Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
14.06.2007, 09:36.14

HDTV vysílání

Při konsultaci s prodejcem sat.techniky o nejvhodnějším typu připravovaných HDTV receiverů jsem byl velmi překvapen jeho tvrzením,že v současné době je to prakticky jedno i při přenosu přes SCART,protož prý žádný provozovatel nevysílá ve vys.rozlišení,ale vyššího rozlišení se dosahuje pouze přepočtem buď v sat.receiveru,nebo v TV přístroji.Při nevhodné kombinaci pak může dojít i ke zhoršení kvality obrazu.Je to opravdu tak,příp.kdy lze očekávat změnu?
uživatel
PEHU
14.06.2007, 10:26.02

Ten dotaz

je trochu zmatený! Pokud jde o vysílání HDTV, tak zcela určitě existuje. Vysílá se v MPEG4, a pro jeho příjem potřebuješ STB který tuto kompresi podporuje, stejně tak potřebuješ TV který zvládá takové rozlišení. Pokud jde o scart, tak přes tento kabel se HDTV posílat nedá. Pro HDTV je určen HDMI. Pokud jde o přepočet (upscaling) rozlišení v TV, tak takové přístroje opravdu existují. Jedná se o dražší verze plasmových a LCD TV. Kvalita obrazu na takovýchto přístrojích pak do jisté míry záleží na rychlosti procesoru a kvalitě SW pro upscaling. Je pravda, že nevhodně udělaný SW, nebo malá rychlost přepočtu, či nevhodné obrazové filtra pak obraz můžou spíš zhoršit, než vylepšit.
Přechod na HDTV je pravděpodobný, nebo spíš nutný. Otázka času kdy se tak stane je závislá spíš na rychlosti rozšiřování DVB obecně. Do značné míry je také tato technologie závislá na televizní tvorbě, asi by nikdo z nás nebyl nadšen, kdyby jediným televizním pořadem v HDTV byly večerní zprávy. Naprostá většina dnešní produkce je v klasickém rozlišení, takže vysílat tyto pořady v HDTV nemá smysl. Je docela směšné, že NOVA proklamuje svůj úmysl vysílat HDTV, když technická kvalita filmových kopií ze kterých vysílá své pořady je naprosto žalostná. Je to samé zrno. Proč chtějí vysílat zrnění v HDTV mi opravdu není jasné!!!
uživatel
Enik
14.06.2007, 11:19.42

RE: HDTV vysílání

Pán Poisl, súhlas s Vámi. Iba v jednon sa mi pozdáva mýlite.
Plánovaný HDTV program Novy, bude ozajstne založený na vysielaniu filmových masterových kópií v 720p alebo 1080i, ktoré sú k dispozícii ako produkt až do výroby samotných filmových kópií.
Teda istotne nebudú používané SDTV zrnité distribučné zmetky.
uživatel
Janoci
14.06.2007, 11:26.23

RE:Janoci

Jenom bych upozornil, že Nova skoro žádné filmy nevysílá, takže je to celkem jedno, jakou použije kopii.
uživatel
vortimond
14.06.2007, 11:33.46

Vortimond, chlaček moj, veď tu sa hovorí o tom, čo sa bude vysilať v HDTV programu NOVY, nie o tom, čo sa vysíla na zatial jednom obyčajnom nováckom kanáli.
Pochopil?
uživatel
Janoci
14.06.2007, 11:40.32

A proč si myslíš, že tam budou vysílat jeden film za druhým (to někde psali?), když se jim to neosvědčilo na tomhle dosavadním programu a zjistili už dávno, že mnohem větší sledovanost mají estrády a seriály?
uživatel
vortimond
14.06.2007, 11:49.38

Uf, čítaj dobre. Nikde som nepísal, že budú vysielané iba filmy. I seriály a estrády sú a budú primárne masterované do HD formátu.
Ísť cestou upscale SD formátu na pseudo HD to iste nie je to, čo bude tvoriť technickú kvalitu programovej ponuky HDTV televízie.
uživatel
Janoci
14.06.2007, 11:53.31

Určitě. Všechny novější US seriály jsou k dispozici v HD. A Nova už taky myslím natáčí něco v HD. Já ti taky nepodsouvám, žes psal, že tam budou jenom filmy. Ale bude jich tam tak málo, že to ani nemá smysl řešit, tomu věř.
uživatel
vortimond
14.06.2007, 11:56.38

vortimonde

já už jsem to pochopil.
=program Novy, bude ozajstne založený na vysielaniu filmových masterových kópií v 720p alebo 1080i=
To vlastně přeloženo do češtiny znamená, že i seriály a estrády, to je tam přece úplně jasně napsáno, tedy já to tam vidím stejně jasně, jako že teď venku padá sníh!
uživatel
Roy73
14.06.2007, 12:00.17

No!

Osobně si myslím, že programová nabídka HD kanálu je zcela zásadní věc. Zvláště pak u komerční TV, kdy sledovanost je naprosto zásadním ukazatelem. Pokud má mít program sledovanost, musí být atraktivní. Ať už budou vysílat cokoliv, pak to musí odpovídat HD kvalitě. Jedno bez druhého je naprosto kničemu. Jelikož je tu NOVA na to, aby vydělávala peníze, pak mám dost obavu, že bude mít zájem investovat horentní sumy do nákupu technicky i programově kvalitních pořadů. Jediné, co to přinese, bude tlachání, že vysílají HDTV. Nic jiného v tom nevidím.
uživatel
Enik
14.06.2007, 13:49.30

Enik a Vortimond

...majú,žiaľ,pravdu......
uživatel
gorefan
15.06.2007, 12:52.22

Bylo by reálné, že by třeba Nova spustila placený kanál s filmy? Něco jako HBO. Nebo je to tak složité (ať už technicky, licence, nebo finančně) že to je nereálné?
uživatel
eduard