| 09.06.2007, 21:54.08 | |
Nebezpečí portu RS232Začátkem května jsem prostřednictvím portu RS232 odprásknul PC. Znamenalo to nový motherboard, oprava skoro 5 tis. Věděl jsem o riziku a přesto...Takže se ptám, jestli postačí následně popsaná opatření při manipulaci: připojení zúčastněných TVP, PC+přísl.a receiveru k jedné síťové zásuvce (pak snad nemusím měřit příp. potenciál mezi spojovanými zemnícími piny 5) a hlavně spojit všechno za =studena=, před zapnutím do sítě. Děkuju za názor a prosím o omluvení pro vás tak triviálního problému. Nevadí,i tak mám radost, že je PC OK a že můžu sledovat forum Paraboly. Zdravím. |
![]() knawi |
| 09.06.2007, 22:01.27 | |
RE: Nebezpečí portu RS232To jsem se odkopal! |
![]() knawi |
| 09.06.2007, 22:08.19 | |
@knawiTrošku draha oprava,oprava toho motherboardu vyjde par korun,cena součástky je asi kolem 50 kč |
![]() Prosat |
| 09.06.2007, 22:13.04 | |
RE: Nebezpečí portu RS232Ve všech návodech a knihách o sériovém a paralelním portu píší, že připojování zařízení k portům počítače máme provádět vždy při vypnutém počítači.Na druhou stranu: já běžně připojuji zařízení za provozu a (klepu na dřevo) zatím mi to vychází. Takže to vyloženě záleží na štěstí a troše opatrnosti. |
![]() colombo |
| 09.06.2007, 22:17.44 | |
RE: Nebezpečí portu RS232tak to je drsne - taky zapojuji paralel i com za chodu mnohdy kdyz uz je napr tiskova uloha ve fronte a nemam pripojen paralel... nikdy se nic nestalo...holt vzdy je to jednou poprve... |
![]() trtsoft |
| 09.06.2007, 22:22.56 | |
RE: Nebezpečí portu RS232Mne sa to už niekedy dávno stalo ešte so starým Datcomom (Texas), odniesol si to prijímač aj PC. Od vtedy si dávam bacha... |
![]() tommix |
| 09.06.2007, 22:43.01 | |
Re:Buďte opatrní, netušil jsem jak je jednoduché udělat takovou chybu. Máte všichni pravdu a děkuju za =účast=.To Prosat: oprava byla včetně upgradu, přátelská a důvěryhodná. Ovšem, já to zjevně (viz RS232!) moc nepoznám. Ostatní: prostě jsem zašátral female - male, =zavonělo= to a intenzivně a dokonáno, tedy skoro - ještě jsem tady. T6akže varování kopyta: mene tekel. Hltám vaše zkušenosti a děkuju! |
![]() knawi |
| 10.06.2007, 00:03.53 | |
RE: Nebezpečí portu RS232Pokud je vše v jedné zásuvce, neměl by to být problém, ale...!!!Televizor, satelit,... jsou spotřebiče, které jsou tzv. v ochraně třídy II (dvojitá nebo zesílaná izolace) a může na nich potenciál proti zemi. Samozřejmě je to přes velkou impedanci, takže to nikomu neublíží, ale pokud se vám při spojování zařízení podaří spojit signálové vodiče dříve než potenciál GND, hrozí odpálení portu! A pokud se máme bavit o tom, že máte STA nebo parabolu spojenou někde na hromosvod, může tam být jiný potenciál i o několik voltů než je =stejný= zemní potenciál ve vaší zásuvce. |
![]() monterjirk |
| 10.06.2007, 00:51.04 | |
RE: Nebezpečí portu RS232to je jako svarovani na aute 10 se nic nestane a potom vyhori alternator nebo rele |
![]() sta |
| 10.06.2007, 01:51.50 | |
RE: Nebezpečí portu RS232Celý svůj život zapojuji port com a lpt za chodu (asi tak 300PC a 300 jiných zařízeních , a myslím si že pokud gnd (hlavní kovová krytka portu - zem.)se spojí s kostrami přístrojů (jako první) tak se nemůže nic stát. ** ALE ** jednou za tmy jsem přejel kompletně celý port COM notebooku sesatelitním přímačem (kostrou comu) po portě a co se stalo ??? .......................... smrádek .... a notebook K.O. |
![]() Incomplete |
| 10.06.2007, 07:44.12 | |
232Ne o několik V, ale třeba i o 100V, bohužel ty stránky, kde to rozebírali a zdůvodňovali už nenajdu... Což spolehlivě odpálí oboje, jak přijímač, tak PC. ( Taky už tu byl jeden, co to měl sice z jedné zásuvky, ale něco mu nedošáhlo, tak si tam dal asi půl metrový prodlužovák, kde měl fázi buh ví kde, snad dokonce spojenou s kostrou ! )Mělo by se to propojovat oboje odpojené od sítě. Měl by se první připojovat na síť přijímač, po té PC. A odpojovat od sítě opačně, tedy první PC, pak přijímač. A pro jistotu se tu všude doporučuje mít to předem spolu propojené ještě jinak ( na stejném potencialu ), třeba výstup audia přijímače, do vstupu zvukovky PC. Tyto zásady by mi byly před x lety řečeny a raději je pečlivě dodržuji. |
![]() JoséBrtník |
| 10.06.2007, 08:51.06 | |
