| 03.08.2009, 21:27.09 | |
Přehrává HTPC mpg2 korektně?Možná zvláštní otázka, ale rád bych se zeptal na zkušenosti. Po sérii testů a dvouletém provozu kolegova HTPC mám pocit, že HTPC (mám na mysli obecně jakékoliv přehrávání DVB-S na obecné PC platformě) není korektní. Ať bylo zkoušeno mnoho různých kodeků, přehrávačů i HW (různě výkonné procesorové platformy, grafické karty aj.), nikdy se nepodařilo u SD (mpg2) docílit plynulého obrazu, který generuje leckterá "krabička" za pár šupů. Nejlépe vycházíkodek distribuovaný s PowerDVD, ale ani tak to není žádná sláva. Kde může být zakopaný pes? |
![]() Jantars |
| 03.08.2009, 21:57.01 | |
Skystar 2Mpg2 ti musí jít bez problémů na 700 Mhz a výše...Používal jsem PIII teď P4 Celeron 2,5Ghz.HTPC potřebuješ spíše na mpg4 ?Ne?Pokud ti neběží ani mpg2 tak chyba v systému(grafika,kodeck,directX systém sám o sobě...) |
![]() Kamil_k4 |
| 03.08.2009, 22:03.29 | |
RE: Přehrává HTPC mpg2 korektně?řešení existuje. pro přehrávání mpeg-2 používej zásadně ffdshow dekodér. link je tady (dneska zrovna vyšla zase nová verze)http://sourceforge.net/projects/ffdshow-tryout/files/ nainstaluj, při instalaci zaškrtni v možnostech přehrávání mpeg-2 (libmpeg2), protože není standardně aktivní a potom, až bude instalace dokončená, tak v nastaveních aktivuj deinterlacing a vyber na konci seznamu jednu z kernel metod (nevím teď z hlavy přesně kterou, ale to snadno vyzkoušíš, jsou tam asi dvě). to je celý. obraz je pak při pohybech kamery naprosto plynulej, za cenu zvýšený zátěže CPU |
![]() vortimond |
| 03.08.2009, 22:09.48 | |
RE: Přehrává HTPC mpg2 korektně?pro testování se výborně hodí program Sky News. ten text dole by měl běžet naprosto plynule. |
![]() vortimond |
| 03.08.2009, 22:47.10 | |
RE: Přehrává HTPC mpg2 korektně?Provozuji HTPC třetím rokem a i HD mi běží bez problémů. Spíš bych zkontroloval nastavení paraboly a kvalitu signálu... Pak bych se podíval na procesor - paměti - grafiku - DVB kartu (ovladače) - disk. |
![]() Dusan |
| 03.08.2009, 22:54.54 | |
RE: Přehrává HTPC mpg2 korektně?koukám, že jsem jedinej pochopil, o co se tady jedná. akorát dvě věci ještě. teď jsem to zkoušel a ta poslední verze ffdshow je nějaká divná, proto použij tu starší - generic build stable. ta deinterlační metoda je "kernel bob" viz screenshothttp://i25.tinypic.com/29ntj6h.png |
![]() vortimond |
| 03.08.2009, 23:45.08 | |
RE: Přehrává HTPC mpg2 korektně?a to nejdůležitější vůbec (na což jsem pochopitelně zapomněl) tak obnovovací frekvence by měla být nastavená nejlépe na 50 Hz (v nastaveních grafiky). protože v evropě se vysílá 25 snímků za vteřinu, takže když tam máš třeba 60 Hz nebo 70 Hz tak žádnýho plynulýho obrazu prostě nelze docílit |
![]() vortimond |
| 04.08.2009, 08:40.58 | |
RE: Přehrává HTPC mpg2 korektně?@vortimond: v případě LCD monitoru je rozhodující kombinace nativního rozlišení a kmitočtu monitoru vs. rozlišení grafiky a nastavení renderingu. BTW, ffdshow je jeden kodek z mnoha a není jediný, který poskytuje dobrý výkon. Nastavení paraboly samozřejmě je na začátku systému a pokud je špatné, tak nepomůže žádný kodek, když demodulátor není schopen signál zpracovat. |
![]() Dusan |
| 04.08.2009, 09:53.16 | |
RE: Přehrává HTPC mpg2 korektně?v případě VŠECH monitorů je volba kmitočtu naprosto kritická pro přehrávání veškerýho materiálu, ať už se jedná o sat vysílání nebo filmy stažený z netu nebo cokoliv. 60 Hz se bude vždycky sekat, když budeš přehrávat materiály původem z evropy |
![]() vortimond |
| 04.08.2009, 10:25.44 | |
RE: Přehrává HTPC mpg2 korektně?Není tak úplně jasné, co má Jantars na mysli.Nejspíše to nebude mít nic společného s parabolou a pod. To by to popisoval jinak. Kdo neprovozuje HTPC, tak to nemusí dobře pochopit. Je to pro mne mírně už za hranicí dokonalé znalosti, takž eto berte jenom jako zkušenost...a názor. Nedotáhl jsem to nikdy do konce. Ono to skutečně souvisí s několika věcmi okolo grafické karty na výstupu: 1. Grafická karta má jen neprokládaný výstup (možná jsou výjimky, ale obecně je to tak). Ze satelitu se vysílá prokládaně. Deinterlacing se nějak udělat musí a není bez důsledků (nemůže být bez důsledků). Podle mých zkušeností je toto zásadní věc. 2. Obnovovací frekvence. 