Quantcast

Britská BBC vysílá 10 let své programy FTA

| redakce | tiskobrázek k článku: Britská BBC vysílá 10 let své programy FTA

Britská veřejnoprávní korporace BBC (British Broadcasting Corporation) oslaví zítra 10.7.2013 poměrně významné výročí, které se týká formy distribuce signálu národních programů přes satelit.

Před 10 lety - tedy 10.7.2003 - začala BBC šířit všechny své televizní a rozhlasové programy přes satelit Astra kompletně FTA. Stanice BBC byly původně zakódovány systémem NDS Videoguard a dostupné jen zákazníkům placené služby Sky UK.

BBC se tehdy nedohodla s BSkyB na komerčních podmínkách distribuce a poplatcích za kryptování programů a rozhodla se jít vlastní cestou - vysílat programy přes satelit nekódovaně.

Před zahájením volného vysílání národních programů BBC byly všechny služby přesunuty na tehdejší telekomunikační satelit Astra 2D (28,2°E), který pokrývá britské ostrovy a omezeně i část západní Evropy. Dnes vysílají volně nejenom stanice BBC ale i ITV, Channel 4 a další atraktivní britské programy přes satelity Astra 1N a Astra 2F. Přičemž z 1N jsou příjmové podmínky poměrně příznivé i ve střední Evropě. Změnu přinese až chystaný satelit Astra 2E.

Od spuštění FTA vysílání programů BBC se dlouho spekulovalo, že volné satelitní šíření nebude mít dlouhého trvání. BBC ale dokázala, že s FTA vysíláním počítá i do budoucna. Spolu s ITV v roce 2007 založila platformu Freesat, která je založená na příjmu nekódovaných stanic.

zdroj: infosat + vl.info





Reklama




Vybrané články