Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
17.10.2007, 10:03.09

Jak je to s HD u Novy?

Předem upozorňuji ty, co to mají v malíčku a jsou arogantní ať dál nečtou a jdou o téma dál. Ostatních bych se rád zeptal - Nova teď vysílá zprávy v HD, nebo nebo to je nějaký "polotovar"? Jde mi o to, jestli až přejsou programy na HD, tak to bude to samé. Není to zase tak dlouho, co jsme se tady dohadlovali jestli vůbec bude šance chytat programy v HD, když nemám HD stb a HD TV. Někdo říkal ano, někdo ne a rád bych v tom měl jasno. Protože jestli Nova opravdu vysílá v HD, člověka s normální TV to nijak nepoznamená, jen ten, kdo má HD ready železo bude mít lepší obraz. Je to tak?
uživatel
eduard
17.10.2007, 10:14.02

RE: Jak je to s HD u Novy?

Slovo vysílat a vyrábět není totožné. Nikdy nepadlo ani náznakem, že se něco bude v HD vysílat. Malíček nemalíček, stačí pečlivěji číst slova.
Pro příjem HDVT vysílání potřebuješ přijímač, který je toho přijmu schopen. HDTV se vysílá několik způsoby, takže třeba mpeg2 HD můžeš přijímat i na kartách do PC, které nejsou primárně HD. Ale většinou se vysílá v jiné modulaci, jiném kódování, takže pro příjem ze satelitu kanálů vysílaných v v HDTV potřebuješ přijímač k tomu určený. To, co přijímač přijme, můžeš zobrait na celkem čemkoliv, třeba na staré černobílé TV. Ale smysl má samozřejmě koukat na to na zobrazovači, který to umí ukázat, protože jinak, na co by ti to bylo. Ale technicky je to zobrazitelné na lecčemž. Takže nepotřebuješ žádné FullHD na to abyses díval na Premiere HD vysílané v 1080i. Stačí ti televize s 1388x768, ik dyž samozřejmě na 1080op bude obrázek leště hezčí. Z osobní zkušenosti mohu říct, že ten rozdíl je vidět, když jsou vedle sebe, ale jinak bych si netroufal okem určit, jestli koukám na HDTV vysílané v 1080i na 1388x768 nebo 1920x1024 zobrazovači. Zejména kdybych viděl jenom jeden a neměl srovnávací etalon, a nevěděl jak vypadá aktuální vysílání (kvalita není trvale stejná, zejména u sportovních přenosů se to trošičku mění zjevně podle toho, jak kvalitní data jsou k mání).
uživatel
Antonín
17.10.2007, 10:28.53

Jo česky jediné HDTV vysílání je nějaký pokus ČT v Praze, matičce měst a sídle slavné Sparty, Slavie a ČEZu. Protože tam nechci ani na návštěvu, nevím, jak to prakticky vypadá. Na satelitu se česky a ni slovensky nevysílá nic a v dohledné době nikdo nenanoncuje, že se vysílat bude. Jednou ano. Kdybych si měl tipnout, řekl bych tak 2009/2010 bude první české HDTV vysílání. Nemyslím si bohužel, že česky uvidíme HDTV fotbalové ME ani olympiádu, přestože data dosažitelná pro obě akce budou. Takže možná MS 2010 z JARu jako první pokus? A pak někdy od roku 2012 pravidelné vysílání první stanice, což bude nejspíše ČT, která přece jenom na peníze hledět nemusí. Ale nevím o tom nic reálného. Jenom tak blábolím.
P.S. V Praze na ČT z DVB-T samozřejmě nejspíše olympiáda bude v HD. My ostatní budeme platit stejně jako všichni, a čumět u toho v SD (teda pokud vůbec na digitální signál) na opičku Béma, jak nám vykládá, že Praha je vlastně ekonomicky největší výkon z Česka, a že dostává méně, než vytvoří. To je stejné, jako když eduard nerozlišuje vyrábět a vysílat, nerozlišuje horolezec slovo vytvořit a vycucnout. Bijte je Pražáky, hanba Sparta...k tomu praví pevěc. Já pravím: jest to zbytečné, takto to nepůjde. Je třeba chytřeji. Nicméně to bude muset být hóóódně chytré, protože rozhrábnuté to hoši mají dost dobře. Asi jako komunisti v toce 1978, není kam se uškubnout.
uživatel
Antonín
17.10.2007, 10:51.45

