| 30.04.2009, 20:25.45 | |
Express MD1 - další DX příjemTakze nam soudruzi prepojili ze stareho dobreho Expressu AM2 na 80 east provoz na novy satelit MD1 v C bandu. Bohuzel je pouzito FEC 7/8 a podle toho to taky tak vypada, navic footprint teto nove druzice stoji za hovno.https://www.parabola.cz/zpravicky/9621/satelit-express-md1-zahajil-komercni-provoz/ Takze prijem oproti staremu Expressu je ted horsi, musel jsem pouzit Dreama 8000, ktery ma super citlivy tuner, abych dosahnul nejakeho slusneho prijmu, sice s nulovou rezervou, ale jede to s parabolou 180 cm parkticky bez vypadku. Kolisani signalu je max cca S/N 0,5dB. Ostatni receivery jako legendarni Nokia 9500, ktera ma taky vyborny tuner na to nestaci, ani DM7025 s tunerem APLS, skube se to jako svina, BER sileny ... Priznivejsi situace bude smerem na vychod u nasich bratru na Slovensku. Obrazek je v uploadu: https://www.parabola.cz/upload/ |
![]() 007 |
| 01.05.2009, 08:43.12 | |
RE: Express MD1 - další DX příjemTak to jsem na lopatkách, to je pro lovce dx značně vyšší kategorie - zlatá Astra 2D. Jsem zvědavý, kdo se ozve, že uspěl! |
![]() knawi |
| 01.05.2009, 09:34.26 | |
007na co citlivý tuner? citlivost tuneru je důležitá u pozemáků.Zde je důležitá velikost paraboly a kvalita LNB.....LNB dodává MF cca 900 až 2200MHz o určité úrovni,která stačí na všechny přijímače(pokud nemáš 50m kabelu a víc. :-/ |
![]() cb21 |
| 01.05.2009, 10:05.16 | |
RE: Express MD1 - další DX příjemjako laikovi, je mně to taky nejasný: už neplatí, že rozhodující je citlivost resp. odstup signál/šum prvního aktivního prvku (transistoru)? to by potom byly rozhodující parametry LNB, ne? |
![]() knawi |
| 01.05.2009, 11:09.21 | |
cb21, knawiKaždý si může ověřit, že různé DVB přijímače mají různě citlivé tunery. Tak jak ne každý přijímač dokáže např. zpracovat SR 1 Msps nebo 45 Msps, tak i různé přijímače dokážou zpracovat signál se SNR např. 7,5 dB při FEC 7/8.Jednomu stačí pro FEC 7/8 např. SNR 7,5 dB, druhý pro tentýž signál potřebuje SNR např. 8,0 dB, jinak dochází k výpadkům. Na tom není nic divného. Navíc tento signál z 80E je daleko spravedlivější ke všem na území ČR (rovnoměrnější pokrytí) než zmiňovaná Astra 2D, kde se na území Čech o nějakém DX nemůže ani hovořit. DX příjem je např. Most1 na 56E, Badr6 v Ku pásmu nebo např. nedávný TV Nadym nebo co to bylo z kazachstánského svazku na 66E, zkrátka kde je třeba použít anténu od cca 2 metrů, ale částečný (necelodenní) příjem Astry 2D někde v Čechách bych rozhodně do kategorie DX nezahrnoval. |
![]() D2MAC |
| 01.05.2009, 11:13.32 | |
RE: Express MD1 - další DX příjemNebo to řeknu ještě jinak a tvrději, že se to možná některým nebude líbit, cokoliv, co tu zachytíte na anténu menší než cca 180cm není DX příjem. |
![]() D2MAC |
| 01.05.2009, 11:22.12 | |
RE: Express MD1 - další DX příjemděkuju za vysvětlení, potřeboval jsem je a opravu mých omylů, ta je nutná ještě víc, aby tu nevisely bez reakce. jsem oslík! |
![]() knawi |
| 01.05.2009, 11:57.11 | |
RE: Express MD1 - další DX příjemDX je starý termín už z dob rádio nadšenců a znamená příjem rádio signálů na dlouhé vzdálenosti, DX je zkratka od ,,distance-extreme,,.Většina lidí sleduje televizi nebo poslouchá rádio - je to běžná součást moderního života. DX nadšenci jdou za lokální a mezinárodní stanice, jejichž bezproblémový příjem může většina z nás očekávat a vyhledávají mezi nimi vzdálené a obtížně zachytitelné signály. DX nadšenec se rád probírá tímto (pro ostatní spíš) informačním šumem, v naději zachytit něco nového, odlišného a něco, co dosud neslyšel. Použité vybavení není rozhodující. Často lze dosáhnout dobrých a nečekaných výsledků i s nejobyčejnější a běžně dostupnou technikou. |
