Quantcast

Paket IRIB skončil na 13E

| redakce | tiskobrázek k článku: Paket IRIB skončil na 13E

Bez jakýchkoliv informací bylo k 15.10.2012 ukončeno šíření celého paketu televizních a rozhlasových stanic IRIB (Islamic Republic of Iran Broadcasting). Vysílání bylo umístěno na družici Eutelsat Hot Bird 13B (13°E).

Transpondér je v současné době vypnutý a nešíří žádné programy. Nejde o cílené rušení satelitního signálu cizími subjekty. Smlouva na pronájem transpondérové kapacity byla ukončena z důvodu tlaků Rady Evropy a francouzské vlády.

Zastavení vysílání a okamžité ukončení smlouvy je výsledkem přísnějších sankcí proti Íránu Radou Evropy pro nedostatečný pokrok v zastavení íránského jaderného programu a opakovaných žádostí ze strany francouzského regulátora médií CSA (Conseil supérieur de l'audiovisuel), který požadoval trvalé zablokování kanálu Sahar 1. Ten byl součástí balíku IRIB.

Vedle kontroverzního kanálu Sahar 1 bylo ukončeno šíření programů Jame-Jam TV Network 1, Jame-Jam TV Network 2, IRINN, Quran TV, Al-Alam News Channel, Al Kawthar TV, Sahar 2, Press TV a 10 rozhlasových stanic Radio Quran, Sedaye Ashena 1, Radio Iran, COI Radio, IRIB World Service Radio 1/2, IRIB World Service Radio 5/4 a IRIB World Service Radio 3/6.

Paket IRIB se vysílal na transpondéru číslo 87, na kmitočtu 12,437 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK.

Vysílatel neskrývá nespokojenost se situací a s tím, že několik měsíců bylo jeho vysílání pravidelně rušeno a podezřívá z těchto činů "britské experty", krok Eutelsatu považuje za nelegální a Evropskou unii obvinil z nedostatku respektu ke svobodě projevu.

Je třeba poznamenat, že sesterská stanice Press TV má také problémy s distribucí programů na pozici 19,2°E Vysílání zde bylo zastaveno od 3.4. do 20.6.2012 na základě rozhodnutí německého regulátora Bayerische Landeszentrale für neue Medien (BLM). V polovině září bylo vysílání opět přerušeno.

Samotný kanál Sahar 1 měl v minulosti problémy a musel opustit pozici 13°E. Šlo tehdy o vyřazení jednoho programu, nikoliv celého multiplexu. Kanál byl obviněn z prezentace antisemitského obsahu a také z podněcování k rasovým nepokojům.

Press TV založila na sociální síti profil s názvem Save Press TV in Europe, kde se mohou shromažďovat příznivci stanice, kterým není osud kanálu lhostejný.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články