Více k prozatímním pokusům česky (ne sat.) na www. hddtv.cz , resp. např. http://www.hddtv.cz/novinky/hdtv-nonstopkino-/

Více k Antonínovu fejetonu ani dodat nelze, s chutí jsem se zasmál ("Bijte je Pražáky, hanba Sparta...k tomu praví pevěc." nebo " čumět u toho v SD na opičku Béma") Máš skvostnou rétoriku ...
uživatel
Roy73
17.10.2007, 11:33.57

Aby se HDTV zaplatilo/uplatnilo, musí být tady trh. Na straně diváka musí být vůle investovat do HD vybavení, co nebude dřív, než bude zajímavá HD nabídka (filmy, sport). Ta, samozřejmě nebude zadarmo... ČT na celoplošné HD vysílání nebude mít peníze a není tu ani od toho. Kromě BBC žádná veřejnoprávní TV v HD nevysílá. Navíc příprava vysílání filmů v HD bude chvíli trvat. Viděl jsem v akci jeden skener celuloidového filmového pásu do full HD, a ten snímá políčko po políčku - dvě až tři vteřiny manipulace s jedním okénkem...
uživatel
Dusan
17.10.2007, 13:39.22

No a Nova testuje v HD na CSlinku už teď. Překvápko. Příjemné.
uživatel
Antonín
17.10.2007, 13:53.41

EEE, žádný CSlink, ale CDG samože v Praze. Touha vedla moje prstíky.
uživatel
Antonín
17.10.2007, 13:55.18

Mám dojem že v CSlinku to není, ale v DVB-T síti Czech Digital Group
uživatel
Vlada
17.10.2007, 18:27.14

Pro Antonína

To, že zkušební vysílání HD ČT1 a Novy je v Praze je asi dáno tím, že vysílací kapacita je zde na potřebné úrovni (kmitočty, vysílače,atd)a někde se to vyzkoušet musí.Dále bych odhadoval, že v okolí Prahy bude i větší koncentrace ne běžných DVB-T přijímačů. Přes to si myslím, že Ti to nemusí být vůbec líto, protože koukat na zprávy na Nově, případně na jejich s prominutím přiblblé seriály nemusím ani ve standartním rozlišením a ČT, jak jsem kdesi četl, se pouze přepočítává.
uživatel
petys
18.10.2007, 08:35.18

Jasně, my všichni víme, že to má objektivní důvody, že to vždycky vychcaným cajzlům tak nějak vyjde. A že to není naschvál nebo dokonce ve zlém úmyslu. Někde se to vyzkoušet musí, jasan. Zajímavé je, že blbé věci se zkouší jinde, dobré ausgerechnet v Praze. V Domažlicích nemají televizi, ale v Praze je kupodivu kmitočtů k experimentů a vysílačů a přijímačů přebytek. Šak to pak rozpočítáme pro všeckých kémo, nééé.
Není mi to líto, je mi z toho odjakživa na blití. Za svoji osobu jsem to vyřešil přemístěním na ostrov, který sice má hlavní město, ale takové normálně se chovající, a není to největší aglomerace v místě. Nicméně DPH holt musím zaplatit tady, tomu neuteču.
Tak holoubci, knihovnu prý nechcete, tak co bychom vám mohli postavit místo toho? My se rádi složíme. Že by HDTV?
Měl bych jeden nápad: když je tam to HDTV pokusně, tak by se mohly v Praze prodávat proti občance a trvalému bydlišti v Hlavním městě Praze nějaké dotované přijímače za 1 Kč, abyste to mohli skutečně vyzkoušet řádné zatížené, jestli těch vln je dost a tak. Tož jasné, že to není žádný naschvál, co by se takové přijímače prodávaly třeba v Hodoníně, nebo ve Vsetíně, nebo Krumlově, dyž tam není to vysílání, že. Prostě bychom si rozdělili práci: pražáci by to za nás všechno hezky vyzkoušeli a my bychom pak přišli k hotovému.
Hoši děkujem, hoši děkujem!
uživatel
Antonín