Quantcast

ČT spustila 3 nové digitální dokrývače

| redakce | tisk

Česká televize k 28. 4. 2011 spustila další dokrývače svého digitálního zemského vysílání. Dostupnost sítě 1 posilují v Hronově, Jablonném nad Orlicí a Žamberku.

Síť 1 s multiplexem veřejné služby se v závěru dubna 2011 rozšiřuje o další tři digitální vysílače malého výkonu. Česká televize rozhodla o jejich výstavbě na základě kontrolních měření a následné standardní analýzy potřebnosti a vhodnosti digitálního dokrytí v daných lokalitách.

Ve čtvrtek 28. dubna 2011 v odpoledních až podvečerních hodinách byl uveden do řádného provozu digitální převaděč ČT Hronov - Jírová hora (36. kanál) na Náchodsku, digitální opakovač ČT Jablonné nad Orlicí - Strážnice (29. kanál) na Orlickoústecku a digitální opakovač ČT Žamberk - Na Rozárce (36. kanál) rovněž na Orlickoústecku.

Digitální převaděč v Hronově přebírá signál z digitálního vysílače velkého výkonu Pardubice - Krásné. Digitální opakovač v Jablonném nad Orlicí se zařadil do jednofrekvenční sítě (SFN) mj. s digitálním vysílačem velkého výkonu Brno - Kojál, jehož signál využívá jako svůj zdroj. Digitální opakovač v Žamberku využívá jako svůj zdroj signál sítě 1 z digitálního vysílače velkého výkonu Jeseník - Praděd, s nímž tak vytváří jednofrekvenční síť (SFN).

Česká televize je provozovatelem vlastní sítě 1 pro digitální zemské vysílání (DVB-T) takzvaného multiplexu veřejné služby. Ten divákům nabízí všechny čtyři programové okruhy ČT v digitální kvalitě (ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4), digitální doplňkové služby (jako je teletext nebo elektronický programový průvodce EPG) a také sedm stanic Českého rozhlasu. Dle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) od konce září 2010 síť 1 pokrývá 99,9 % obyvatel České republiky.

Digitální zemské vysílání lze přijímat pomocí set-top-boxu nebo digitálního televizoru s DVB-T tunerem. Nezbytná je také nepoškozená, správně nasměrovaná pevná venkovní anténa (pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech) a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Zásadní potíže může působit nevyhovující zesilovač či rozbočovač signálu. Bezpodmínečně nutná je odborná úprava převážné většiny systémů společných televizních antén (STA) v bytových domech.

Česká televize upozorňuje, že u nově spouštěných digitálních opakovačů může za nepříznivých místních podmínek dojít během nejbližších dnů až týdnů k následné úpravě vysílací technologie z opakovače na převaděč a tím pádem ke změně vysílacího kmitočtu. ČT proto doporučuje počítat s touto možností při případných úpravách STA.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články