![]() vortimond |
| 01.05.2009, 12:43.59 | |
@vortimondTo je sice pěkné, ale s DVB DX v pásmech 3,4 - 4,2 GHz a 10,7 - 12,75 GHz to má pramálo společné, zejména ta pasáž o nejobyčejnější a nejběžnější technice. Bych to tak viděl, že na území ČR/SK má cca 0,1% majitelů parabol možnost DVB DX příjmu, možná ještě méně. |
![]() D2MAC |
| 01.05.2009, 12:49.27 | |
RE: Express MD1 - další DX příjemTaky jsem si myslel, že technika neurčuje pojem DX, přestože pro příjem v "extremních vzdálenostech" od programovaného pokrytí signálem je důležitá. A mám radost, ani už ne kvůli sobě, z té spravedlnosti(?), že v Čechách příjem A2D "není" DX. Programy určené bývalým a možná opět budoucím zemím ruského impéria mě skutečně nelákají. Pořizovat si dvoustovku pro zářez na pažbě, by proto nebylo pro mně. Nainstalovat 3.5m prime focus, LNB Microwave a extra citlivý tuner - je takový příjem vůbec DX?Ale jsem blb, že se tady na něco ptám, lépe jen číst. |
![]() knawi |
| 01.05.2009, 12:55.44 | |
RE: Express MD1 - další DX příjemaby nedošlo k omylu. já osobně se za DX nadšence rozhodně nepovažuju, protože mým cílem není hledat nejexotičtější signály, ale dostat se k atraktivním free-to-air stanicím, který vysílají v pro mě srozumitelný řeči. a to nemá s DX příjmem nic společnýho. v jiném případě ale může být příjem Astry 2D určitě DX záležitost, protože to není na našem území zrovna lehce přijímatelná družice, a když to někdo loví pro ten zářez na pažbě, tak je to DX příjem. DX je záliba. |
![]() vortimond |
| 01.05.2009, 13:00.44 | |
RE: Express MD1 - další DX příjemano, tak to vidím i já |
![]() knawi |
| 01.05.2009, 13:08.27 | |
knawi, vortimondPojem DX určuje SKUTEČNÝ vyzařovací diagram družice, od toho se všechno odvíjí. Bohužel, mnohé UVEDENÉ vyzařovací diagramy jsou neúplné, a tak svádějí k mylnému označení DX příjmu na diagramem nedefinovaném území, jako např. tento:http://flysat.com/nilesat-beam.php Přesto příjem z Nilesatů 101/102 na území ČR/SK nepatří do kategorie DX. Proto se při definici DX přikláním k praktickým zkušenostem majitelů větších antén, ze kterých vyplývá minimální potřebná velikost antény, jako hlavní parametr. Dokud se příjem na konkrétním území s konkrétní technikou neuskuteční, není možné jen podle UVEDENÉHO vyzařovacího svazku určit, zda se už jedná o DX či nikoliv. |
![]() D2MAC |
| 01.05.2009, 13:22.01 | |
RE: Express MD1 - další DX příjemAno, velmi precizně vyjádřený výklad zjevně nelehce definovatelného a diskutábl pojmu. |
![]() knawi |
| 01.05.2009, 13:32.14 | |
RE: Express MD1 - další DX příjemtakže ty to definuješ jako signály, který nejdou na daném území VŮBEC dlouhodobě přijímat, bez ohledu na vybavení (?) jinak by to myslím nedávalo smysl. |
![]() vortimond |
| 01.05.2009, 13:44.48 | |
RE: Express MD1 - další DX příjemKoukam, ze se tady bavite o kravovinach, co je nebo neni DX, ale proste nektere signaly s beznymi prostredky nemuzete prijimat. Vyzarovaci svazky byvaji casto velmi klamave, ale vychodni druzice maji v C bandu lepsi prijmove podminky na Slovensku. Ja urcite nemusim mit kde jaky monoskop buh vi odkud, ale o ty ruske programy bych nerad prisel, protoze se na ne leta divam a muzu videt tak film, ktery vlastne jeste nezacal (v Moskve), protoze je to ze zeme kde zitra jiz znamena vcera :)A jesli si nekdo mysli, ze jsou tam 100 let za opicema tak se velmi mily, TV programy jsou vyborne a radia maji taky super. |
