Quantcast

Pro Sieben HD a Sat.1 HD od roku 2010 opět v HDTV

| redakce | tiskobrázek k článku: Pro Sieben HD a Sat.1 HD od roku 2010 opět v HDTV

Vysílací skupina Pro Sieben Sat.1 Group potvrdila, že od roku 2010 bude opět své programy Pro Sieben HD a Sat.1 HD šířit přes satelit Astra (19,2°E). Obě stanice přinášejí stejný program jako Pro Sieben a Sat.1 ale ve vysokém rozlišení.

Pořady vyrobené v HD se budou vysílat v nativním formátu, zbytek bude konvertován z SD (upscaling). Rok 2010 bude rokem HDTV v Německu. Na stejný rok počítají se zahájením pravidelného HD vysílání německé veřejnoprávní kanály ARD a ZDF. Do to doby vysílají (a budou vysílat) pořady v HD formátu jen příležitostně - na konci prázdnin to bude od 15. do 23. srpna 2009 Mistrovství světa v lehké atletice z Berlína, píše německý list TAZ. Free-to-air HD přenosy naladí diváci ze satelitu Astra prakticky v celé Evropě.

Kanály Pro Sieben a Sat.1 začaly vysílat na satelitu v high-definition TV v říjnu 2005. Začátkem roku 2008 bylo HD vysílání přerušeno z důvodu nízkého zájmu diváků o HDTV. Tehdy vysílání sledovalo jen okolo 150 tisíc německých domácností. Proti rušení HD programů protestovali nejenom diváci i dodavatelé elektroniky, kteří poukázali na fakt, že prakticky v celé Evropě se HD vysílání rozšiřuje a v Německu omezuje.

Německo má na satelitu dva neplacené programy - německo-francouzský kulturní kanál Arte a privátní Anixe HD. Placená televize Premiere nabízí Premiere HD a Discovery Channel HD.





Reklama




Vybrané články