Quantcast

Vynesení Thor 6 se blíží. Přenosový kanál v provozu!

| Martin Vyleťal | tiskobrázek k článku: Vynesení Thor 6 se blíží. Přenosový kanál v provozu!

Koncem tohoto měsíce bude vynesen důležitý telekomunikační satelit pro region střední a východní Evropy - Thor 6. Tato nová moderní telekomunikační družice bude určena pro šíření DTH služeb. Programy z ní bude vysílat i satelitní platforma UPC Direct, která v příštím roce opustí satelity Astra (19,2°E).

Thor 6 bude vynesen dne 29. října 2009 z kosmického střediska v Kourou (Francouzská Guyana). Satelit byl zhotoven na bázi platformy Spacebus 4000 B2. Družice bude mít celkem 36 transpondérů v Ku pásmu - z toho bude 16 určeno pro Skandinávii (paket Canal Digital) a zbývající transpondéry plánuje skandinávský satelitní operátor Telenor Satellite Broadcasting využít pro region střední a východní Evropy. Thor 6 zároveň převezme služby za Thor 3, který je již na konci své očekávaná životnosti.

Přímý přenos startu rakety Ariane 5 bude možné sledovat prostřednictvím speciálního přenosového kanálu, který Telenor operativně již uvedl do provozu.

Vynesení Thor 6 se blíží. Přenosový kanál v provozu!
▲ Vynesení Thor 6 se blíží. Přenosový kanál v provozu!

Technické parametry přenosového kanálu: Thor 5 (0,8°W), kmitočet: 12,341 GHz, pol. V, SR 28000, FEC 7/8, DVB-S, service ID 4602, video PID 521, audio PID 676, FTA. Na této pozici je již test karta, která upozorňuje na vynesení satelitu.

Raketa Ariane 5 vynese v uvedený den dva satelity - vedle Thor 6 pak také NSS 12 (cílová pozice 57°E).





Reklama




Vybrané články