nemecka doma nic DVB-T nechytam, Sumava je moc velka prekazka.VKV se ohne, ale UHF nikoliv.Jsem 410m.n.m.Brotjacklriegel jedu VKV stabilne na Supersonic, DVB-T akorat za extremni inverze.Wendelstein akorat 98,8MHz B3.Zde mi to rusi zdola Impuls. |
![]() Saxon |
| 18.06.2009, 21:49.36 | |
No nevím/lance/na staré síto byl 39 kan.100%/Havířov/,výměna na colorku mě stála 20%,co mě štve je kvalita,i když je vysoká,sem tam škubne obraz,zajimavé je ,že jen na nově a cinemě,je tu možnost větší směrovosti, zaběr od 28 po 63 na malou vzdálenost,ale 39 je uprostřed posunu.Tu 38 skrzyczne být tebou bych zkusil dokud jede v mpeg2,a uvidíš. |
![]() spyko |
| 18.06.2009, 22:00.24 | |
@D2MACDíky za reakci, taky mě mohlo napadnout že převaděč asi nebude mít 15kW :) ale je zajímavé, že o problémech s k39 píše i Tomik535 a opakovaně i spyko s colorkou. I když nevím kde přesně bydlí, předpokládám že asi blíže na sever k Ostravě a tím pádem mají ještě větší rozdílnost směrů k39 a k38. Pokud třeba Tomik535 má problém s k39 + k38 v Těšíně na jednu anténu, předpokládnám nasměrovánu na Ostravu tak při rozdílnosti výkonu vysílačů 10kw/0,5kw násobeném potlačením příjmu ze zadního směru antén (u k38) - byť by to byla anténa síto, mi to přijde divné. Jestli nám ti poláci nezáří trošku víc ?? Až dorazím do Mořkova s colorkou se zes., zkusím přímý příjem toho k38 (jsem přece jen min. o 10km dál od Lysé než Vy) dám vědět. Každopádně nevím co by mi jinak mělo rušit ten k39 (10kw), přitom mi k32(2kw) krásně jede. Může to být možná místní nehomogenita signálu - jsem přece jen za kopcem a s anténou jsem po zahradě nelítal (mám ji na střeše) ale před časem jsem ten problém s k39 neměl (na střeše mám dvě antény a z oběma mám ten samý problém, takže kmitání zes. bych taky vyloučil ale kdo ví..) Taky proto jsem se ptal, kdy začal ten k38 vysílat, nevíte? Budu si muset udělat čas a proladit to na místě důkladně, zatím tam vždycky jen po chvilkách něco zkusím a to je o ničem. Mladické lovení signálu ve Velkých Karlovicích mě naučilo že je to často duchařina (Mořkov je ale ve srovnání s Karl. polabská nížina s příjmem na nasliněný prst :)) ..snad ) Taky nerozumím problému s PRE-ECHEM (co to je?), myslel jsem, že když se plánují jednofrekvenční DVBT sítě tak systém TVBT má problém s příjme jedné frekvence z více vysílačů nějak vyřešen. To mě teda v Mořkově čeká pěkný mazec s Muxy 1 a 2 když mi tam pojednu na stejných kanálech ze třech vysílačů současně :lookaround:Mějte se* |
![]() lance |
| 18.06.2009, 22:41.43 | |
RE: DVB-T Ostrava K54, přijímač odolný proti p...Těžko říct - u mě je k39 nejsilnější, v těsném závěsu pak k32 a k54, dlouho, dlouho nic a pak se někde okolo hranice stability pohybují k63 a k28.Síto má širší záběr než krátká colorka, která je navíc citlivá na homogenitu pole, proto to chce mít i trochu štěstí s umístěním anténního stožáru, popř. se zvolenou výškou antény nad zení - nejvýše nemusí nutně znamenat nejlépe. Kdyby se v Mořkově na k38 objevil byť i jen náznak signálu, byl bych velmi překvapen. Vysílač na Skrzycznem je vysoko skoro jako ten na Lysé hoře, proto, pokud je příjem