| 01.07.2009, 12:56.53 | |
Rozdíl yagi 20-prvků pro různé kanályZdravím všechny,chtěl bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi anténou yagi určenou pro 52-60 kanál a jinými, třeba pro 33-39k. Mám konkrétně na mysli 20-ti prvkové, ale řekl bych, že je to docela jedno. Nevím, jestli to je rozestup jednotlivých prvků, rozměr dipólu, konstrukce symetrizačního členu? Příklad třeba tady: http://www.omko.cz/?kod=AN2060 Díky za odpovědi. |
![]() Fantomas |
| 01.07.2009, 13:11.52 | |
RE: Rozdíl yagi 20-prvků pro různé kanályPřečti si to po sobě znovu a zamysli se nad položeným dotazem!A jestli to nechápeš tak bože ochraňuj chudáky které ty navštívíš. |
![]() alda |
| 01.07.2009, 13:29.19 | |
FantomasKeby si si zobral do ruky dve antény rovnakej konštrukcie,tak ako uvádzaš yagi 20-prvkové,jedna určená pre 52-60 kanál,druhá pre 33-39 kanál,rozdiel je v rozmeroch,iné rozostupy,iní rozmer dipólu,pritom berme že sú prvky rovnakého priemeru.Existujú na to tabuľky,je aj kniha-žky o konštrukcii antén.Laicky povedané.Zožeň si takú knihu,pochopíš viac ako kto by ti tu napísal. ;) :8) |
![]() jank |
| 01.07.2009, 13:31.45 | |
RE: Rozdíl yagi 20-prvků pro různé kanályAlda - ta otazka zasa az tak blba nie je, ako sa snazis naznacit. Uplnemu laikovi to nemusi byt jasne.Fantomas - Uvazujes o roznych frekvencnych pasmach. V zauzivanom oznaceni vyssie cislo kanala znamena vyssiu pracovnu frekvenciu. V danom frekvencnom rozsahu musi antena pracovat v rezonancii, vtedy plni svoju funkciu. S pouzitym frekvencnym rozsahom priamo suvisi rozmer anteny, najma co sa tyka rozmeru jej prvkov. Cize v tvojom pripade - ked si zoberies 20 prvkovu yagi antenu pre rozsah 33-39 kanal a 20 prvkovu antenu uplne rovnakeho typu pre 52-60 kanal, ta druha bude mat priamo umerne mensie rozmery. Cize - u yagiho anten cim vyssia frekvencia, tym mensi rozmer, a to v priamej umere. Yagiho anteny maju rozne modifikacie. Na zaklade optimalizacii je mozne yagiho antenu navrhnut tak, aby bola v rezonancii v danom frekvencnom pasme s ohladom aj na dalsie parametre ako je zisk, predozadny pomer, sirokopasmovost ci impedancia. Preto sa jednotlive typy pre rovnaky frekvencny rozsah mozu lisit napriklad typom prisposobenia, konstrukciou dipolu, vzdialenostami prvkov, co dlzkou direktorov. |
![]() JanoHels |
| 01.07.2009, 14:08.07 | |
RE-FantomasKaždá anténa má svá specifika a zabírá určité spektrum kmitočtu.Proč si myslíš že antény pro např.VHF pásmo jsou takové hrábě.Ono je čím vyšší kanál,tím kratší prvky antény i dipól.Přečti si něco o anténách od klasika TV příjmu p.Českého.Mám ji doma a kdysi jsem podle ní si dělal antény.Před cca.18 lety. |
![]() Baron |
| 01.07.2009, 14:13.25 | |
RE: Rozdíl yagi 20-prvků pro různé kanályTomáš Český:Atény pro prjem televize SNTL 1987 :8) |
![]() jank |
| 01.07.2009, 15:21.48 | |
RE: Rozdíl yagi 20-prvků pro různé kanályAtény jsou v Řecku(Grécku)Po slovensky rozumiem.Hej. |
![]() Baron |
