Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
27.06.2009, 20:08.17

Nemusim sa báť blesku?Lebo mám parabolu na stožiar

Nemusim sa báť blesku? Lebo mám parabolu na stožiari.Či mi to nerozbije tv a satelitny prijimac,to sa bojim.Myslím prepätie prúdu, dám asi nejakú bleskoistku nato.

DIKY
uživatel
jack2500
27.06.2009, 20:18.46

RE: Nemusim sa báť blesku?Lebo mám parabolu na...

V klidu, bouřky poslední dobou nebývají. Ikdyby vítr někdy něco přivál, bleskojistka nechrání před přímým zásahem. A řekněme si to na rovinu: budovat něco polovičatého, to přece není náš styl... :) ;)
uživatel
Louskacek
27.06.2009, 20:26.32

Není třeba se bát

1. Meteorologická stanice přesně určí, kdy a kam blesk zasáhne.
2. Blesk má napětí v miliónech Voltů, proud v desítkách tisíc Ampér.
3. Na zničení televizoru a satelitu stačí přepětí cca 500 V.

Závěr: Není třeba se bát... Barák shoří po úderu blesku do poslední mrtě, satelit ani televizor už pak není třeba.
uživatel
samorost
27.06.2009, 20:29.36

Parabola vůbec není vodivě spojená se satelitním přijímačem, takže z tohoto bych strach neměl. Spíš je problém v tom, že neuzemněný stožár může způsobit paseku.
uživatel
technikTKR
27.06.2009, 20:34.58

nic neřeš a zaplať si pojištění,blesk je (nevhodné slovo),i když vše správně uzemníš stejně si vlítne jinudy
uživatel
pierrepetr
27.06.2009, 20:36.12

(nevhodné slovo byla S V I N Ě
uživatel
pierrepetr
27.06.2009, 20:40.12

Dá se říct, co člověk, to názor.
Mě třeba onehdy shořelo všechno, co bylo napojený na UTP kabel: Ápéčko, síťovka, Voip Adapter, ale vše ostatní vydrželo. V samou dobu shořelo sousedům v řadovce kde co: satan, TV, TV zesilovač...... :ogre:
uživatel
mirasat
27.06.2009, 20:44.24

Strach je třeba mýt vždy. Nic Vás spolehlivě před bleskem neochrání.
Technik tvrdí, že by strach neměl - asi zapomýná na indukované napětí.
Mimo to si blesk může najít cestu jinudy - AV kabely, anténní kabely, síť.
NEPODCEŇOVAT!
uživatel
Orion
27.06.2009, 20:46.34

Ale ja som myslel,keď mi drbne blesk do konvertora a pôjde po koaxiálnom kábli,či sa to nemôže stať?
uživatel
jack2500
27.06.2009, 21:01.27

Myslim si že přímý zásah blesku do konvertoru je teměř nemožné či nepravděpodobné a přenos výboje po zásahu do stožáru do koaxu pokud je stožár dobře uzeměn ta výboj pujde do země.
uživatel
petr1207
27.06.2009, 21:20.39

Pokial mas parabolu na stoziari nenapojenom na hromozvod o stb a tv by som sa nebal.
Ale o dom.
A inac prepetie indukovane po zasahu bleskom ide po elektrickej sieti.
Pokial je parabola umiestnena nizko(to nie je pripad tazajuceho),tak doporucovanym odpojenim lnb(pripadne bleskoistkou) ochranime iba lnb.To radsej odpojit elektroniku od siete.Ciastocnym riesenim su prepetove zasuvky.
uživatel
Kasr
27.06.2009, 22:01.56

Přepěťové zásuvky samy o sobě jsou k ničemu. Je nutná třístupňová ochrana, ta sice stojí tísíce ale vyplatí se. Pokud ale objekt zasáhne přímý úder blesku, tak nepomůže nic, jen dobrá pojistka.
uživatel
kuba
27.06.2009, 22:22.26

@kuba

Som pisal,ze iba ciastocnym!Iba pri indukcii do siete vo vekej vzdialenosti,kde prepetova spicka je relativne mala.
uživatel
Kasr
27.06.2009, 23:04.39

