Quantcast

Digitální vysílání přijímá 12% českých domácností

| redakce | tisk

Během loňského roku se zvýšil počet českých domácností, které přijímají některou z forem digitálního vysílání ze 7 na 12 procent. Polovina z nich (6%) má možnost přijímat digitální pozemní TV vysílání (DVB-T). Vyplývá to z průzkumu společnosti Mediaresearch.

Převládajícím způsobem příjmu TV signálů jsou nadále pozemní vysílače (79%). Ve srovnání s rokem 2006 se ale zvýšil počet domácností se satelitním příjmem z 9% na 15 procent, kabelového z 18 na 22 procent.

Za změnami v podílech na trhu jednotlivých forem distribuce může mj. ukončení analogového pozemního vysílání na Domažlicku. Lidé se museli rozhodovat, jakým způsobem budou nově přijímat TV programy - zda přes kabelové nebo satelitní sítě. Dalším faktorem změn na trhu v příjmu je Ústecko a změny obchodní politiky satelitních poskytovatelů a start digitální kabelové TV.

Pouze 2 procenta českých domácností přijímá televizi přes internetový protokol (IPTV).

Průzkum dále ukázal, že 2/5 populace starší deseti let má alespoň přibližnou představu o digitálním vysílání. Výrazně klesá procento populace, která o digitálním vysílání nikdy neslyšela (meziroční pokles o 10 procent).

Průzkumu Mediaresearch se účastnilo 9500 domácností.

zdroj: MaM/ČTK





Reklama




Vybrané články