![]() 007 |
| 01.05.2009, 13:47.20 | |
vortimondNe, až zase tak krutě to nedefinuji, signály mohou být přijímatelné dlouhodobě (zase záleží na konkrétní družici) od toho se pak odvíjí i minimální velikost antény pro dlouhodobý příjem extrémně kolísavých signálů.Abychom se dostali ke konkrétním číslům. Řekněme, že za DX příjem v Ku pásmu považuji příjem na území, kde je EIRP menší nebo rovno 38 dBW. A za DX příjem v C pásmu považuji příjem na území, kde je EIRP menší nebo rovno cca 33 dBW. |
![]() D2MAC |
| 01.05.2009, 13:50.26 | |
@007Ona tahle poměrně zbytečná diskuse vznikla z tohoto výplodu, který tu předvedl cb21, cituji:"Na co citlivý tuner?..." Udělalo se mi zle a musel jsem reagovat. |
![]() D2MAC |
| 01.05.2009, 13:53.54 | |
RE: Express MD1 - další DX příjemno jasně, protože u satelitního příjmu asi platí, že se dá přijímat jenom na území, kde se nějaký pokrytí přímo od zdroje vyskytuje a těžko se můžou objevit nějaký anomálie (tak se často definuje DX příjem z pozemních vysílačů, jako atmosferická anomálie, kdy je například nějaká vzdálená zahraniční pozemní TV sledovatelná v ČR). a pak už je teda v případě těch satelitů nutný určit nějakou sílu signálu, kdy to už DX příjem je a kdy ještě není. |
![]() vortimond |
| 01.05.2009, 14:20.00 | |
RE: Express MD1 - další DX příjemA nevím, co je to za krávoviny? odpusť tedy 007, že se ti to nelíbí! |
![]() knawi |
| 01.05.2009, 14:20.55 | |
Dx prijemPresne tak,ako napisal vortimond.K dx môzme pouzit aj beznu techniku a môzme vyuzit atmosfericku,alebo slnecnu anomaliu k prijmu vzdialenych vysielacov(plati hlavne u pozemneho prijmu,u sat vynimocne).Tak som napriklad asi pred 13 rokmi prijimal skoro cely den v 1 pasme rai1 bez vypadkov a rai2 s vypadkami a plno radii z talianska. |
![]() Kasr |
| 01.05.2009, 14:25.41 | |
vela info o DX najdete tu...u tohto borca http://www.dxsatcs.com/ ,tato stranka je uznavana nie len na SK&CZ ale v celom zahranicii.Vela informacii sa tam clovek dozvie pre DX prijem.DOPORUCUJEM!/snad redakcia to nezoberie ako daku reklamu,ale pomoc pre ludi s DX prijmom/ |
![]() mercedes77 |
| 01.05.2009, 14:25.45 | |
007já bych měl taky zájem o ruský programy a když jsem měl DiSeqC motor, tak jsem si pro sebe různě mapoval, co se dá a jak to vypadá. ale bohužel jsem zjistil, že neumím rusky, což jsem si myslel ze školy, že jako trochu jó, ale nerozumím ani slovo. a němčina nebo angličtina mi v porovnání s tím zní jako dokonalá čeština. jinak rozhodně věřím (a i jsem viděl) že se tam vyskytujou různý zajímavý zvláštnosti typicky ruský, který by bylo zajímavý sledovat. |
![]() vortimond |
| 01.05.2009, 15:01.16 | |
vortimondAsi jsi nedával ve škole pozor.My měli na ruštinu a matiku pěknou" semetriku" a od té doby mi tyto předměty výtečně uvízli v paměti.Což se o dnešních učitelích nedá říct. :) |
![]() zzaner |
| 01.05.2009, 15:09.31 | |
RE: Express MD1 - další DX příjemnedával. ale něco jsem uměl a to jsem všechno potom zapomněl. ale měli jsme taky povedenou učitelku. jmenovala se Květuše Šeflová a měla zvláštní talent děsit a zastrašovat. největší suverén ve třídě se snažil jí obměkčit cigaretama, který kupoval ve významné dny ze svých mizerných úspor, který nastřádal od rodičů. |
![]() vortimond |
| 01.05.2009, 15:40.48 | |
cb21.Viacerým ,je nám jasné že tu ,už len občas niečo tresneš. Buď si si vyčerpal svoje táranie , alebo si to zase niekde z N3 v emu vyčítal. Asi tak dva mesiace mi tu niekto tvrdil , že nieje mať potrebné veľkú parabolu. Alebo sa mýlim ? |
![]() oneeeee |