Quantcast

Tip Prima ZOOM: Je to možné? (Kruhy v obilí)

| redakce | tisk

Krásy, divy, tajemství a zabijáci všeho druhu na vašem oblíbeném kanálu Prima ZOOM pro všechny chytré a vnímavé. Prostě zábava i poznání u vás doma. Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00-20.00 a 20.00-22.00 hodin.

Z programové nabídky vybíráme:

17. 2. 18.00 - Lidská kořist (Žraloci zabijáci)
Dokument Lidská kořist podrobně popisuje děsivé útoky nejnebezpečnějších dravců světa a představuje otřesné pravdivé příběhy lidí, kteří byli napadeni divokými zvířaty a přežili, aby o tom mohli vyprávět. Dnes se vydáme k moři. Ve světových mořích totiž žije 375 druhů žraloků, avšak na člověka útočí pouze 4 z nich. K napadení žralokem dochází velmi zřídka a smrtelné útoky jsou ještě vzácnější, ovšem když se žralok na člověka zaměří, stává se pánem situace... Např. žralok bílý je na vrcholu potravního řetězce. Ale takový žralok bělavý je mnohem útočnější. Jeho hladina testosteronu je mnohem vyšší než u jakéhokoli jiného živočicha na naší planetě. Tento od přírody nevrlý žralok dokáže zaútočit už v třiceticentimetrové hloubce. Největším postrachem jsou ale žraloci dlouhoploutví. Jsou asi o 25 % menší než žraloci bílí a jen zřídka narazí na člověka - ale zapsali se do historie v důsledku napadení dosud největšího počtu lidí. Všem se podíváme pěkně na zoubek.

18. 2. 20.00 - Ztracené světy (Ramessova egyptská říše)
Ať už jde o hrad skutečného hraběte Drákuly nebo tajné město Adolfa Hitlera, dějiny jsou plné chrámů, pevností, ztracených civilizací a utajených světů, které byly časem (zpola) zapomenuty. Speciální tým zvláštním vyšetřovatelů, objevitelů a expertů z oblasti inženýrství naštěstí vyrazil do světa. Cílem jejich mise je najít stopy těchto dávno pohřbených velkolepých stavitelských výkonů, jež se staly vrcholem techniky i kultury. Díky nejmodernějším digitálním efektům je navíc znovu postaví přímo před vašima očima.

18. 2. 21.00 - Největší tajemství historie III (Hon na antraxového vraha)
Většina historiků se shodne na tom, jakým způsobem se odehrály velké události v našich dějinách. Několik dekád poté se přesto za některými fakty ukrývá lehká nejistota. Myslíme si, že víme, co se stalo. Důkazy se zdají být přesvědčivé a naznačují, že se nemýlíme. Ale stejně pokaždé zřejmě jeden rozhodující fakt chybí. Právě tyto chybějící stopy způsobují pochyby o některých příbězích zaznamenaných dějinami. V tomto dílu se zaměříme na nedávnou historii. V září 2001 poprvé čelí obyvatelé USA teroristickému útoku smrtícím antraxem. Zemi zachvacuje strach, miliony lidí se dívají do poštovních schránek s obavou ze smrtících mikrobů. Celkem se nakazí 22 lidí a 5 z nich zemře. Kdo byl antraxový vrah a jak to vlastně bylo?

19. 2. 20.00 - Psi, kteří změnili svět (Psi na míru)
Evoluce vlka, způsob, jakým nejlepší přítel člověka změnil lidskou společnost a jakým člověk na oplátku radikálně změnil psa, je epickým příběhem plným málo známých zajímavostí. Dvoudílný film Psi, kteří změnili svět zachycuje širokou škálu dnešních psích ras od miniaturní čivavy po majestátního mastifa. Jejich povahy a chování jsou stejně různorodé jako jejich velikosti. Genetika přesto nelže. Všichni zástupci moderních psích ras se vyvinuli nebo byli vyšlechtěni z divokého nezkroceného vlka. Způsobily to proměny staré jen nějakých 15 tisíc let. V první části se dozvíte, jakým způsobem zřejmě došlo ke zdomácnění psa - včetně teorie, že za transformaci může kromě samotného zvířete i hromada zbytků a odpadu. V tomto díle uvidíte, že každá psí rasa má „zakódované“ mírně odlišné vzorce chování, které jí pomáhají a usnadňují nejrůznější činnosti od lovu až po hlídání stád. Podrobněji nahlédneme například na perského chrta Saluki, Pekingského palácového psíka, Čivavu, Dogu, Bulldoga, Shar- Peie, Kokršpaněla či Německého ovčáka - jaké jsou jejich přednosti a s čím pomáhají lidem?

20. 2. 21.00 - Zkáza lodi Royal Oak
V noci pátku 13. října 1939 se potopila válečná loď Jejího veličenstva Royal Oak o délce 600 stop a výtlaku 29 tisíc tun. Došlo k tomu za hodně kontroverzních okolností přímo v přístavu britského válečného námořnictva. O život přišlo 833 mužů. Ztráta Royal Oak otřásla s námořnictvem o to více, že druhá světová válka byla za dveřmi. Z podezření na sabotáž se nakonec vylíhlo šokující zjištění o nové, lepší německé válečné lodi. Příběh Royal Oak se pro Brity stal symbolem obětavosti a boje s nepřítelem. Zůstává jím dodnes. Jenže v poslední době se vrak lodi také stává novou hrozbou. Tisíce galonů nafty si po letech našly cestu na hladinu a ohrožují okolí. Vrak je napěchovaný municí, díky níž je nestabilní, a mohl by kdykoli vybuchnout. Film Zkáza lodi Royal Oak připomíná, co se tehdy stalo, a popisuje snahu vědců zabránit nové katastrofě.

