Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
03.11.2008, 14:21.03

DVB-T - bude silnější signál?

Potřeboval bych poradit. Dokud byla síť prvizorní, chytal jsem vše dobře, ale teď chytnu jen paket ČT (silá a kvalita kolem 98 %), Novu, Primu a spol. bohužel ne. Jsem v Mladé Boleslavi, anténu mám směr Praha. Nebude signál v dohledné době posílen? Jde mi o to, že to zatím budu řešit u jedné z TV (jinde mám UPC) kartou od Gitalu a nevím, jestli má smysl předpácet si na neomezeně dlouhou dobu (=životnost karty), nebo je to zbatečné, protože se během pár měsíců chystá posílení signálu. Předem děkuji
uživatel
eduard
03.11.2008, 14:32.15

RE: DVB-T - bude silnější signál?

Posílení signálu na K41 se skutečně připravuje. Nikoliv navýšením výkonu u stávajících vysílačů (Cukrák, Žižkov), nýbrž rozšířením jednofrekvenční synchronní sítě (SFN) o další vysílač - Votice. Termín spuštění je předběžně naplánován na březen 2009.
Zkuste změnit polarizaci antény - předpokládám, že nyní vysílání přijímáte z horizontální polarizace.
Je to zajímavé, že nemáte signál na K41 - nemáte v dosahu nějaký analogový dokrývač, který pracuje na K41?
uživatel
redakce
03.11.2008, 14:57.00

Pokud

chytáte na anténu s horizontální polarizací kanál 53 z Prahy v uspokojivé kvalitě nevidím jediný duvod,proč by jste neměl chytit i kanál 41.Pokud tam někde není na tomto kanále i analog.Problém je asi ale na straně vysílací a to s nesprávným ID TS.Mají v tom nějaký problém mezi vysílači Zižkov a Cukrák.Jelikož se jedná o jednofrekvenční sít tak asi tunery jsou volaaké zmetené.Rád bych se pletl,ale nevím nevím...
uživatel
hobo
03.11.2008, 15:08.18

to redakce + hobo

Moc tomu nerozumím, ale zaráží mne, že dokuď bylo vysílání provizorní, šlapalo to jako švýcarské hodinky. Teď když dám automatické ladění, tak mi to najde všechno (tuším 17 programů, Prima 2, Barrandov, ...), ale když dám programy uložit, mám tam jen paket ČT. U toho si nemohu na kvalitu stěžovat. Když otočím anténu (z horizontální pozice na vertikální), nezhorší se zase signál ČT? Docela mne to zarazilo. Nejde mi ani tak o ty komplikace, ale o to, že (podle reakcí různě na netu nejsem sám) stálé vysílání je horší než provizorní. Nemluvě o tom, že chudáci kteří skočili na kampaň digitalizace, zaplatili si za s-box, instalaci, anténu a říkali si paráda jsou na tom teď v některých případech hůř, než když měli analog. Nemít parabolu, tak jsem jeden z nich. To, že bude signál horší by asi napadlo málokoho. :-(
uživatel
eduard
03.11.2008, 16:02.11

Dosud jsem to hledal přes automatické ladění. Mělo by smysl zkusit to i manuálně? Pokud ano, nevíte, kde najít potřebné údaje?
uživatel
eduard
03.11.2008, 16:28.55

Ahoj,...jsem taky od M.Boleslavi a signál všech multiplexů mám OK, úroveň-100%, kvalita 98%, antenu mám natočenou na Prahu, příjem bez problémů. Naopak se zlepšil k46, dříve úroveň kolísala, nyní "drží"... R^
uživatel
hlek
03.11.2008, 16:35.35

Díky za info. Anténu máš horizontálně nebo vertikálně? Zkusím to ještě poladit, asi budu muset najít potřebné údaje a zkusit to manuálně. Zaráží mne už to, že to najde všechny programy (kdyby to nemělo žádný signál, tak se přeci ty programy neobjeví ani v přehledu behěm hledání) a pak po uložení tam zůstane jen paket ČT. Nic mi nestíní, naopak mám "super výhled", před tím to chytalo super, teď ČT podobně jako tobě - číslo pod 98% se tam snad neobjeví... jsem z toho blázen.
uživatel
eduard
03.11.2008, 16:46.18

@ eduard

antenu mám samozřejmě horizontálně (jako dřív), je to pásmová anténa pro UHF (k21-k69) - vlastní výroby, podle knihy "Anteny pro příjem rozhlasu a televize" autor ing.Český...
uživatel
hlek
03.11.2008, 16:50.06

útlum mezi vertikálem a horizontálem je až 20dB! to už je dost :(
uživatel
cb21
03.11.2008, 16:54.28

Jaká

je při manuálním prohledávání uroven síly a kvality na kanále 41?Pokud je na 53 okolo 98% nevidím duvod proč by neměla na té samé anténě z toho samého vysílače a stejného vysílacího výkonu být na kanále 41 něco diametrálně odlišného.Pokud ovšem neplatí moje podezření,že není s tímto kanálem něco v pořádku ohledně synchronizace v jednofrekvenční siti.
uživatel
hobo
03.11.2008, 17:00.32

@eduard

Vzhledem k tomu, že Vám při skenování vypisuje Nova, Prima, Barrandov, vše nasvědčuje tomu, že signál je u Vás k dispozici a vypadá to na kolizi v ID síti, jak se zmiňuje hobo.

Zkuste všechny programy vymazat a použít ruční ladění a nastavte K41 a dejte uložit. Měly by se Vám uložit všechny programy na K41 a můžete tak ověřit kvalitu signálu.
uživatel
redakce
03.11.2008, 19:02.51

No mě zas nešlo EPG na 53k a nenašlo mi na 46K očko ale na podruhé naskenování ok? ;P i 41,64 taky ok R^
uživatel
AB DSR-322
04.11.2008, 12:06.20

Přesně jak píše redakce. Je to uložením. Takže jedině přes manuální ladění. Setkal jsem se s tím u GI 8300 už taky.. Možná by neškodilo navíc uvést model a značku přijímače...
uživatel
Nescafe
04.11.2008, 14:54.09

PODĚKOVÁNÍ

Tímto vám děkuji za rady a omluvám se těm, co mají digitalizaci na starost. Sice nechápu, proč se tak děje, ale to co s automatikou neško bylo s manuálem jako po másle, takže mi šlape vše. Jediný slabší signál má Z1 a spol., ale ČT i Nova+Prima mají kolem 98 %. Díky za pomoc, vážně by mne nenapadlo, že zakopaný pes může být v tom, že to nedělám manuálně.
uživatel
eduard
04.11.2008, 14:55.31

dodatek

Je to kombo GI 8300, takže pokud by to někomu zlobilo, je to tímhle.
uživatel
eduard