realizován v neutlumené výseči, je možné ho i přes malý výkon zachytit dosti daleko. K38 ze Skrzyczneho vysílá už cca 2 roky, kdyžtak mě někdo opravte, nevím to přesně, dalo by se to dohledat v archivu na radiopolska.pl. Pre-echo může nastat při příjmu dvou a více vysílačů 1frekvenční sítě, pokud jsou tyto vysílače z pohledu místa příjmu blízko u sebe, popř. v přímce a anténou či anténní soustavou není možné jeden z nich potlačit. Pak na vstup tuneru STB přichází signály s rozdílnou fází a ne každý STB je schopen si s tím poradit. |
![]() D2MAC |
| 19.06.2009, 09:42.31 | |
@spykoZdravím, dívám se na mapě na pozici Havířova a situace co popisuješ má logiku, akorát nevím co myslíš tím "39 je uprostřed posunu". Frekvenčně je to uprostřed mezi k28 a k63 ale o to tu asi nejde. Směrově z Havířova jsou krajní směry k28 Klimkovice (vlevo) a k39 Hladnov (vpravo), mezi tím je ul.1.máje-k63 a Hošťálkovice). Tomu by odpovídala i Tvá situace po výměně za směrovější colorku, pokud na ni chytáš Klimkovice. POdle mě, pokud ji natočíš víc na pravo na Hladnov, neměl bys mít na k39 pokles oproti sítu (ale asi příjdeš o Klimkovice).... anebo je všechno jinak :sly: |
![]() lance |
| 19.06.2009, 13:05.30 | |
to D2MACZmapovat signály pozemní televize není na škodu, ale.... Svého času jsem piplal K35 - STV 2 Križava v Havířově za Beskydy, který byl rušen K 37 z Lysé hory .Dále jsem piplal K11 STV 1, který byl rušen polským vysílačem z Ciesyna. Dojité antény vzájemně vyladěné, odlaďovače rušivých signálů,zesilovač u antény, po sloučení a rozbočení širokopásmové zesílení tak, aby na zásuvce bylo maximum možného. Po dvouletém výzkumu a spolupráci s firmou Radek Řehák, Zlín 12, bylo cíle dosaženo, dalo se na to dívat při sloučení K1, 8, 11, 24, 31, 35, 36, 41, 48, 50, 51, 53, 58. Ve srování se satelitem na SKY LINK se v případě slovenských programů jednalo o barevnou mazanici, navíc Slováci mají slušný satelitní datový tok na SKY LINKu. Anténní systém pozemní televize byl proto zrušen a nahrazen dvěma síty - na Ostravu a na Skrzyczne. Širokopásmové zesilovače se po sloučení spolu hádaly, když jelo kolem auto, tak signál z jedné antény se v určitém okamžiku odečetl od signálu z druhé-sloučené antény. Skrzyczne proto provozuji na kanálový zesilovač K 38 před sloučením a Ostrava je bez problému.Před domem mám betonový barák na Ostravu, jsem ve stínu. Kvalitní signál TVP 1, 2, TVN, TVN7, TVN Religia mám na základě Telewizje na karte za 50 zlotých. Závěrem: Češi, Slováci, Poláci jsou kvalitní ze satelitu, moje nadšení pro pozemní televizi silně ochablo a piplat se s tím v mých podmínkách se mi jeví jako zbytečná cesta. Rozumím ale tomu, že člověk se snaží najít limity, co lze v místě bydliště dosáhnout.Jde o to, zda potěšením je hledání cesty nebo sledování technicky kvalitnějšího programu. Vyberte si... |
![]() samorost |
| 19.06.2009, 17:01.09 | |
Lance, samorosto té 39 máš pravdu ,špatně jsem se vyjádřil,zeslabím 28.No a pro oba,jako amatérovi mi některé věci nejdou,tím vjetší radost,když se podaří,včetně loveni dvb-t i s !!!Děkuji tímto všem,od kterých jsem se něco naučil!!! |
![]() spyko |