| 15.04.2009, 13:09.39 | |
DVB-T jednofrekv.sitZdarec, hlavne montaznici - jakou mate zkusenost s jednofrekvencni siti ? Jak si s tim poradi prijimace apod ?Po spusteni Devina na K40 u nas celkem pohroma, zatim mam vyzkouseno, ze vsechny levny sracky (MASCOM a odvozeniny, Samsungy apod) problem. Celkem slusne jedou jen Technisaty. |
![]() J a |
| 15.04.2009, 13:30.02 | |
Téma: DVB-T jednofrekv.sitNejsem sice montážník, ale myslím si, že když ta jednofrekvenční síť bude synchronní, tak by problémy být neměly, ne? Vždyť se takto připravuje běh více dvojic vysílačů DVB-T u různých muxů v různých částech ČR. A především pak dokrývače budou tvořit takovéto sítě s hlavními vysílači. To jako všichni, co mají "levny sračky" ty svoje přístroje vyhodí? |
![]() joscer |
| 15.04.2009, 15:20.23 | |
RE: DVB-T jednofrekv.sitPotvrzuji, že SFN je opravdu problém. Nemusí je mít jen levné sračky (nechápu, že toto slovo zde není zakázané), ale mohou s tím mít problémy i dražší STB. Základ je mít pasivní venkovní anténu bez zesilovače - ten dát případně jen když chci trochu posílit kvalitu signálu při rozbočování k dalším STB. Největší problém současných měsíců (alespoň zde na Domažlicku a Plzeňsku) je přebuzený anténní vstup, a tak obyčejné symetrizační členy, které se mění za zesilovače, jdou u mě na dračku, skoro jako rohlíky. Lovu zdar a přechod na DVB-S jedině :8) R^ |
![]() Dejf |
| 15.04.2009, 15:29.29 | |
RE: DVB-T jednofrekv.sitPravdepodobne jev "preecho" ,setkaljsem se s tim v realnem provozu v Ostrave,kdy smerova antena (logaro Fracarro) byla optimalizovana na stavajici vysilac Ostrava-Hladnov (MUX1-54.K) a 10 kW ERP.Kdyz v breznu najel v synchronni siti vysilac Ostrava-Hostalkovice (MUX1-54.K) a 14 kW,pak MUX1 sel do kyticek (pravidelny interval poklesu MER a vypadku obrazu).Smerovou antenu jsem musel otocit kdesi"do kulalaj" mimo oba vysilace a je to v cajku.Predpoklad zni,po spusteni zakladnich vysilacu (a stovky kW ERP) se budou signaly v silnem poli chytat na kus dratu (neboli vsesmerovku).Nechame se prekvapit za 2 roky.Nynejsi zaver je jasny-v urcitych aplikacich synchronni site 54.K MUXU1 to v Ostrave nefunguje.Pokud by se technikum z CT neco nezdalo,nebo meli k danemu co rici,ocekavam je v nejblizsim terminu na letisti v Mosnove,pripadne hlavnim nadrazi a mohou si dane na strese overit:) |
![]() hdpe |
| 15.04.2009, 16:21.53 | |
RE: DVB-T jednofrekv.sitJenze ja trebas nemam problem s prebuzenim zesilovace a pod. Navic se jedna jak o idividualky, casto na okraji pokryti, ktere 4 roky fungovaly zcela bez problemu, tak i o bytovky primo v Brne. Problem je jen K40 a to od spusteni Devina. Do te doby zcela klid. |
![]() J a |
| 15.04.2009, 18:29.48 | |
RE: DVB-T jednofrekv.sitUž jsem to tu kdysi psal i Saxon to tu psal.Preecho, dříve bez problémů funkční K54 v Ostravě Hladnově po aktivaci Hošťálkovic je na okraji zóny pokrytí ve Frenštátě p.R. na hranici přijímatelnosti, kvalita signálu dostatečná, ale značná chybovost, zbylé samostatné muxy na k39 a k32 jsou v naprostém pořádku, slaboučký mux 4 na K63 už nechytím, v létě plánuju 91 prvkovou Colorku, tak možná podám nějaké lepší info, zatím je to velmi nevalné. :-/ |
![]() D2MAC |
| 15.04.2009, 18:41.56 | |
RE: DVB-T jednofrekv.sitJak to merit, na co se zamerit ? Ma nekdo prakticke zkusenosti ? Klidne po mailu nebo zavolam. |
![]() J a |
| 15.04.2009, 19:14.50 | |
RE: DVB-T jednofrekv.sitMrkni na stranku http://www.promaxelectronics.com/ing/index.aspa stahni si informacni bulletin k EXPLORER II/II+. Tyto meraky maji option ECHOES viz.vzadu bulletinu a dopad na MER |
![]() hdpe |
| 15.04.2009, 19:56.49 | |
