| 23.11.2008, 10:51.49 | |
ČT a ČRa prověřují kvalitu vysílání i příjmuAhojChtěl bych se zeptat na příjem muxu (k25) v jižní oblasti Brna venkova. Mám anténu nasměrovanou na vysílač Barvičova. Na ni přijímám k40, hodnoty 100/100 a k25 hodnoty signál 40,kvalita 60, plus všechny analogové kanály z tohoto vysílače a vysílače Mikulov. Taktéž 4 muxy z rakouska. A teď k mému problému, i když muxy 40k 25k vysílají ze stejného vysílače, jsou príjmané signály značně rozdílné,nědy je obraz dobrý, někdy se trhá, nědy nejde vůbec. Osobně si myslím že se signál "bije" s muxem ORF na 24k. Vzhledem k dočasnosti k25, za rok se přeladí na 29k, nechci do toho příliž investovat. Chtěl bych pouze skusit dát na koax mezi anténu a zesilovač odlaďovač, např: http://www.omko.cz/?kod=EMODL1 Zajímal by mě názor lidí co do toho dělají a rozumí tomu, jestli toto řešení by mohlo pomoct. I když je anténa nasměrována na Barvičovu mám mux na 24k ,síla 70, kvalita 100. Anténa je orientovaná horizontálně i když bylo vysílání změněno na vertikální, nechal jsem to tak protože na ni příjímám i analogové vysílání a mux40 nezměnil své hodnoty příjmu. Díky za vaše názory a rady. |
![]() cvrcek92 |
| 23.11.2008, 13:14.23 | |
RE: ČT a ČRa prověřují kvalitu vysílání i příjmuZavedením vysílání na k 25 v Brně vznikly některým uživatelům problémy s příjmem. Je zajímavé, že se tyto problémy vyskytují v bližším okolí přijímačů?? Naskýtá se mi otázka, zda je chyba na straně vysílací nebo na straně přijímací. Já sám mám odzkoušen příjem DVB-T z Brna v Novém Městě na Moravě, kde jdou programy jak na k 25 tak na k 40. Mám to odzkoušeno nejméně na třech místech ve městě. Vzdálenost od vysílačů je 60 - 70 km. K 59 také chytnu, ale jeho kvalita je mizerná. Je to způsobeno jednak vzdáleností a také analogovým vysíláním z vysílače Javořice.Pokud ČR a ČT provádějí měření síly signálu, tak se snad tyto problémy vyřeší. |
![]() grupen |
| 23.11.2008, 19:02.32 | |
RE: ČT a ČRa prověřují kvalitu vysílání i příj...Mám stejný problém.Už jsem se zde na fóru zmínil o tom, že po přeladění na 25 kanál, tento kanál nechytám vůbec.U mně je to způsobeno hlavně polohou. Přesně tak jak to tady popisuješ. Mux ORF na 24 kanále šlape i bez nasměrování a na 26 kanále je silná analogová ČT1. Odlaďovač můžeš vyzkoušet, pokud se Ti chce do toho trochu investovat. Mohlo by Ti to opravdu pomoc. Ale pozor, když jsou dva blízké kanály, může být problém v tom, že jeden z nich Ti už potom nepůjde.Vím jen to, že kámoš ve stejném bydlišti jako jsem já, chytne všechny tři 25,40 i 59 a nemá zase ORF. Dle mého názoru je to právě tím, že má anténu na půdě, několik zdí utlumeno směrem na Rakousko a tím stáhl signál na 24 kanále, aniž by to sám chtěl. Já nemohu strčit anténu kam mě to napadne. Jsem o dost níže než je jeho dům a přestože používám směrovou anténu s předzesilovačem, vysunutou nad domem co nejvýše,jsem rád,že přijímám 40 slušně bez výpadků, 59 s občasným výpadkem a ORF 24 a 21 úplně bez problému. 25 kanál ani nebrnkne. Zesilovač vyloučit nemohu. Se symetrizačním členem chytnu jen mux ORF. Čekám na další zpouštění vysílačů. Podotýkám, že nejsem závislý na DVB-T, protože mám i DVB-S /motor/. DVB-T jen testuji ze zájmu a beru ho jako záložní druh (zatím dálkového) příjmu. V žádném případě ho neupřednostňuji , už z výše uvedených důvodů. Jen tak na okraj. Myslím, že nepřijímáš Barvičovu-vertikální polarizaci. Ten vysílač jede hlavně pro Brno a nejbližší okolí. Pro větší vzdálenosti je zatím Hády-horizontální polarizace.Proto máš na 40 kanále nezměněné hodnoty příjmu. |
![]() S_T_A_R_T |
| 23.11.2008, 20:18.22 | |
RE: ČT a ČRa prověřují kvalitu vysílání i příj...Díky za názor. S příjmem Tv jsem na tom stejně, hlavním zdrojem je pro mě satelit, proto mě zas tolik nebolí že ten 25k nejede jak má. Každopádně bych chtěl aby to fungovalo tak jak má. Vysílač Hády mám zakrytý kopcem a mux 59k přijímám na zvlášť anténu s předzesilovačem. Na Barvičovu mám druhou anténu přesně natočenou. Opravdu si myslím že se to hádá s tím muxem na 24k. Že bych ho nepříjmal mi nevadí, jednak to nesleduji a potom tytéž programy vysílá mux na 21k, 31k a 34k, které také chytám velmi dobře. Zkusím ten odlaďovač a ono se uvidí, jinak budem čekat na listopad příštího roku kdy to přeladí na 29 kanál :))) |
![]() cvrcek92 |