Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
19.05.2008, 20:40.39

Da sa na video nahravat teletext?

Vsimol som si ze na VHS nahravkach z televizie sa mi obcas po prepnuti na telext ukazuju fragmenty teletextovej stranky z toho datumu.A dokonca aj s vtedajsim datumom a casom.Ako je to mozne?
uživatel
melod
19.05.2008, 21:30.48

RE: Da sa na video nahravat teletext?

Ne!
uživatel
Enik
19.05.2008, 21:45.48

Nevím,na co by to mělo být dobré.Na SVHS JVC při použití SVHS kazety bylo opravdu možné z nahrávky spustit teletext.Při použití VHS kazety zbyly jen ty fragmenty.
uživatel
Hanex
19.05.2008, 21:47.35

Video to normálně nahraje, jsou to běžně neviditelné obrazové řádky, ale ten signál je tak zmršenej, že to dekoder nemá šanci rozkódovat. Ale existovala videa, která teletext v následně zobrazitelné podobě uměla nahrát.
uživatel
kubisek
19.05.2008, 21:48.09

ale ano

na Svhs se normálně zobrazuje teletex!!!
uživatel
bobbik
19.05.2008, 21:55.48

Mně to dělá taky. To nevím, proč to dělá.

Jinak teletext, abys to mohl ovládat, nahrát nelze.
Ale, Některé televize mají na některém výstupu AV obraz, který je na obrazovce, čili i teletext. U některých se dá nastavit zdroj signálu na konkrétní výstup AV. Zdroje třeba Tuner1, tuner2, AV1, ... na výstup třeba AV2andAV3.
Na mé televizi při určité konfigurace leze ze scartu i teletext ve formě kompozitního videa.
uživatel
aaaTonda
19.05.2008, 21:57.28

Aha, tak píšete, že lze. Ale jsou to to zřejmě vyjímačné VCR. Neumí to ani panasonic.
uživatel
aaaTonda
19.05.2008, 22:18.52

Mám video JVC a to umí nahrát teletext, je to kuli filmům které berou titulky s teletextu aby nahráli filmy pro hluchově postižené.
uživatel
samot
19.05.2008, 22:19.10

Teletext je obsažený v řádcích snímkového zatemňovacího impulsu. V jednom takovémto řádku je obsaženo cca 400 bitů teletextových informací. Pro bezchybný přenos těchto dat je nutné, aby přenosový kanál měl šířku pásma min. 3,5MHz. Klasické VHS recordery mají šířku pásma 2,5-3MHz. Z tohoto důvodu jsou data teletextu téměř dokonale zničena, a teletextový dekoder dekóduje většinou jen hlavičku stránky, která právě obsahuje údaje o čase a datumu. Tato hlavička má totiž vyšší zabezpečení proti chybám.
Videorecordery SVHS používají kvalitnější záznamové materiály, a zaznamenávají televizní signál téměř v celé šířce pásma. Proto většinou zvládnou bezchybně zaznamenat i teletextová data.
uživatel
Enik
19.05.2008, 22:29.27

Enik,brilantní vysvětlení...
Díky
uživatel
Hanex
20.05.2008, 07:49.17

Enik:

Lze to i v režimu S-VHS ET (což je S-VHS záznam na běžné VHS pásky), ale čert ví proč jenom u přístrojů JVC...
uživatel
technikTKR
20.05.2008, 09:17.14

Da sa na video nahravat teletext?

Je to tak. Já mám asi 8 let SVHS JVC 7700 a teletext OK i na záznam ET. Je zajímavé se někdy podívat co bylo před pár lety.
uživatel
olin22