| 02.08.2007, 20:16.20 | |
Jak jsem montoval satelit - zkusenostPodelim se s Vami o zkusenost: minuly rok si tata koupil sestavu pro prijem DVB-S, chtel 19,2 a 23,5, talir ma 80cm. Rok nato si jeho soused chtel rozsirit svoji satelitni nabidku, mel jen Opentel a 23,5. Dal jsem mu tedy tatuv DiSEqC 2/1 a koupil jsem tatovi 4/1 s tim, ze mu rozsirim jeste na 13 (rad sleduje sport,na 13 je Sport Italia a Planeta Sport). Ac jsem predtim procetl vse, jak to vse nastavit (stred 19,2 atd.), stale se mi nedarilo (to misto, kde je talir je skoro 6m nad betonem a musim priznat, ze na zebriku jsem se obcas i bal :) Po nekolika pokusech trvajicich 4-5 hodin za ruzneho pocasi v prubehu pul roku jsem konecne v zime naladil jakz takz 13 na silu 70 proc. a kvalitu 1-3dB (udaj z Technisatu). Zjara pak najednou signal zmizel :( Dokoupil jsem jeste jedno LNB na 28,2 s tim, ze to vse sundam a poradne zkontroluji konektory a ostatni veci. 28,2 jsem v pohode behem chvile chytil a 13 stale nic. Ted je tata na dovoleny, takze jsem to cely sundal a odvezl k sobe domu, kde mam sat.drzak na balkone a je k nemu mnohem lepsi pristup, Po asi 2-3 hodinovem nastavovani jsem se dostal na 13/19,2/23,5 na perfektni signal, jen u 28,2 to bylo slabsi (ale s tim jsem pocital) Cely nateseny jsem to opet dovezl k tatovi, behem chvile nastavil. Vsechna 3 LNB v pohode a 13 opet nic :( Uz jsem nevedel kudy kam, tak jsem cumel jen tak z pudy, odkud se k tomu taliri dostanu, z okna a co nevidim? ASi 40-50m vzdusnou carou byl v lese strom. Dodneska nepochopim, proc mi 19,2/23,5/28,2 slo paradne a ty 13 ten strom asi vadil. Tak jsem mu urezal vetve a hle: signal jako vino. Tak to jse vse. At se Vam dari pri montazi lip nez me :) |
![]() Pistap |
| 02.08.2007, 20:29.28 | |
RE: Jak jsem montoval satelit - zkusenostPrávě si ořezal nejvyšší strom v ČR. |
![]() andel |
| 02.08.2007, 20:44.07 | |
RE: Jak jsem montoval satelit - zkusenosttangens 33 stupnov krát 40 metrov je 26 metrov. Ozaj slušná výška, ale myslím, že najvyšší v ČR asi nebol |
![]() lubor |
| 02.08.2007, 20:56.17 | |
lubor+6m, ve kterých je parabola. |
![]() andel |
| 02.08.2007, 21:30.09 | |
RE: Jak jsem montoval satelit - zkusenostZapomnel jsem napsat, ze nasi bydli pod kopcem, na kterem je ten les (asi to budu muset vyfotit). Uznavam, ze jsem to asi s tou vzdalenosti stromu od talire prehnal, ale omluvte me, byl jsem plny dojmu :) Bylo to tak asi 30 metru. |
![]() Pistap |
| 02.08.2007, 21:44.20 | |
RE: Jak jsem montoval satelit - zkusenostvysekej tam paseku at se můžou vaši dívat kašli na les toho je všude plná pr..l |
![]() Karlos1 |
| 02.08.2007, 23:21.40 | |
Pistap:Možná kdyby sis dal předtím to víno (které zmiňuješ v závěru svého fejetonu), tak by to šlo líp :-) |
![]() technikTKR |
| 03.08.2007, 06:59.47 | |
RE: Jak jsem montoval satelit - zkusenostměl jsi tam dat motor a nemusel si kupovat pilku a měl bys to levnějši jak ten diseq a 4 konv. |
![]() belfegor |
| 03.08.2007, 09:38.26 | |
to belfegordovolim si s tebou nesouhlasit, ten motor by mi nepomohl, ten paprsek ze satelitu byl fakt tim stromem zastinenej...me jen stve ta souhra nahod,kdyby mi nesla ta 19,2 napadlo by me, ze tomu neco brani, ale takhle :) |
![]() Pistap |