RE:Taky ty dnešní PC nic nevydržej ... nedávno mi přestala fungovat grafická karta, poměrně nová, ale bohužel těsně po záruce. Byl to asi jedinej moderní díl, kterej se v tom PC nacházel. Jinak všechny ostatní osm let starý komponenty fungujou naprosto spolehlivě a bez problémů. Jo, vlastně ještě je tam poměrně nová LG vypalovačka, ale s tou problém nikdy nebyl. |
![]() vortimond |
| 10.06.2007, 09:17.12 | |
RE:Jinak taky zásadně připojuju všechno na ostro, jako Incomplete. A občas vidím i modrý jiskry, ale nikdy se nic nestalo zatím. Když to tak čtu, asi to budu muset přehodnotit. Děkuju knawimu za varování. |
![]() vortimond |
| 10.06.2007, 09:25.55 | |
Re:Děkuju Vám všem, moc jsem se dověděl ale měl jsem se zeptat dřív. To je ovšem těžký, chybující se předem nepoučí. Byl jsem taky celej poprcanej abych už viděl nový soft (ten ze 13.5. je asi lepší, vortimonde, ne?). O prodlužovákách, rozdílnejch zemních potenciálech, starejch kolíkovejch síťovejch rozbočovačkách, který otáčej fázi, jsem slyšel, ale znáte to: =mně se to nestane=. Navíc z Vašich zkušeností a znalostí vyplývá, že je to záležitost mnoha technických souvislostí, tedy i štěstí. Děkuju všem a mějte se hezky! |
![]() knawi |
| 10.06.2007, 09:34.37 | |
Re:Taky to byl jeden z důvodů - upozornit aspoň některé - JoséBrtníka, monterjirka, Incompleta a další pálené kostelníky varovat potřeba nebylo. Přiznám ale, že jsem se hlavně chtěl vykecat z toho jaký jsem chomout. A to jsem při zacházení s těmito zařízeními dost posera. A to možná byla taky příčina. |
![]() knawi |
| 10.06.2007, 09:39.22 | |
RE:knawiTen soft ze 13.5. je určitě zatím nejlepší existující. TPS už běží měsíc bez přestávky, je tam asi docela chytrá rutina na ty francouze. A celkově to dost vylepšili, menu se zobrazuje o něco rychleji, lepší reakce na povely přes DO. |
![]() vortimond |
| 10.06.2007, 09:42.50 | |
RE: Nebezpečí portu RS232ja som minule menil známym softy v prímačoch prekladal som kábel na ostro teraz som zistil, že v amatersky vyrobenom kábly raz zemniaci vodič ide raz nie asi zlý kontakt v dierke konektora. Teraz mi ale pc so sat nekomunikuje Pc hlasi ok. Bude to asi odpálený port v Prímači? |
![]() yyyno |
| 10.06.2007, 09:48.51 | |
Re:Ano, to zrychlení je velmi zřetelný. Bohužel přednosti softu na TPS posoudit nemůžu. Visím s šedesátkou na 19,2e, skučím, že pro mně není premiere a jsem vděčnej za D+. Musel jsem zaplatit opravu pc, totiž. Tak budu škudlit nebo se zkusím přesunout na 13e, ať TPS vůbec vidím! |
![]() knawi |
| 10.06.2007, 09:53.54 | |
Re:@vortimond: chystal jsem se koupit motor a =velkou= parabolu, řešil jestli SG2100 nebo SG2100A, a teď to mám. |
![]() knawi |
| 10.06.2007, 10:11.59 | |
@knawiStačilo vyměnit prevodník 232 na zakladní desce PC |
![]() Prosat |
| 10.06.2007, 10:41.03 | |
@ProsatTomu nerozumím. Poté, co kom zasmrděl a zhas´, jsem ho odkrytoval (jako stavař jsem doufal, že je tam něco jako pojistka nebo diodová ochrana, cha) a našel těsně za portem =rozkvetlýho= a zjevně spálenýho švába (24 vývodů, na tišťáku snad označenýho jako =U23=. Mládenec, který pc opravil diagnostikoval, že jsem odbouch 4 obvody. Bohužel si neumím poradit jako ty. Díky. |
![]() knawi |
| 10.06.2007, 11:31.29 | |
RE: Nebezpečí portu RS232a môže sa niečo stať keď je prepojený STB a PC cez RS232 neustále? STB Vždy pripravený na key update... : ) |
![]() karol15 |
| 10.06.2007, 15:07.16 | |
@karol15Já mám tak propojenýho Ferdu už rok a nic se neděje, podotýkám, že PC mám v jiné místnosti a kabl má cca 8m.Update i SBCL v pohodě.Určitě je to lepší, než při každém úkonu strkat šňůru do PC a STB. |
![]() broncek |
| 10.06.2007, 15:26.56 | |
@broncekMáš asi pravdu. Mysleljsem na to předtím, pozdě to zrealizuju. Ale změřím vzájemné potenciály obou předmětných zásuvek přestože jsou na stejný instalační větvi - viz výše. |
![]() knawi |
| 10.06.2007, 22:54.36 | |
broncekJa to mám tiež v druhej izbe a kábel 12m. Zatiaľ OK. |
![]() karol15 |
| 11.06.2007, 12:02.54 | |
moje zkušenost se zapojováním RS232Také jsem byl frajer a za chodu jsem zapojoval sériák a škrtnul jsem kostrou konektoru po pinech a zasmrdělo a PC zhasnul. PC jsem v pohodě nastartoval a fungoval, ale ! COM 0 i COM 1 už byly na věky kaput .... deska mi fungovala eště dva roky... ale musel jsem nahrávat z druhého PC... |
![]() kacenkin |