RE: DVB-T jednofrekv.sitMám obdobné zkušenosti. Dokud Vraní vrch vysílal sám na K38, nebyl problém. Po spuštění SFN K34 a K48 - Vraní Vrch a Krašov začali potíže zřejmě v důsledku preecha.Je ale pravda, že záleží na STB. Perfektně chodí např. Strong, nebo integrované DVBT v TV Panasonic naopak Philips, nebo Sony nic moc. Pokud si stím ale člověk vyhraje a vylaboruje vhodnou anténu tak to jde uchodit prakticky všude. Celkem zklamáním pro mne jsou dříve osvědčené dvacetiprvkové chlumecké yaginy. |
![]() petr71 |
| 15.04.2009, 20:12.45 | |
RE: DVB-T jednofrekv.sitMoje zkusenost byla takova,ze na strese a u anteny jsem mel s sebou starsi verzi meraku PROMAX EXPLORER I PRODIG-5,ktery nema option ECHOES (EXPLORER II mam momentalne v zahranici).Nicmene u tohoto meraku v pravidelnych intervalech padal MER az nekde ku 5-10 dB,tudiz si myslim,ze zadny STB by nefungoval.U zakaznika jsem musel osadit TECHNISAT FORCE (dle meho soudu ma do DIGIPAL 2 minimalne tak daleko,jako je od nas do Afghanistanu):),ten samozrejme vypadaval taktez.Protoze stary a dobry DIPAL 2 neni.Osvedcene chlumecke yaginy urcite nezklamaly,zklamalo spise prozatim cele SFN DVB-T:).No mame se jeste na co tesit |
![]() hdpe |
| 15.04.2009, 20:18.07 | |
RE: DVB-T jednofrekv.sitZapomel jsem mozna dodat,ze v uvedene aplikaci se chovaly stejne LOGARO FRACARRO LPA 450 i plosna antena sito PU-4 FRACARRO. |
![]() hdpe |
| 15.04.2009, 20:26.52 | |
RE: DVB-T jednofrekv.sitJa jen vim, ze ve stejne lokalite vsichni, kterym jsem dodal Technisat DigiPal 2 nebo Digimod T1 problem nemely, ti co mely Mascomy, Megasaty, Evolve... byly v pr..deli. Anteny stejne - TA2045 nebo velke sito. Uroven stejne, chybovost az o dva rady dale, MER pada k 12dB z 25dB. |
![]() J a |
| 15.04.2009, 20:30.29 | |
RE: DVB-T jednofrekv.sitProblem je, ze neco udelame, chodi to perfektne, pak nastane takovato zmena, pulce to nefunguje a co s tim ? Jezdit mekam neco opravovat, kdyz ani nevime poradne co, je to vlastnost nebo zavada, brat to jako reklamaci, proste nevim co s tim. Bohuzel se jedna hodne o bytovky, na individualkach vitezi satelitni prijem pomerem 1:40 ve prospech satu. |
![]() J a |
| 15.04.2009, 20:44.46 | |
RE: DVB-T jednofrekv.sitV tom tkvi tzv."nesnesitelna lehkost byti",ten termin jsem od nekoho prevzal:).Neco udelas,pak nekam pripadne volas a nekdo Ti mozna duchaplne "poradi" (napr.budulinek z CTU,ze mas vadny kabel,konektor,nebo to neumis naladit...).Naposledy me dane potkalo o vanocich kdy CT - MUX 1 ,mela nestandardni multiplexor (v transportnim toku byly chyby a nesoulad s normou).Vysledkem byl cca 1 mesic trvajici vypadky DVB-T u semiprofesionalnich prijimacu OFDM/PAL.Proto rikam synci (CTU,CRa,CT...) opustte kancelare,vyjedte do terenu,chodte na strechy,laborujte a merte v praktickych aplikacich od montazniku! dodejte adresy a ICA na refakturace vyjezdu techniku ,no a pote trebas usporadejte TV show a osvetu:),popr.vydejte smernici c.XXX aspon za 2 000 000,- bez DPH. |
![]() hdpe |
| 15.04.2009, 20:46.07 | |
RE: DVB-T jednofrekv.sitSkoda, ze mam nyni pristup na web jen pres mobil.Zitra sem hodim nekolik postrehu a zkusenosti.Zatim jen tolik:Digipal uz je skladem a ten cernej srac Technisat Force je nejhorsi STB, co jsem mel v ruce.Zacina fotbal, tak se loucim. |
![]() Saxon |
| 15.04.2009, 21:06.09 | |
2hdpeNemam co bych dodal. Na hnusnou a nesledovatelnou Novu z prevadece v Boskovicich, kde jsou uz pres 2roky v obraze pruhy a moare jako krava se snazim dostat nehoho zt CTU/CRa a s.erou na to oboji. Nabidnul jsem jim i 3 konkretni mista na vlastni mereni, bez zadnych polskych sit a prebuzenych zesilovacu. Vsechno konci slibem "mame volneji, muzeme prijet" a tim to konci. S tim zas. DVBT to bude podobne |
![]() J a |
