Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
03.11.2008, 14:25.57

Nulový bod-lze stručně popsat jak na to?

Vím,že existuje několik článků na nastavení O bodu.Ale bohužel jsou hodně teoretické.Lze jednoduše(pro nás lidi s jiným vzděláním než technickým,) poradit "jak na to"?
Myslím turadu asi takto :

1.Nastav na motoru nulu..(osa držáku směřuje přesně na jih...)
2.povol šrouby na parabole a nastav na pevno parabolu na Astru 19(Hotbrd, dle polohy vašeho města...)
3.Najdi Astru 19(Hotbrd) dle místa kde bydlíš,přesnou polohu si urči pomocí navigace z automobilu,tam je udaná přesně.)
4.Najdi na Astře 19(Hotbirdu) nějaké programy.
5.Přejdi na reciveru na funkci USUALS, pak tam dej funkci najdi satelit,pak dej funkci "přepočítat"...(myslím,že na této funkci většina obyčejných lidí skončí...CO JE TO "PŘEPOČÍTAT"?

Protože si myslím,že jenom nastavit motor a parabolu přesně na jih ABSOLUTNĚ NESTAČÍ a pro nás laiky by bylo třeba i vysvětlit (bude-li se někomu z odborníků chtít) co znamená např.fce: "přepočítat" protože ono to není fakt jednoduché....díky...stačí mi solidní odkaz...
uživatel
Piller
03.11.2008, 14:33.14

RE: Nulový bod-lze stručně popsat jak na to?

potřebuji nastavit dvanáctiventilový motor renault Laguna,lze to nějak jednoduše popsat?,autům nerozumím
uživatel
pierrepetr
03.11.2008, 14:55.54

myslím,že to nebyl vhodný příklad.Jinak můžeme tedy všichni postupovat metodou "zkus a uvïdíš".POkud ten postup není někde solidně popsaný....
uživatel
Piller
03.11.2008, 14:57.53

Stručně:
Motor do nulové polohy,namontovat na kolý držák,celá sestava musí směřovat na jih,ten zjistíš na mapy cz.GPS - souřadnice zadáš do přijímače a nastavíš v přijímač na USALS.Ladění ,utahování matek a další maličkosti psát nebudu.
uživatel
Ji.sat
03.11.2008, 15:06.34

kolega "pierrepetr" asi nema chut nikomu radit, ale neboj sa je tu aj par jednotlivcov, ktory nemaju problem odpovedat solidne a rozumne, teda aspon v ramci ich moznosti. Tu je odkaz s ktoreho som kedysi cerpal aj ja:
http://www.hardware.sk/?go=1&idnr=194

Potom naozaj staci doladit parabolu (resp. cely system, t.z. pootocit celym systemom na drziaku nie parabolou na motore) a nastavit svoje suradnice do prijimaca ( USALS, Disecq 1.2) a motor bude tocit. U mna napriklad bol presny juh 18,4°E tak som si nastavil system na Astru 19.2°E a pri spojazdnovani motora som system mierne (o potrebnych u mna 0.8°) potocil, teraz system funguje dovolim si tvrdit vyborne. Akekolvek konkretne dotazy rad zodpoviem, teda ak toho budem schopny ;) Zdar, Street
uživatel
street
03.11.2008, 15:18.41

Mládenci "odborníci" ,čo tak si prečítať napr. tu na parabole sekciu ABC a až potom písať,že kolega .... asi nemá chuť. Na tejto stránke to bolo popisované x - krát.
Ale street v podstate napísal všetko,ale ak bude nejaký problém stačí si prečítať horeuvedenú sekciu ABC.
uživatel
Rasto
03.11.2008, 15:23.31

Ano Rasto, ams sice pravdu, ale ani tam nieje vsetko 100% vysvetlene, kazdy navod ma nieco do seba, ja osobne som cerpal z viacerych a z toho som vyfiltroval to co je pre mna potrebne a najdolezitejsie. Podstatne je ze teraz system funguje.

PS to Piller: Myslim, ze teraz mas dostatok informacii, aby si mohol zacat experimentovat ;)
uživatel
street
03.11.2008, 16:24.15

Kdo Vás naučil spojovat nulový bod s nějakou družicí??? !!! Už tady ten nesmysl vysvětluji několikrát!!
Nulový bod je na motoru nastaven, kdy je stupnice otáčení na 0. V této pozici namontuji souměrně v ose parabolu. V této pozici má být parabola i s motorem nasměrována na jih. Zda tam má někdo nějakou družici záleží na zeměpisných souřadnicích místa příjmu. Tyto zadáme jako hodnoty do USALS, zvolíme ovládání motoru USALS. Po zapojení kabelu se motor sám přestaví na odpovídající pozici zvolené družice. Tuto družici vyhledáme a přesně doladíme. Další již je nastaveno automaticky. Při vyhledávání otáčíme motorem kolem držáku nebo stožáru a elevaci měníme na parabole. Důležitá je také hodnota nastavení elevace motoru: 90 - zeměpisná šířka místa nastavení !!! Obvyklá hodnota v ČR je okolo 41 stupně.
uživatel
grupen
03.11.2008, 17:36.11

