| 06.05.2009, 19:04.43 | |
Délka kabeluMožná hloupá otázka, ale na 30m mezi sat. přijímačem a parabolou s motorem stačí standartní koax nebo musí být větší průřez a když tak jaký typ. |
![]() vlastape |
| 06.05.2009, 19:08.18 | |
RE: Délka kabelustandart 30m je v poho |
![]() MirHo |
| 06.05.2009, 19:51.27 | |
RE: Délka kabeluNa 30m může být i 5mm kabel. |
![]() kuba |
| 06.05.2009, 20:32.47 | |
RE: Délka kabeluAle koax nekupuju na rok dva takže když už to tahám tak nějakým kvalitnějším např Belden opravdu se to vyplatí.Než nějaký 2kč za metr tak to pak uvidíš co ti to bude provádět. |
![]() alda |
| 06.05.2009, 20:37.49 | |
RE: Délka kabeluUž jsem to tu psal mám osobně v provozu 180 metru koaxu Belden H-126 nahoře anténu DVB-T motor Parabolu 80ku to sloučené dole zásuvku bez zesilovače!Naprosto bez problému točím 80°E až 45°W Dvb-t 33,41,46,53,59,64 spokojenost. ;) |
![]() alda |
| 06.05.2009, 20:55.36 | |
to aldaAldo,nezkoušel jsi točit motorem s tím Inetboxem 300 přes ten 180m dlouhý kabel ? jen mě tak napadlo zkusit to... Na multiswitch mám s Inet boxem 300 vyzkoušenou celkovou délku kabelu 170m, za konvertory je ale v rozvodu zesilovač MP25 = +25dB. |
![]() bob.r |
| 06.05.2009, 21:01.21 | |
bob.rHmm to jsem neskoušel toto mám v práci a tam mám AB DSR-322 Inetbox maj naši doma a tam je to tak 80 metru.Jo příští týden mužu skusit a dám vědět. |
![]() alda |
| 06.05.2009, 21:23.18 | |
aldaTak to prosím skús. Ja sa budem v lete sťahovať do nového bytu v centre mesta a vo výhľade na oblohu mám vysoké stromy (lípy) a kostolnú vežu :-( Tak parabolu budem musieť dať niekde inde a bojím sa, že kábel bude tak cca 150 m. |
![]() Crescenzio |
| 06.05.2009, 23:14.27 | |
RE: Délka kabeluto je dálka,na ometání sněhu |
![]() pierrepetr |
| 07.05.2009, 01:44.16 | |
RE: Délka kabeluTady v Praze jsem za čtyři zimy ani jednou nemusel na střechu ometat. ;) |
![]() alda |
| 07.05.2009, 05:58.52 | |
42 m kabelu = problémByl jsem z analogu zvyklý, že délka kabelu nevadí.Po digitálu mám s délkou kabelu jiné zkušenosti:a)přijímač sice pokles síly signálu proti stavu přímo u paraboly zaznamená, ale to nevadí,hraje to, b)při této délce jsem měl krátkodobé výpadky mnohem častěji, než u bližšího přijímače s délkou 15m,kvalita signálu lítá u některých stanic hore-dole a není to špatným nastavením paraboly ani nekvalitním kabelem, u paraboly kvalita signálu tak nekolísá, c) pomohl až zesilovač signálu za přepínačem LNB.Po jeho instalaci krátkodobé výpadky se dostaly na úroveń u paraboly. Závěr: Doporučuji při větší délce kabelu kvalitní zsilovač použít. Analogový příjem se zhoršuje se slábnutím signálu postupně a je to na obrazovce vidět, digitál ukazuje kvalitní obraz a pak náhle signál není a obraz zmrzne. Pokud je příjem některé stanice "na hranici", pak dochází ke krátkodobým výpadkům.S délkou kabelu se příjem posouvá do rizikové úrovně.Kvalita signálu měřená na přijímači je pouze informativní údaj a po zkušenostech mám k němu malou důvěru.A to píšu přesto, že jsem jednou zkusil zapojit klubko 50 m kabelu navíc - a hrálo to (neprojel jsem však 2000 stanic). Jde o spolehlivý příjem i na kvalitou slabších signálech. |
![]() samorost |
| 07.05.2009, 06:11.35 | |
samorostmeleš kraviny klidně ti předvedu na 250 metrech tvejch 2000 stanic :laughing: :laughing: :laughing: |
![]() alda |
| 07.05.2009, 06:55.33 | |
RE: Délka kabelusamorost: čím jsi to měřil? Oproti čemu ti poklesl signál? Každý přijímač má jinou zobrazovací úroveň. Když dáš showbox bude ukazovat 70% když dáš ferguson 99% Pokud nezměříš pořádným měřícím přístrojem nemůžeš plácat o měření. Tvé pocity by měli být přesně opačné |