Tip Prima ZOOM: Je to možné? (Kruhy v obilí)
▲ Tip Prima ZOOM: Je to možné? (Kruhy v obilí)

Foto: Je to možné? (Kruhy v obilí). Uvidíte na Prima ZOOM

21. 2. 19.00 - Je to možné? (Kruhy v obilí)
Populární seriál využívá investigativní žurnalistiku, nejnovější vědecké poznatky a nejvěrohodnější důkazy k prošetření různých paranormálních jevů, dávných mýtů, záhadných fenoménů a nevysvětlitelných událostí. Stálice paranormálních hitparád, jako jsou UFO, duchové, exorcismus a další, nemohou chybět. Doplňují je další zajímavá témata, jako schopnost zvířat předvídat zemětřesení, policejní věštci a monstra ukrytá na dně hlubokých řek i jezer. Dnes se zaměříme na oblíbené kruhy v obilí!

21. 2. 20.00 - Pátrání po chobotnici velké
Vody severního Tichého oceánu v blízkosti kanadského ostrova Vancouver jsou podivným a málo známým prostředím. Jsou neuvěřitelně čisté, odtržené od okolního světa a ohřívané velkými termálními průduchy. Místní zvířata i rostliny díky tomu mohou růst do obrovitých velikostí. Keporkakům, kosatkám, úhořům a orlům bělohlavým se tady daří zvlášť dobře. Tým odborníku se sem proto vydal hledat nepolapitelnou tichomořskou chobotnici velkou, která dorůstá délky až devíti metrů a troufne si i na žraloka. Je to tvor nahánějící hrůzu, ale také velmi inteligentní a výjimečně plaché zvíře. Tým potápěčů se noří do takřka mimozemského světa, kde je jejich trpělivost odměněna setkáním se třemi z těchto úžasných stvoření.

22. 2. 18.00 - Vikingové: Na křídlech draka
Nechte se unést na křídlech draka a vydejte se po stopách bájných, a přesto reálných obyvatel severu, kteří mu kdysi vládli pevnou rukou. Vikingové patří mezi legendy Evropy. Většina lidí se jich bála, ale byl pro to skutečný důvod? Jak Vikingové vlastně žili? Pojmenování pochází ze slovního spojení „vyrazit na viking“, což znamená „vyrazit na nájezd“. Vikingové byli farmáři a živili se i lovem ryb. Každá vesnice měla loděnici. Na stavbě lodí se podílely i ženy, které vyráběly silné plachty z vlny. Právě plachta udělala z Vikingů dobyvatele, protože jejich lodě díky ní byly silné a rychlé. Díky lodím se z Vikingů stali obchodníci žijící městským stylem života, farmaření a vesnice se staly od určité chvíle minulostí a patřily zejména k ženám.

22. 2. 20.00 - Úžasná mláďata III (Návrat na pláně východní Afriky)
A jsou tu zas. Ukážeme vám další zvířecí mimika, nad kterými bude srdce plesat. Setkáte se s výjimečně roztomilými mláďaty a budeme sledovat jejich život od narození, přes dospívání až do chvíle, kdy dosáhnou úplné samostatnosti. Těšte se na nejúchvatnější, nejpoutavější a nejrozkošnější zvířecí potomky. Faktor roztomilosti je stále nevyčerpatelný. Jejich příběhy jsou stejně srdceryvné jako veselé, plné komických situací a vtipných momentů.

22. 2. 21.00 - Krásy divokého severu (Nový život)
V Evropě už nezbylo mnoho míst, která by se dala nazvat divočinou. Skandinávie přesto zůstává říší velkolepých rozdílů, kde na úpatí starověkých hor rostou husté lesy a zemi drtí led i ji trhají ohně z hlubin. Fascinující mini série Krásy divokého severu zachycuje příchod jara, probouzení divokých zvířat, ale i podzimní říji a nelítostné souboje mezi losy odhodlanými vybojovat si právo na páření. Každý zvířecí druh reaguje na led a sníh - nebo naopak jejich nedostatek - jinak. Zatímco orel mořský má z oblevy radost, pro ledního medvěda může rozmrzlé moře znamenat období hladu. Život na krásném divokém severu není jednoduchý. Zvířata si naštěstí osvojila rafinované způsoby přežití.

23. 2. 21.30 - Technické divy světa (Formule 1)
Moderátor Richard Hammond známý z oblíbeného seriálu Top Gear vyrukoval s vlastní řadou podívané o světových technických divech. Podívejte se, jak inženýři a technici využívají dějinami osvědčené objevy a přírodou ozkoušené nápady a přetvářejí je do nečekané podoby nejmodernějších vynálezů. Nabídneme vám různorodý rozptyl od fascinujících stavitelských divů až po technologické vychytávky. V tomto dílu se podíváme pod kapotu oblíbené a fascinující Formule 1.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články