Bohužel, ale ani částečným řešením to není. Je to jen tahák na peníze.
uživatel
kuba
28.06.2009, 00:36.46

pokud Ti blesk / né naindukované napětí / zasáhne LNB konvertor, tak múžeš věřit, že spálený satelit bude to poslední co tě bude zajímat. Blesk je s v i n ě
uživatel
pepiino
28.06.2009, 09:03.04

mne sa niečo podobné stalo minulý rok. počas jednej búrky udrel blesk v okolí nášho domu, u nás odpálilo lnb, stb, plus dvd a televízor ktoré boli na tej istej el. zástrčke ako stb. ešte niekoľko dní bolo vidieť po celom okolí chodiť opravárov od domu k domu. doteraz si myslím, že smrtelná rana prešla cez koaxiál.
uživatel
majoSk
28.06.2009, 09:15.57

kuba

Muzes doporucit nejaky konkretni typ tristupnove ochrany ??

Proti samotnemu prepeti nepomuze ani tohle, prodleva jen 25ns ?

http://business.conrad.cz/websale7/?shopid=conrad-cz&act=product&prod_number=611503
uživatel
007
28.06.2009, 09:50.00

007

veľmi sa v tom nevyznám, ale tu je niečo podobné: maximálne špičkové napätie 6 kV, časová odozva: menej ako 1 ns je na predaj tu: http://www.avelmak.sk/index.php?lm=797&pg=det&article=26302
uživatel
majoSk
28.06.2009, 12:40.07

Jedná se o ochranu CBA. CB modul je v hlavním domovním rozvaděči, napěťová ochrana spolu s bleskojistkou, která vypne při zareagování hlavní pojistky na baráku. Například "hager" a podobné. A potom teprve má smysl ochrana "A" u zásuvky, třeba i ta co uvádíš.Někde se dává i ochrana "D" a to do elektroměrného rozvaděče, ale problem bývá s VČE. Samozřejmě všechny moduly jsou jednorázové, po zareagování se vyměňují za nové. Použít pouze ochranu "A" opravdu téměř nemá smysl.
uživatel
kuba
28.06.2009, 14:41.03

Moje zkušenosti s bleskem

Do našeho domu uhodil blesk 21. 7. 2001 v 01:30. Spali jsme v ložnici cca 3m od stožáru, který nesl pozemní televizní antény. Anténní stožár byl cca 5m nad rovnou střechou o průměru 66 mm. Stožár byl uzemněn asi na 7 Ohmů, koaxy byly vodivě spojeny se stožárem. Úder se projevilzvukem podobným výstřelu malé pistole, ze zásuvky vyšlehl oheň na délku cca 0,75m, aby se proměnil v pomalu padající saze.Žárovky v lustru vybuchly a sklo se vysypalo na nás do postele.Poškozeny byly 2 televizory, satelit, které byly v okamžiku úderu ve standby režimu, ale zůstaly v zásuvce. Video bylo spolu se zvukovou věží nezapojeno do zásuvky a blesk přežily. 4 satelitní paraboly nesly v té době 8 konvertorů na zvláštním stojanu na zemi 15 m od stožáru (!) a polovina konvertorů byla poškozena stejně jako diseqc přepínač.
Doporučuji před bouřkou:
1. vypínat všechno ze zásuvky, nejlépe šňůrou s mnohačetnými zásuvkami, spotřebiče jsou připojeny na šňůru, ale přívod šňúry se vytáhne.
2. odpojovat antény do TV,
3. odpojovat koax. od LNB
V minulosti se všechno spojovalo se zemí na hromosvodový svod. Dnes platí nové přístupy na ochranu před bleskem, zemní se hromosvod, který má být co nejvíce vyvýšen, přívody pro telekomunikační zařízení se spojují se zemí přes jiskřiště, antény mají být v ochrannéím pásmu hromosvodu. Instalují se přepěťové jímače, které popsal nick kuba.
Ještě k tomu strachu. Strach do práce technika nepatří, je to pojem vhodný pro práci psychologa nebo psychiatra. Technikovi patří opatrnost, předvídavost, rozhodnost a důslednost. Proto ta moje první reakce...
uživatel
samorost
28.06.2009, 21:25.04

Naprostý souhlas se samorostem. Vyznávám body 1.2.3. které popsal.
Připojil bych ještě bod 4. - odpojovat síťový kabel do PC a jiných přístrojů, které ho využívají
uživatel
Orion