| 03.08.2007, 10:19.42 | |
RE: Jak jsem montoval satelit - zkusenostJe to hezká a poučná historka pro tvoje následovníky. Oč lepší by bylo, kdybys ty hodiny přemontovávání strávil nějaký rozumným způsobem, ať už prací nebo odpočinkem, a nechal práci, které moc nerozumíš, udělat někomu, kdo to ovládá. Možná bys pak mohl nechat na pokoji i nevinný strom, protože by to profík vymyslel tak, aniž bys musel ničit, cos nezasadil.Navíc si nědělám iluze o tom, jak dlouho to vydrží, protože z tvého popisu prací si troufám tvrdit, že F-kový konektory budou taky asi podobně odborně stvořené. Jestli to bereš jako úspěch, žes po desítkách hodin našel a pokácel strom, tak já myslím, že je to dost příšerná histórie. |
![]() Antonín |
| 03.08.2007, 10:29.10 | |
to AntoninVer mi, ze mi toho stromu bylo taky lito, na moji chabou obranu tve kritiky si dovolim jen rict, ze to byl strom v lese (druh stromu nevim, ale rozhodne to nebyl buk, smrk, dub atd. - vypadalo to jako prerostly ker), jinou moznost jsem nemel, sat.drzak je na kraji baraku pod strechou, dat jinam jsem ho uz nemohl. Jinak jsem ho nepokacel, jen orezal vetve. |
![]() Pistap |
| 03.08.2007, 11:05.11 | |
RE: Jak jsem montoval satelit - zkusenostNení to můj strom.Jenom si myslím, že ve světle celé historie tvoje slova "jinou možnost jsem neměl", neznamenají nic jiného, než to, že ty jsi jinou neviděl, ale zkušený člověk by uviděl správných řešení celou řadu. Situaci neznám, tak je to jenom odhad. Pat a Mat jsou v televizi srandovní, ale v praktickém životě by je patřilo zahnat dělat něco, co umí. |
![]() Antonín |
| 03.08.2007, 13:07.12 | |
Antonin, nesuhlasim.Neviem, ci prislo Antoninovi luto, ze prisiel o dajaky mensi kseftik, ale naopak ja velmi ocenujem pristup Pistapa. Ja sam som svoj prvy satelit namontoval a rozbehal az 40 dni po kupe. Teda vzdy som mal na to cez vikend tak hodinku, dve. Ale som sa naucil a postupne preluskal upevnenie parabolu, montaz F konektorov, nasmerovanie a hladanie signalu, nastavovanie reciveru, pridavanie transponderov ..... Keby mi to urobil profesional, tak sa to budem ucit pomaly a mozno zle. Okrem toho som si studoval o tom vsetkom internet, dokonca som precital manual.Pistap urobil najlepsie, co mohol. Nasiel problem, odstranil ho a je rad, ze na to prisiel. Takze taketo aktivity a skusenosti mozno len privitat. |
![]() lubor |
| 03.08.2007, 13:12.33 | |
este dodam, ze ja by som zacal inakJa by som si pozrel azimut a elevaciu pre druzice, ktore chcem prijmat a presvedcil sa vizualne, ci mi nehrozi v tom smere dajaka prekazka. Ved to je zaklad vediet, ci daco v ceste signalu neprekaza. To som robil ako prve. |
![]() lubor |
| 03.08.2007, 15:47.08 | |
to luborNo ono to cele zacalo tak, ze se tatovi rozbil analogovy sat.prijimac, koukal jen na 19,2, takze jsem mu doporucil, at si koupi digital, na ktery chytne vice programu. A pak vicemene z moji aktivity jsem mu pridaval jednotliva LNB. Ja jsem na tom celem chtel jen demonstrovat, ci nekomu pomoci, kdyby nahodou narazil na stejny problem, priznam se, ze me vubec nenapadlo, ze tam muze byt nejaka mechanicka prekazka, kdyz ten strom byl docela daleka a vsechny ostatni satelity mely dobry signal. |
![]() Pistap |