| 15.04.2009, 21:07.36 | |
2SaxonNejhorsi STB co jsem mel v ruce je snad MEGASAT. Myslel jsem, ze nic horsiho neni :( |
![]() J a |
| 16.04.2009, 10:12.47 | |
RE: DVB-T jednofrekv.sitU nás na jihu problémy s Jednofrekvenční sítí SFN zatim nepocitujeme.Máme tu silnou Kleť, Vimperk zatim nejede a Sušice se krejou pouze na 49 kanále a v budoucnu budou ostatní Muxy ze Sušice těsně sousedit.Vůbec vám nezávidim tyto problémy.Zkušenosti tak mám akorát s 31. kanálem z Rakouska.Delší dobu přijímam 21 a 31. kanál z Jauerlingu, oba kanály z výkonem 50kW/vzdálenost cca 110KM/.Příjem byl naprosto v pořádku, s cca půlročním zpožděním najel 31. kanál z Weitry s výkonem kolem 15kW/vzdálenost kolem 50km/.Podotýkam, že moje bydliště,Weitra a Jauerling se nacházejí společně na rovné přímce.Z počátku najetí Weitry jsem doma pozoroval problémy s 31. kanálem na Spektráku jsem nic zvláštního nepozoroval/díky Weitře je 31.kanál silnější o cca 3dBuV/, ale chybovost BER se okamžitě zhoršila.Po vyjetí do blízkého okolí/mimo onu přímku/, problémy s chybovostí zmizeli.Dnes můžu říci, že už nemam problémy ani doma.Jestli rakušáci dělali nějaké změny ochranného intervalu v OFDM nevim, ale jsem schopen toto vyzkoušet.Zkusim na Technisatu Digipal separátně naskenovat jak Weitru, tak Jauerling, mám to docela blízko a vím o dobrých kolalitách, kde vím co lze chytit. Byl jsem osobně přítomen na workshopu CRa a jeden o´místní odborník tak právě problémy s preechem vylučoval tzv. synchronizováním jednotlivých vysílačů pomocí impulsní odezvy. Tohle je všechno moc hezké, pochopim že to lze se sladit pro jednu lokalitu, např mezi dvěmy vysílači.Ale zákonitě to musejí tím pídem uplně rozhoditt pro lokalitu na druhou stranu od slabšího z nich. Vždyt podobné početní úlohy jsme počítali na prvním stupni základní školy, ne? V ozvučovací praxi se také na velkých akcích zpoždují dál od reprobedny dál od podias, vůči těm přímo u podia/viz rychlost zvuku/, to je jasné,ale zde reprobedny vyzařují směrem dopředu, nikoliv všesměrově, jako vysílače. Ne, u vysílačů tohle prostě nechápu. Problémy s preechem jsou většinou vždy v místech u blízkého slabšího vysílače, se silným vysílačem na ose vzadu. Tím pádem synchronizace mezi nimi tento problému nemůže vyžešit, spíš ho teměř jistě zhorší. Možná že se pletu, ale vaše zkušenosti mi opět toto potvrzují. Řeší vůbec Radiokomunikace onen ochranný interval?? |
![]() Saxon |
| 16.04.2009, 16:15.38 | |
RE: DVB-T jednofrekv.sitJe to presne jak pises, silnejsi vysilac vzadu. |
![]() J a |
| 16.04.2009, 16:43.03 | |
RE: DVB-T jednofrekv.sitTak jsem se dnes dozvěděl další perlu z dilny cra.K poslednímu dubnu 2009 měl začít vysílat vysílač Cheb - Zelená hora a Klínovec, MUX 2, na kanále 35, MUX1 už běží na K36. Informace o tom, že to bude na té 35tce byla zveřejněna již někdy od podzimu minulého roku. Nyní cra udělaly změnu a rozhodly že tento mux bude na K66. Tímto krokem prakticky znemožnily přímý rozvod tohoto muxu v rozsáhlejších STA a dojde určitě i ke značné disproporci v šíření těchto dvou mpx éterem. Při telefonickém dotazu na důvod této změny slečna na cra odpověděla, že neví, ale že je to tak. |
![]() petr71 |
| 17.04.2009, 17:28.28 | |
RE: DVB-T jednofrekv.sitTakze posledni zkusenost - po spusteni Devina na lokalite drive BER 10E-8, MER 25dB, nyni BER 2,2E-4, MER 21dBPo zmene umisteni anteny BER 4,5E-5, MER 24-25dB, Technisat v pohode, na Unaohmu AP201T zadny problem, Tv Samsung s DVBT zcela nepouzitelna, rozpad do kostecek kazdou 1 minutu, pritom na rozbocovaci pripojeny Unaohm ukazuje stabilne vyse uvedene hodnoty bez zadnych propadu MER nebo zvyseni BER. Obraz na meraku taktez zcela bez vypadku. |
![]() J a |