| 01.07.2009, 16:16.52 | |
RE: Rozdíl yagi 20-prvků pro různé kanályNó Bóže,čo sa stalo? :) To som si fakt pán učiteľ nevšimol.Aj 2 z diktátu je pekná známka!All:Prosím všetkých,aby si opravili názov na: Antény pro příjem televize./modrý obal,bielé písmo,červené obrázky/ Ospravedlňujem sa autorovi tejto odbornej publikácie,že som mu nechtaic prekrútil názov. :) :8) |
![]() jank |
| 01.07.2009, 16:39.32 | |
@FantomasDetska otazka-detska odpoved-samozrejme rozmery(ako tu pisu ostatny) sa odvijaju od vlnovej dlzky.A samozrejme u konkretnej anteny smerom dole pozvolna klesa zisk,smerom hore prudko.No a se...ru sa aj ine parametre(smerovost...). |
![]() Kasr |
| 01.07.2009, 23:59.25 | |
JanoHelsto je tedy rada,jen jsi mu napsal něco z literatury a nic mu z toho není platné.Tam ,kde je laděna anténa yagi,je vrchol zisku,na nižších frekvencích je nižší,ale ne tak tragicky,na vyšších ,než je laděna je tragicky nižší,tedy anténa pro 50k může být celkem slušně použita pro 40k,anténa pro 40k už na 50k funguje velmi mizerně |
![]() pierrepetr |
| 02.07.2009, 09:22.31 | |
pierrepetrBolo by dobre, keby si nechal na Fantomasa nech si vyhodnoti, ci mu z toho co som napisal nieco platne je alebo nie.Anteny su veda a zhrnut podstatu do par riadkov tak, aby bolo zhruba jasne o co ide nie je uplne jednoduche. Mimochodom, to co si napisal ty neplati vseobecne ani zdaleka, ale vysvetlovat Ti preco asi velky vyznam nema ... |
![]() JanoHels |
| 02.07.2009, 11:38.32 | |
RE: Rozdíl yagi 20-prvků pro různé kanályDíky moc za odpovědi. Jen tak pro pořádek, nejsem montér, profesně dělám něco úplně jinýho, jen tak na netu jsem odpovědi na tohle nenašel a říkal jsem si, že tady je dost zkušených profíků, kterým tahle odpověď žádný čas nezabere.Jen jsem tak přemýšlel, protože mám tuhle anténu na 52-60k a docela v klidu na ní přijímám 31k, tak mě spíš zajímalo, jak moc ztrácím... Ale zatím to funguje v klidu. A asi jí měnit nebudu, protože mi na ní jde zároveň i 49k a ten nijak oslabit nechci. |
![]() Fantomas |
| 02.07.2009, 12:33.20 | |
RE: Rozdíl yagi 20-prvků pro různé kanályFantomas - odpoved na otazku kolko stracas, ti da jedine meranie. Ako sa zmenia vlastnosti anteny pre dany kanal zistis pomocou software na modelovanie anten (vlastnostami myslim zisk, vyzarovaci diagram, impedancia). Ono pokialmas dostatocne silny signal, uspokojivo ti moze fungovat aj srobovak zastrceny do konektora TV a mozes si mysliet, ze ziadnu antenu nepotrebujes... |
![]() JanoHels |
| 02.07.2009, 14:31.15 | |
@JanoHelsJeště jednou díky za smysluplný odpovědi. Po tom softu se podívám, snad něco najdu, docela by mě to zajímalo. Tady právě ten signál zas tak dobrý není, u toho 31k, ale Kleť mi šla i na anténu obrácenou na druhou stranu a přes cca 20 dB útlum... :) |
![]() Fantomas |
| 04.07.2009, 00:33.22 | |
JanoHelsmáš pravdu,vysvětlovat mi to nemá smysl od tebe,ztráta času mého,jinak máme se co učit,ať se daří,někdy příště bye :8) |
![]() pierrepetr |