Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
06.12.2007, 15:48.48

Antoníne poraď-=problém= s audiem.

Když jsem požíval TV Sharp, byl jsem propojem po AV: z DVD do SATU z do VCR z do TV vše scartem a audio z VCR cinch do věž a 2+1 OK fungovalo. Teď mám plazmu a je propojeno: SAT výst. TV RGB a do TV, SAT výst. VCR do vstup VCR v VCR z vstup TV AV. Audio z VCR do věže a 2+1. A teď po novu jde DVD do TV componentem + audio cinch z DVD do TV. Z TV je výstup audio a když se dívám na TV tak v aud. jde všechno, 1.ale ta TV ve standby ze SATU nepustí zvuk-rádio. 2. Tak jak je nedostanu solo zvuk z DVD do věže. Zkoušel jsem ze scart zápojit audio, ale nešlo to, když ve scartu odpojím zem - pomůže to ? Do věže mám udělanou audio dvou spojku-ok. 3. Můžu udělat dvou audio cinch rozbočku 1 do TV, 2 do věže - to by mělo fungova, no a můžu to odbočit i u TV.
uživatel
CES
06.12.2007, 16:26.43

RE: Antoníne poraď-=problém= s audiem.

To je asi jedno (popravdě si to z toho popisu možná nedovedu předsatvit přesně), rozbočit audio lze celkem bez obtíží. Výstupy bývají dostatečně impedančně tvrdé, takže snesou i zatížení polovičním odporem a nebude to poznat na žádném zmenšení hlasitosti. Ani nějaké frekvenční zkreslení (vstupy mají nějakou nenulovou kapacitu) asi nehrozí, zejména ne u popsané konfigurace. Ve SCARTu audio je, akorát dávej pozor na to, že jsou tam vstupy a vsýtupy audio na jiných pinech. Pokud má ta věž dostatek vstupů, pak to prostě propoj z příslušného zařízení, které má fungovat, když není zapnutá televize. Kablík je v podstatě lhostejný (jenom aby byl stíněný tak, aby nebruměl).

Jak s audiem obecně?
Nejsprávnější řešení je samostatný zesilovač s digitálními optickými vstupy, (počet podle potřeby). A propojení výhradně optikou.
O něco méně dobré je digitální propojení koaxem SPDIF. Většinou ovšem není horší, než propojení optikou. Pro samiotný signál je to jedno, nemůže se ani zavrumět ani zašumět, je digitální. Jedině to přináší jakési zbytečné riziko zemních smyček, které mohou pak tvořit různé divočiny, proto je optika o fous lepší. Ale o velmi tenký fous, protože má svoje nevýhody - kabely stárnou, narozdíl od koaxu, a do AV receiveru stejně připojujete většinou i video signály a používáte to jako hlavní přepínač. TV jenom tupě zobrazuje jeden vstup a spíná se ss signálem. Když dneska kupujete AV receiver, dbejte na to, aby měl spoň tři HDMI přepínané vstupy. (U televize pak naopak stačí jeden jediný). Takže to stejně zem galvanicky spojuje.

Co dělat když nemám AV receiver (jako CES)?
No pak postupovat zhruba v jeho stopách, nic chytřejšího se s tím dělat nedá.
uživatel
Antonín
06.12.2007, 16:48.49

RE: Antoníne poraď-=problém= s audiem.

Věž má jedem audio cinch vstup, a zapojení scart znám a dělám si scarty a cinchy sám. Mě jde o to rádio ze SAT a DVD do věže, no jako starý zvukař si s tím užívám a zkoušel jak to šlo a scart pes to neřešil. No asi si udělám tu rozbočku u DVD, potom by to šlo řešit i přepínačem, ale to zavrhuji. Tondo Díky.
uživatel
CES