To grupen:
Čerpám ze zde dostupných článků:
A čo je to ten nulový bod? Motor DiseqC pre správne fungovanie MUSÍ byť nastavený tak, že ak je na jeho stupnici 0°, anténa k nemu pripevnená musí smerovať presne na juh. Existuje niekoľko metód, ako nulový bud čo najpresnejšie nastaviť, aj na tomto servri nájdete viacero postupov. Najčastejším postupom je zrejme jeho hľadanie pomocou signálu niektorej z družíc. Napríklad v Dolnom Kubíne platí, že na presne na juhu je ASTRA1, pre PLZEŇ je to tuším HOTBIRD a podobne. Skrátka zemepisná širka Vašej pozície je nulový bod. Takže keby ste boli na 14°E nastavíte na motore ručne 1°W a kľudne môžete použiť ako nulový bod spomínaný HOTBIRD.

Co ty na to jako svazák??

Všem děkuju,ale jednu věc jste v mém dotazu všichni opoměli.Prakticky v každém menu jakéhokoli přijímače je fce: PŘEPOČÍTAT.Prosím,jak jí mám rozumět?

Ale všem děkuju a myslím,že se mi to podaří snad dotáhnout do vítězného konce.
uživatel
Piller
03.11.2008, 18:13.18

To Piller

Kdyby to bylo tak jednoduché tak už jsi to dávno z načerpaných odkazů pochopil....Pakliže ještě stále nastavuješ bylo by dobré spojit se s někým kdo už to alespoň "viděl"nastavovat.Tyto praktické zkušenosti se velice Těžko píší touto formou.Pěkný digitální večer a hodně úspěchů a trpělivosti v "nastavování".
uživatel
Kamil_k4
03.11.2008, 18:24.12

Přijímač při použití funkce USALS provede docela složité výpočty kdy ze známé polohy družice a tvého stanoviště vypočítá úhel natočení motoru. To udělá pro každou družici jen jednou a uloží do paměti. No a kdyby ses přestěhoval, tak musíš použít funkci přepočítat.
uživatel
visper
03.11.2008, 18:29.34

RE: Piller

Víš vůbec jak funguje řízení motoru pomocí USALS??? Asi ne!!! Zkus si to někdy demonstrovat. Nastav si tam jinou zeměpisnou délku a podívej se kam se ten motor otočil při zvolené družici. Dále nevím, proč bych měl na motoru nastavovat nějakou polohu pro družici. Na tu motor najíždí sám.
uživatel
grupen
03.11.2008, 18:33.19

To =grupen=

Kto nas naucil spajat nulovy bod s nejakou druzicou, je to popisane v kazdom navode, ale ja myslim, ze je to vyborna pomocka pri nastavovani nuloveho bodu, aj ked clovek pozna svoje suradnice nieje lahke nastavit parabolu na presny juh, povedz nam sam ako si to nastavoval ty, od oka? Asi ano, pretoze nechapem co bol tvoj zachytny bod :bigeyes:
Tato tvoja myslienka ma nadchla citujem: "Nulový bod je na motoru nastaven, kdy je stupnice otáčení na 0. V této pozici namontuji souměrně v ose parabolu. V této pozici má být parabola i s motorem nasměrována na jih".
Nam je jasne na akej pozicii na stupnici motora ma byt motor natoceny, aj to ze ma byt sumerne s parabolou, resp. drziakom konvertora, alebo ak chces tak konvertorom samotnym, len ten zaver je naozaj "jednoduchy" ma to byt nasmerovane na juh, ako si to dosiahol ty? hmmm? to ma fakt zaujima, pretoze mne a myslim ze vacsine pomohla prave najblizsia druzica, u mna 19,2° Astra....
uživatel
street
03.11.2008, 18:36.07

2 =grupen=

Ja viem ako funguje USALS, len mi vysvetli to nastavenie na juh, nic viac, ja viem ze ked to je nastavene na presny juh, ak mas nastaveny spravny uhol na motore (co vyplyva z tej ktorej polohy), spravny uhol na parabole tak system po zadani suradnic uz funguje bez problemov... Diky za odpoved, Street..... ZDAR
uživatel
street
03.11.2008, 18:37.33

To Street

Dá se to i od oka,ale musíš to celkově doladit na krajních pozicích versus "střed".Toť vše.
uživatel
Kamil_k4
03.11.2008, 18:41.23

NO jasne, ale je to myslim viac nastavovania, doladovania a hrania sa zo systemom, nemyslis? Nieje jednoduchsie si pomoct najblizsou druzicou? Ja myslim, ze ano. Ano, viem, ze ked to nastavim na tu druzicu, stale to nieje presny juh, ale mam zachytny bod, potom uz len jemne doladim u mna o 0,8° doprava od AStra 19,2 a mam to, je to jednoduchsie ako hladat to od oka, to da podla mna logiku... JA sa nebranim doladovaniu na krajnich druziciach, ale to pride az v samotnom finale a jemnom doladovani. Zdar... Street
uživatel
street
03.11.2008, 18:50.29

