| 13.05.2008, 16:17.44 | |
Parabola na hromosvodu!Dobrý den zdravím všechny zučastněné mám dotaz.Byl u mě montér Digi tv a hodil parabolu na hromosvod. Ale majednou jsi toho všimli z představenstva baráku a že na hromosvodu nesmí nic bít že si jí mam dát jinam.Technik tvrdil že to nevadí a že žádným normám to neodporuje. Táži se tedy vás znalých jak to je doopravdy?Logicky mi přijde že na hromosvodu asi nic bít nemá. Děkuji za odpověď. |
![]() adam 2 |
| 13.05.2008, 16:25.45 | |
RE: Parabola na hromosvodu!nó raz šlachne blesk a máš po Digi tv asi tak. |
![]() Jupi |
| 13.05.2008, 16:26.19 | |
RE: Parabola na hromosvodu!cože?? jako že je uzemněna nebo se dotýká drátů??? snad né,že je za ten hromosvod uchycena?:-)))))))))to samo že nejde,to na ten hromosvod mohli rovnou přidělat svod:-))))))))))))) |
![]() cb21 |
| 13.05.2008, 16:29.36 | |
RE: Parabola na hromosvodu!šlehne blesk a máš ho okamžitě doma v pokoji :laughing: |
![]() moonword |
| 13.05.2008, 16:31.51 | |
RE: Parabola na hromosvodu!moonword: :-) třebas by to nějakou dobu napájelo Digi stroj že? :))) :))) :))) :))) :))) :))) |
![]() cb21 |
| 13.05.2008, 16:58.44 | |
RE: Parabola na hromosvodu!Predne je potreba zodpovedet jak stary je objekt,resp.hromosvodova soustava.Pokud je starsi r.2008 a tedy budovana dle CSN 341390 pak cituji cl.20:"Na jimace,ani ostatni casti hromosvodu se nemaji montovat ani pripevnovat cizi zarizeni ani predmety.Dovoluje se to pouze tehdy,nenarusi-li se tim spolehliva funkce a mechanicka pevnost hromosvodu". Co,kde a jak slehne prozatim neumime exaktne stanovit (nobelova cena),nicmene 80 cm parabola by mohla od zateze vetrem tenky jimac napr.mechanicky poskodit (jeho kotveni).Jinak se relativne zvysi pravdepodobnost vzniku prepeti.V nejhorsim extremnim pripade to slehne a druhotnym ucinkem muze byt napr. pozar bytu.Dle stare CSN 341390 nebo dnes jiz neplatne CSN 342820 (anteny) se kovove konstrukce anten pripojovaly k hromosvodni soustave nad stresni krytinou.Dle nove CSN EN se jiz vnejsi kovove anteny nemaji spojovat s hromosvodni soustavou (maji byt v ochrannem prostoru prave jimace) anebo,kdyz se spoji,pak musi byt vybaveny ochranami proti prepeti (pokud dojde ke skodni udalosti a pojistovna zjisti,ze to bylo poruseno,pak cest buh-nazdar-ahoj-pristi tyden v pondeli...). Zaver majitel nemovitosti ma pravo buncet.Mel by to posvetit revizni technik hromosvodni soustavy (pravidelne revize 1 x 5 let v bytove zastavbe). A uplny final - jestlize spolecnost Digi TV zaplati technikovi 5,5 Kc bez DPH za montaz ,tak co muze,resp.nemuze delat:) |
![]() hdpe |
| 13.05.2008, 17:06.15 | |
RE: Parabola na hromosvodu!JÁ mám parabolu na střeše přidělanou na stožáru .Parabola 110 Al.s motorem. Stožár samozřejmě neuzemněn. Zatím se nic nestalo. Pokud šlehne tak stejně neni co řešit to vše je do kytek. At to máš uzemnčný nebo ne.Tu energii zatim nikdo nezměřil,tak je velká.Jediný háček je, že Pojištovna ti nic nedá. :laughing: Rv Mně samo sebou taky ne. |
![]() koax |
| 13.05.2008, 17:08.41 | |
RE: Parabola na hromosvodu!1. Hromosvod má za účel ochránit dům před zničením v případě úderu blesku. A životy lidí v ní.2. Elektronická zařízení nechrání a neochrání. V případě úderu blesku do budovy s největší pravděpodobností nepřežije žádná elektronika. Na to je pojišťovna. 3. Jakékoliv manipulace s hromosvodem musí mít na myslí bod 1. Proto jakékoliv montáže věcí na hromosvod nepatří. majitel ti to může zakázat prostě proto, že je majitel a je to jeho a ne tvůj majetek. Nepotřebuje až tak žádnou normu. Stačí mu zdravý rozum. |
![]() Antonín |
| 13.05.2008, 17:10.04 | |
RE: Parabola na hromosvodu!Všetky kovové časti na streche musia byť spojené s bleskozvodom uzemneným na min 15 ohm na zvod.Ale zaujíma ma ako nahodil na hromozvod ,na streche na jímaciu tyč alebo na zvod alebo kde? |
![]() sekop |
| 13.05.2008, 17:15.08 | |
adam 2Ak tresne tak budeš mat doma elektrareň... :laughing: :laughing: :laughing: |
![]() TELEFONIST |
| 13.05.2008, 17:16.29 | |
RE: Parabola na hromosvodu!www.teslasociety.com/t2.jpgwww.teslasociety.com/t1.jpg |
![]() moonword |
| 13.05.2008, 17:21.25 | |
RE: Parabola na hromosvodu!Re: sekop jo na jimací tyč.Dík za info nechám si ji dát jinam přesvědčili jste mě. Jasny že na hromosvodu nemá nic co dělat. R^ |
![]() adam 2 |
| 13.05.2008, 17:23.53 | |
Re:: moonwordDěkuji za názornou ukázku. Rv |
![]() adam 2 |
