| 01.09.2008, 11:53.26 | |
VKV-FM DX Ostravsko + přivrácené svahy BeskydUž pár dnů je možné poslouchat na 91,9 MHz (jeden z mála ničím neobsazených kmitočtů v okolí několika stovek km odsud) polské rádio Mercury z vysílače Konin Żółwieniec.http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=123 (moje) vzdálenost od vysílače = 350km. Přes den je příjem nic moc (3), večer pak (1/2), stereo + RDS. Extérní anténa nutná. //stačí vhodně umístěný dipól se symetrizačním členem Vzhledem k neobsazenosti tohoto kmitočtu ničím jiným postačí pro příjem obyčejný přijímač s ladicím krokem 100kHz a menším. Příjem z tohoto vysílače je pravidelně možný jen pár dnů v roce (jaro, podzim). Toto není klasický DX příjem typu vrstva E atd...kdy se na pár hodin dají přijímat Rádio a TV signály z určitých částí Evropy, ale i Afriky atd...proto to tu taky uvádím. |
![]() D2MAC |
| 01.09.2008, 16:32.09 | |
RE: VKV-FM DX Ostravsko + přivrácené svahy Bes...Hezká připomínka dob, kdy se přijímaly v Praze rakouský a bavorský FM CCIR stanice, bastlily se antenní předzesilovače s co nejnižším šumem prvního tranzistoru a stavěly mnohaprvkový yaginy a paraboly připomínající backfire anteny. A byl aktuální zdroj modulací, jinak kromě gramodesek dost nedostatkový. Ale kromě mládí a pod. doba naprd.Je dobře, že se dálkovým příjmem FM zabýváš. |
![]() knawi |
| 01.09.2008, 20:33.15 | |
RE: VKV-FM DX Ostravsko + přivrácené svahy Bes...Spomenul som si na tie moje časy. Yagi 5.metrová na CCIR -osteraich 3 . Cez deň len mono , po 23. hodine do 4 hodiny ráno aj stereo. Tuner AKAI AT S7 (prvý z digitalnou stupnicou a citlivosťou 0,4 mikro volta) a k tomu Sencor na 4 hrubé monočlánky , na zmenu OIRT . Od 01: 00 polský nočný rockový program až do 5:00 hod každú sobotu . A k tomu všetkému aj zadarmo odpočúvanie telefónu.Kde sú tie zlaté časy 70 - 80 rokov keď sme sa ako amatéri bavili z anténami ? |
![]() oneeeee |
| 01.09.2008, 20:57.42 | |
RE: VKV-FM DX Ostravsko + přivrácené svahy Bes...ba,ba. Ale to jsi měl perfektní vybavení! To tehdy bylo peněz! Östereich 3 a Bayern 3 byly fajn. Ve stereu ne ale slušný mono nahrávky šlágrů byly dobrý. Upravený tuner u Rigy a později Grundig Satellit z Tuzexu v přepočtu za 18.5 tis. Kč. Co s tím vším teď? Jasně, že vyhodit ale když jsem sentimentální, není to jednoduchý. ;) |
![]() knawi |
| 01.09.2008, 21:01.35 | |
@oneeeeeTy časy jsou přece stále tady - akorát odposlouchávání telefonu "svým způsobem alespoň ten pocit u toho" nahradil cardsharing a počet zachytitelných stanic v normách CCIR a OIRT se akorát prohodil....jen....zachytit OE3 z Kahlenbergu je stále stejně obtížné, ne-li obtížnější v tom všem bordelu, co tu teď leze z CZ, PL a SK. |
![]() D2MAC |
| 11.09.2009, 12:55.46 | |
ok..Koukám,že se tu objevuji radioamatéři, uveďte příště značku pokud máte a QTH.....moje OK2IQL JN99DR a možná se potkáme ve Frenštátě. |
![]() Ivo SS2 |