To je přesně jak funguje polární závěs neboli natáčení...Do poloměru orbitální dráhy je potřeba srovnat tři základní body-nejzašší východ,střed(neboli nulový bod a nebo taky místo kde je nejbližší jižní družice "nejvýše") a daleký západ(to je tam kde zapadá slunce).To to jest také jednoduchý návod jak to přesně nastavit.Ještě jednou pěkný digitální večer.
uživatel
Kamil_k4
03.11.2008, 18:59.25

Vždyť vám tady pracně vysvětluji, že ten nulový bod a jih nastavuji podle kterékoli družice po najetí motoru na její pozici na základě pokynu z přijímače a hodnot zadaných do USALS Je úplně jedno zda se nacházím v Chebu, Brně nebo Košicích a dále je jedno zda k vyhledání zvolím kteroukoli z družic na orbitu, třeba 28,0 23,5 19,2 16 13. po nastavení jedné z těchto družic mám nastaveny i ty ostatní a nulový bod na jih. Kdo to dělá jinak, jeho teorii mu neberu, ale toto je jednoduché.
uživatel
grupen
03.11.2008, 22:10.17

jinými slovy-možná jsem tu jednoduchost uplně nepochopil: jestliže mám již naladěnou jakoukoli družici,např AsTRU 19st pomocí fce DISEQ 1,2 ,a pak přepnu v reciveru na funkci usuals,mělo by to najít všechny již přednastavené polohy družic?To se mi nějak nezdá...
uživatel
Piller
03.11.2008, 22:58.57

Předseda grupen má naprostou pravdu. Já šteluji motor podle 7w, protože tam jsou nejslabší signály a na této pozici je nezbytné co nejpřesnější seřízení. Jinak má pravdu i v tom, že nulový bod je stav, kdy je na motor na nule, osa paraboly rovnoběžná s osou "chobotu" motoru a celá tato sestava směřuje na zeměpisný jih - to je nulový bod. Kolega Piller je zřejmě zmaten z toho, že pokud jsem na souřadnicích třeba 13E, což odpovídá např. městu Stříbru, nemusím v přijímači nic nastavovat a rovnou s nulovou polohou motoru vyhledám nejlepší signál na Hotbirdu, protože ve Stříbře je HotBird přesně jižním směrem. To samé platí pro ten Dolný Kubín a Astru 19,2.
A pokud někde někdo radí nastavovat v nule motoru na nějakou nejbližší družici, tak je to mastič a od něj bych si nic namontovat nenechal. Vždy je nutné motorem na hledanou pozici najet, pokud zrovná žádnou nemám přesně jižním směrem.
uživatel
kubisek
04.11.2008, 08:57.00

Nevím, proč trváš na nějakém nulovém bodu. Pokud chceš nastavit tak, aby to chodilo, už jsem měl parabolu dole několikrát, tak v menu motor najeď na střed, motor se natočí tak, že je na stupnici 0, potom už s motorem nehýbej a nastav otáčením držáku motoru parabolu tak, abys chytal Hotbird (i do názvu družice nastav Hotbird), utáhni, zadej souřadnice a nemělo by se to již někam hýbat, případně to dojeď opět na nulu, na příjem Hotbirdu a ulož. Tím je to hotové. Při přepnutí na jinou družici, to musí fachat.
uživatel
sateliťák
04.11.2008, 10:10.21

čauky sateliťáku ,díky za tvuj příspěvek,myslím,že ten je ze všech nejvýstižnější a podle něho to snad již nastavím..už mně nebaví honit motor zleva doprava a po každém kroku ukládat polohu abych zjistil,jestli to je ono nebo ne...mám OCTAGON a tam i když jsem na ASTRE 19 tak ukazatel ukazuje sílu 80 % a kvalitu 10%....nechápu proč.A tak nezbývá než krok za krokerm ukládat polohy až se jednou ten obraz ukáže....
uživatel
Piller
04.11.2008, 16:02.54

Sateliťáku, to co píšeš, je sice hezké, ale platí to právě ve mnou zmiňovaném Stříbru (13E). Jinde musíš zadat svoje souřadnice do přijímače, přijímačem si najet na pozici Hotbirdu a otáčením motoru na stožáru ten Hotbird nalézt. Jiný postup je cesta do pekel, protože motor bude buď pozice přejíždět a nebo na ně nedojede (u silných pozic to ovšem nemusí až tak vadit).
uživatel
kubisek
04.11.2008, 21:54.34

grupen

Souhlas,někomu to tady stále nedochází,to co popisuješ je nejpřesnější metoda,jen pár vyvolených má jih přesně na družici19.2 nebo 16 nebo13,pokud se někdo koukne do mapy a zvolí jednu z družic jako nejbližší pro své bydliště směr jih,stále je to jen přibližně,tvoje metoda je nejpřesnější,jen to někomu nedochází,již na začátku mi bylo jasno,proto jsem se ani nesnažil,teď píšu ne proto,abych radil,ale jako pochvalu tobě.
uživatel
pierrepetr