| 13.05.2008, 18:45.40 | |
RE: Parabola na hromosvodu!No potěš pánbůh !! Tady je vidět, kdo pro Digi montuje, samí lepší!!! |
![]() Zip |
| 13.05.2008, 18:48.11 | |
RE: Parabola na hromosvodu!Ta norma ze se na jimac hromosvodu nesmi nic upevnovat je bez nahrady zrusena.Kolem hromosvodu, jimacu a pod byly dost velke zmeny pred rokem. Normalni monter by na jimac nedal nic ze dvou duvodu - prece jen je to hromosvod a slouzi k necemu jinemu a konstrukce jimaci tyce a jeji upevneni zcela urcite neunese zatez, kterou predstavuje parabola, resp.parabola pod naporem vetru. Ovsem co cekam od bezneho Digimastice, ze ? Normalni monter od fochu by tohle ani nezkusil. |
![]() J a |
| 13.05.2008, 18:50.11 | |
RE: Parabola na hromosvodu!no ja viděl na slovensku jak jim parabolu přidelali na plot :-D a to je važne co videt. |
![]() Joska2705 |
| 13.05.2008, 19:32.31 | |
@koaxv tvém případě jak to popisuješ pojišťovna úderem blesku samozřejmě plní |
![]() Babui |
| 13.05.2008, 20:06.12 | |
re.servispo úderu blesku do antenního stožáru,(na kterem byla i parabola) v rodinném domku,odešla veškerá elektronika včetne teploměru na baterky na zdi v obyvaku,ale satelit nedoznal žádné úhony!Cesty blesku jsou nevyzpytatelné. |
![]() servis |
| 13.05.2008, 20:44.07 | |
RE: Parabola na hromosvodu!po nekolika uderech do zarizeni nekolika ISP a eurotellu na jednom mistnim panelaku dosli k uhone jen kabely ktery to vytrhalo ze zdi. vsechno za zkratovou bleskojistkou dal makalo. samozrejme to nedelal nikdo od Digi :) |
![]() bublajs |
| 13.05.2008, 21:15.20 | |
servisBaterky byly asi nové, tak se přeindukovaly..jinak R^ R^ R^ :laughing: |
![]() Tomik535 |
| 13.05.2008, 21:17.07 | |
RE:Parabola na hromosvodu!Zip má pravdu.Toto jen svědčí o tom co jsou to za montážní experti.To už je lepší si to udělat sám. |
![]() BIDLO |
| 13.05.2008, 22:35.41 | |
RE: Parabola na hromosvodu!pozdravuju zdravý rozum a profesionalitu montážníkú oné nej platformy. ono když je to zadarmo tak si to teda dáme i na hromosvod. To je na zaplakání, Staří profíci všichni utekli a zústalo to na odbornicích. Katastrofa |
![]() pepiino |
| 14.05.2008, 15:26.35 | |
RE: Parabola na hromosvodu!Jakekoliv anteny a jiná zřízení se nesměji připevňovat na jímače pouze z nedostatečné mechanické pevnosti provedení a uchycení.Je možná obrácená situace,kdy se antenní stožár použije jako jímač blesku.Stále platí propojení antenního stožáru s hromosvodem!!/včetně vyvložkování komínového průduchu/a pokud do domu uhodí,pak je to pouze na přírodě jak si zařádí s veškerou elektronikou a elektroinstalací v domě.Je naprosto jedno jestli uhodí do antény nebo jímače.Výsledek je stejný.Naopak nepropojení antenního stožáru s hromosvodem je v případě přímého zásahu malér.Několik takových případů jsem viděl na vlastní bulvy-od zničené elktroniky až po vystřelení zasuvek i s krabicí ze zdi a černé linky na stěně od shořelé izlolace kabelů. |
![]() kunitz |
| 14.05.2008, 16:40.55 | |
RE: Parabola na hromosvodu!Antenni stozar se podle nove normy s hromosvodem nepropojuje. Antenni stozar musi byt v ochrenne zone jimace, pokud neni, musi se realizovat tzv. oddálený hromosvod.Podrobnosti viz norma :) |
![]() J a |
| 14.05.2008, 21:12.37 | |
RE: Parabola na hromosvodu!A všimnul si někdo, že antenní stožár je delší než jímač? V takovém případě je jímač na h****. Ať norma říká co chce, já raději uzemněnej stožár. |
![]() Mrzout |
| 14.05.2008, 21:24.39 | |
RE: Parabola na hromosvodu!Promiňte, neorientuji se.Mám na střeše řádně provedený hromosvod. Střecha je plechová, parabola je asi 10 m od homosvodu, držák je v těsné blízkosti lemu plechové krytiny střechy..mám bleskojistky. Mám teda uzemňovat parabolu, nebo si tím spíš přivedu blesk do bytu?? Asi tohle nikdo nevyřeší, je to na vůli Nejvyššího. |
![]() francjin |
| 10.01.2010, 10:50.09 | |
RE: Parabola na hromosvodu!Neřešil bych u paraboly žádné uzemnění, stejně když práskne kulovej blesk přímo do tvé paraboly tak přepěťová ochrana , bleskojistky ti jsou tak na prd pač ti to stejně vyhodí do luftu všechny el. přístroje co jsou tím koaxem spojeny , ale pravděpodobnost že ti jebne zrovna do tvé paraboly blesk je asi tak velká že ti montážníci s digi něco udělají správně :))) - neřešil bych to |
![]() HURIICANE |
| 10.01.2010, 19:31.50 | |
když práskne kulovej blesk přímo do tvé parabolyAle žeby kulovej, spíše velký kulový. :laughing: |
![]() kuba |