![]() juzek |
| 07.05.2009, 08:36.18 | |
To samorostMožná jde o impedanční nepřizpůsobení. Tím vznikají odrazy, signál se prohání po koaxu sem a tam a různě se skládá. Výsledkem jsou mezisymbolové přeslechy a náhodně se měnící chybovost. Vše navíc závisí na kmitočtu a okamžité modulaci. Kde by to vznikalo netuším, ale úplně stačí, aby byla třeba v dielektriku koaxu velká vzduchová bublina, seklý kabel, nadrblé LNBčko, nebo někde špatně namontovaný konektor a při troše smůly je problém na světě... :lookaround: |
![]() Louskacek |
| 07.05.2009, 11:17.23 | |
to aldaZřejmě mám větší útlum na přepínači, než Vy na motoru. Pro mne jsou zajímavé některé stanice 7W nebo 26E a zde opravdu jde "o každý metr". Při měření jsem porovnal stav u paraboly se stavem na konci 42m kabelu stejným přijímačem.Impedační nepřízpůsobení je pravděpodobné, ale to nebude pouze můj problém. Aldovi blahopřeji. |
![]() samorost |
| 07.05.2009, 14:01.10 | |
Týká se hraničního příjmu ne silných stanicPopis v mé první reakci se týká hraničního příjmu, nikoliv "příjmu z Astry". |
![]() samorost |
| 07.05.2009, 15:55.00 | |
RE: Délka kabeluTak stanice na hraně... ...že on by ten link budget, ve kterém hraje jakousi roli i útlum kabelu mezi down-konvertorem a frontendem přijímače, nelhal? :))) |
![]() Louskacek |
| 07.05.2009, 23:40.29 | |
to LouskacekMé zkušenosti jsou popsány, i když ne příliš uspořádaně a možná málo srozumitelně. Nepopírám, že příjem i na dlouhý kabel je možný. Pouze říkám a to naprosto oprávněně a po dlouhodobých zkušenostech, že příjem na konci dlouhého kabelu je horší, než přímo u paraboly s minimální technickou délkou. Pokud se to někomu nelíbí, je mi to šumafuk. Registruji také na můj vkus příliš proměnlivé údaje při měření kvality signálu v řadě případů. Nemám žádný extra kabel, ani příliš složitou cestu kabelu. Podobný stav se může vyskytnout i jinde, někomu jinému. Jsem rád, že v Praze to Aldovi hraje dobře i na dlouhý kabel. Mi teda ne, musím použít zesilovač pro zajištění stabilnějšího příjmu slabých stanic a to přesto, že zásadní vliv prvního tranzistoru LNB chápu z teorie obvodů a výpočtu zesilovačů.Teorie a praxe jsou dvě věci, někdy jsou v souladu, jindy ne a hledá se vysvětlení, proč nejsou.Hledat násobky a podíly délky vlny na kabelu a ladit impedanční přizpůsobení změnou indukčnosti a kapacity nebo délkou vedení pro každou frekvenci nebudu. Dobrou noc. |
![]() samorost |
| 08.05.2009, 00:21.41 | |
To samorostAle tys mě vůbec nepochopil, chlape.1/ Impedanční nepřizpůsobení, které mám na mysli rozhodně není třeba (ani není možno) nijak ladit kapacitou ani indukčností. Ono by za normálních okolností nevzniklo (teda ne dost velké na to, aby způsobilo tyhle problémy). Pokud jsou tvé problémy opravdu kvůli téhle věci, tak je někde zásadní problém, jako třeba podstatně seklý kabel, špatné F-ko nebo tak něco. 2/ Moje reakce ohledně link budgetu, byť je ukončena smajlíkem, je spíš na podporu tvého tvrzení, že to dělá prostě útlum kabelu. Ono to totiž zapadá velice dobře do teorie, ikdyž se v praxi tento jev zas tak často výrazně neprojevuje. Toť vše a přeju příjemné prožití prodlouženého víkendu! |
![]() Louskacek |
| 08.05.2009, 09:49.52 | |
To samorostTo je jednoduché.Změř si chybovost BER a rezervu v příjmu MER jak u paraboly tak u sat. přijímače nejlépe na více kmitočtech, ulož do dataloggeru, pak vytiskni tabulku a hoď to sem. Pak Ti to bude jasné a nám taky. |
![]() Judas |