| 10.08.2007, 14:11.51 | |
Výpočet anténního rozvoduZnáte nějaké stránky s teorií na návrhy a výpočet anténních rozvodů? Bylo by dobré, kdyby tam byly i příklady různých anténních systémů.Našel jsem zatím tohle: http://www.ivo-pt.cz/aco.php |
![]() aaaTonda |
| 10.08.2007, 14:47.01 | |
Ten odkazje dobrý tak akorát na to, aby si lidé kupovali výrobky této firmy. vyvolat v lidech představu, že lze nainstalovat anténu nebo dokonce celý anténní rozvod jen tak amatérsky, to je docela dobrý obchodní tah. Jsem svědkem takovýchto pokusů téměř každý den. Amatérský anténář příjde do obchodu, a začne nakupovat věci o jejichž funkci, významu a použití nemá nejmenší potuchy. Následně začne z prodavače vytahovat rozumy které nemá ani ten prodavač. Pak zaplatí, a následně se z toho doma zblázní, protože nedokáže ty komponenty správně použít.Pokud jde o návrh a výpočet anténního rozvodu, tak to je jedna věc. Druhá věc je realizace, která se od toho výpočtu značně odlišuje. |
![]() Enik |
| 10.08.2007, 14:53.54 | |
Pripájam sa k Enik-ovi,v tejto problematike sa trochu vyznám, ale inak ako jeden z možných zdrojov na štúdium celkom zaujímavé. |
![]() Eman |
| 10.08.2007, 15:00.39 | |
Pirpajam sa k obomja sa pripajam a podotykam že pojdete rozvody robyť len k susedový a bude to celkom iné ako u Vás doma. Zložita problematyka a le kto ma s tym skusenosti neni problem to urobyť ale je to tak zvana babračka. |
![]() Mirod |
| 10.08.2007, 16:08.10 | |
aaaTondaUvědom si, že vypočítat anténní rozvod v domě není až takový problém, jako jeho následná realizace. Když znáš útlumy jednotlivých použitých komponentů, tak je celkem snadné zjistit, jak silný signál potřebuješ na vstupu do celého rozvodu. Jenže když v tu chvíli neznáš sílu a kvalitu jednotlivých signálů které chceš přijímat, tak nejsi schopen stanovit potřebné zesílení zesilovačů, což je zcela zásadní věc. Když k tomu připočítám rozdílný útlum a rozdílne zesílení na různých kmitočtech, přidám k tomu ještě různě silné signály na anténách, tak už je toho tolik, že se to nedá jednoduše udělat. Bez měřící techniky to prostě nejde dát dohromady. Pak je zbytečné se do něčeho takového amatérsky pouštět. |
![]() Enik |
| 10.08.2007, 17:16.45 | |
RE: Výpočet anténního rozvoduDíky za odpovědi, mně ty informace právě přijdou nějaké nedodělané. Proto bych chtěl, jestli neznáte lepší odkaz? |
![]() aaaTonda |
| 10.08.2007, 17:27.31 | |
RE: Výpočet anténního rozvoduOno by i stačilo vidět schémata různých anténních systémů a všude vypsané kanály, síly signálu, zisky a útlumy. Z toho se to dá logicky pochopit. Ikdyž teď zas už mám o tom víc přehled než před časem, rozhodně se ještě nechci do ničeho pouštět. Chci si tu znalost doplnit a rozšířit. V budoucnu si chci sám udělat návrch na můj systém a z někým to pak skonzultovat. |
![]() aaaTonda |
| 10.08.2007, 18:43.56 | |
RE: Výpočet anténního rozvoduodkud jsi ? |
![]() J a |
| 10.08.2007, 19:37.14 | |
Re: JaOkolí Kojálu |
![]() aaaTonda |
| 10.08.2007, 19:52.33 | |
malá společná anténaKdysi dávno jsme řešili podobné problémy, dvě antény na VKV, anténu na III.pásmo a další antény na UHF. Nebyl internet, nebylo prakticky nic k dostání, všechno jsme si museli udělat a jen něco málo bylo v literatuře. Měl jsem "výhodu v tom, že jsem si tehdy stavěl domek a tak nebyl problém udělat jakousi šachtu od střechy dolů, do které se daly "nastrkat" všemožné koaxiální kabely, prakticky do všech obytných místností. Tehdy jsem došel k tomu, že:- nejlepší zesilovač je anténa - každý aktivní prvek ( zesilovač ) může zanést do rozvodu nechtěné a těžko zjistitelné "rušení". - pro každý přístroj ( tehdy radio a televizor, k tomu později TV konvertor ) je nejlepší vlastní svod - ve složitých systémech se vždycky najde nějaký ten zkorodovaný spoj a ten to všechno vyřadí z provozu. Taky jsem měnil několikrát napájecí zdroj z důvodu vyschlého filtračního kondenzátoru, než na to člověk přijde, který to je, je dost k "zešílení" ! Dnes je samozřejmě situace jiná, jednotlivé komponenty se dají bez problémů koupit. Antény pro VKV jsem spolu s rozvody zlikvidoval ( odpadl poslech t.zv. západního pásma, protože ta muzika už tu je běžně a stanic spousta ), anténu na III.pásmo rovněž, ale příjem satelitní TV jsem raději neslučoval s příjmem pozemního analogového příjmu. Rozbočení satelitního příjmu pro dvě místa jsem vyřešil twin konvertory s dalším přijímačem a pro stávající pozemní analog jednoduchými, běžně prodávanými rozbočkami ( ve tvaru T ). K tomu mám přes anténní výstup z jednoho videa ( modulátor ) udělán rozvod do dílny a na zahradu a když tam něco chci sledovat, tak si to tam pustím na malinkou černobílou TV. Pro budoucnost předpokládám, že to zase budu muset přestavět podle toho, jak tady ( v Plzni v jednom dolíku ) půjde pozemní digitál. Každopádně to bude zase co nejjednodušší, protože to vzhledem k předpokládanému rozvoji, bude na max.pět deset let. Spočítat a udělat projekt se samozřejmě dá, ale jak už tady napsali odborníci ( Enik a další ), ale realizace je pak o něčem jiném. Případ od případu. Ale nedivím se Ti a chápu Tvé nadšení. Taky jsem byl kdysi takový ! Ale, jak jsem Ti už jednou napsal, zkoušet a experimentovat !!! Přijdeš sám na to, co Ti bude vyhovovat ! Ale fandím Ti a přeji Ti hodně úspěchů ! |
![]() Tondach |
| 10.08.2007, 20:10.03 | |
TondachDíky za přízpěvek.Když něco dělám, většinou to je částečně promyšlené a částečně vývoj. Jinak, ještě chci počkat s nějakou realizací, protože čekám, jak se to vyvine na Kojále. Jestli tam bude veškeré DVB-T, tak by to bylo perfektní a značně zjednodušené tím. |
![]() aaaTonda |
| 10.08.2007, 20:13.13 | |
moje zkusenostKdysi me to strasne bavilo a takovou modlou a bibli mi byla kniha T. Cesky a kolektiv - Antenni rozvody. Bylo a je tam popsano vsechno, co je potreba k navrzeni a realizaci i slozitych antennich rozvodu, samozrejme dnes jsou jine moznosti ale zaklady plati stale dal. Takze knihu doporucuji.M. |
![]() Michal1 |
| 10.08.2007, 21:32.41 | |
2aaaTondaHm tak to jsme kousek od sebe, kdyz by jsi chtel pokecat na toto tema i osobne, dal bych kontakt :) |
![]() J a |
| 10.08.2007, 21:55.29 | |
to Michal1Máš pravdu, měl jsem několik těchto knih od p. Českého, měly různé názvy. Dobře jsi to nazval: byly to tenkrát modly a bible a ty základy platí dosud, ono to asi ani jinak nejde. Ty časy, kdy jsme si sami vyráběli konvertory na UHF pásmo, pásmové zdrže a propusti se už samozřejmě nevrátí, mělo to své kouzlo, jako dnes, kdy stejní šílenci vlétnou se stejným nadšením do řešení problémů s pozemním příjmem digitální TV. Jenom už nebudou lupénkovou pilkou řezat kuprextit, potom tu měděnou fólii leštit, vyleptat a spájet, shánět skleněný dolaďovací kondíky, dlouhé hodiny to potom ladit, vystřihovat díry ve dvoulince kvuli útlumu a potom zjistit, že to buď jde, nebo nejde ! Je to sice fajn, když si příslušné zařízení človšk může koupit, ale ten slastný pocit vítězství člověka nad hmotou to nenahradí ! Ale byli jsme mladí a bylo to fajn ! |
![]() Tondach |
| 10.08.2007, 23:11.49 | |
RE: JaVelice díky za nabídku, možná ji časem využiji. Až budu dělat nějakou rekonstrukci antén, budu to potřebovat skonzultovat. |
![]() aaaTonda |