50/60/70 Hz. Taky jsme byl přesvědčen, že to je základní věc. Ale asi není. Nastavení nic moc nemění na tom, co se stane s obrazem. Nechápu proč. Domnívám se, že to souvisí s bodem 1, že deinterlacovací efekt změny frekvence 25-50Hz prostě tohle překryje. Že pak už nic dalšího vidět tak jako tak není. Je také dobrá možnost, že to překryje firmware v televizi. Zatím jsem neměl deostčasu přivléct odněkud nějaký PC monitor 25" aspoň a zkoušet to s tím, abych se zbavil firmware v televizi. 3. Barevný prostor...jedna věc je jak je nastavený komp a druhá věc jak to má být. Počítačové vsýtupy jsou barevně naprosto šíleně zprzněné a bez sondy se to nastavit asi ani nedá. Obraz působí nepřirozeně. Těžko popsat jak. Toto je u HTPC absolutní nutnost udělat profily pro monitor. Jinak z toho leze docela divnost - tvrdím, že to poznám na první pohled, že je ke slušné televizi připojen neajdustovaný výstup grafické karty. Taky bacha na jednu věc, barevné prostory a tedy filtry nejsou stejné - třeba jsou jiné pro DVD PAL, jiné pro NTSC, jiné pro WMV...playery to umí poznat a přizpůsobit se. HTPC to přehraje všechno jedním RGB nastavením a to si oko všimne, že je ten obraz nějaký divný... Zkusím vám říct - fotky na nenastaveném PC monitoru jsou taky jinak, než ve skutečnosti, ne? To je v podstatě stejný důvod. |
![]() Antonín |
| 04.08.2009, 10:33.30 | |
RE: Přehrává HTPC mpg2 korektně?a ten ffdshow kodek je fakt mimořádně kvalitní. všechno ostatní jsou spíš takový komerční sračičky. jedině s tímhle se kvalita obrazu SD programů dá nastavit tak, že se vyrovná stolním sat přijímačům (nebo je i překoná, když máte výkonej procesor) |
![]() vortimond |
| 04.08.2009, 10:42.28 | |
RE: Přehrává HTPC mpg2 korektně?@vortimond/ad 09:53.16: No, nevím. U mně se obraz neseká a mám nativní nastavení jak na LCD TV, tak i na LCD monitoru... Je to buď 60 Hz (nVidia 7600GT) nebo 72 Hz (ATI EX1300)... V práci mám PC "měřák" pro analýzu na čipu G41 a všechny tři karty (DVB-T/S2/C) hrají normálně na 60 Hz. |
![]() Dusan |
| 04.08.2009, 10:46.40 | |
RE: Přehrává HTPC mpg2 korektně?to ale není možný. když máš signál 25 snímků za vteřinu, tak jak z toho uděláš 60 snímků (nebo 30). jak? to prostě bez sekání při rychlejších pohybech kamery snad ani nejde. musíš jedině přepnout obnovovací frekvenci. |
![]() vortimond |
| 04.08.2009, 11:32.31 | |
RE: Přehrává HTPC mpg2 korektně?Ano,ffdshow je parada(inak pôvodne od slovaka Milana Čutku),ale dekodery mpeg 2 by som zakazal a pouzil dekodery od Inter video,alebo Cyberlinku. |
![]() Kasr |
| 04.08.2009, 11:46.31 | |
RE: Přehrává HTPC mpg2 korektně?tohle je prostě takovej těžko řešitelnej problém a probírá se to různě na fórech. při nastavení refresh na 50 Hz zase budeš mít problémy s 60 Hz videem (a hodně materiálů z netu pochází z USA). většinou se to řeší tak, že se s tím smíříš. a nebo to lidi ručně přepínají (když TV podporuje oba formáty) |
![]() vortimond |
| 04.08.2009, 11:52.01 | |
RE: Přehrává HTPC mpg2 korektně?Vortimonde, nemáš 25 snímků, ale 50 půlsnímků za vteřinu. A předělat bys to mohl docela snadno, prostě převzorkováním a nejspíše se to tak děje...prostě bys je zobrazoval to, co v daném okamžiku platí. Navíc se do zobrazení projeví asi i firmware, který to převzorkuje.Rozumím tomu, co myslíš, myslel jsem si to taky, ale ten jev jsem prostě nevyvoval. Není žádná postřehnutelná změna zobrazení na televizi, když přijímam satelitní signál PC DVI kartou, nebo i přehrávám nahrávku s 50i, a mění frkevenci monitoru. Vysvětlení si dovedu představit hned několikero, ale které z nich je pravdivé, nevím. Zkusit si to ostatně může každý na svém PC...všechny filmy máte v 50Hz, všechny monitory běží s vyšší frekvencí. Vidíte poškubávání? Já ne. A nic se nezmění, i když nastavím rozůnou frekvenci. |
![]() Antonín |
| 04.08.2009, 12:00.47 | |
RE: Přehrává HTPC mpg2 korektně?to teda nejde tak snadno, jak ty si to představuješ. tam je prostě časovej rozptyl. takže ta konverze vypadá tak, že se trefuje různě. někdy použije jenom jeden z těch 25 Hz snímků a někdy musí použít dva. a z toho vzniká to sekání |
![]() vortimond |
| 04.08.2009, 12:05.20 | |
nebonebo jsem měl spíš napsat, že některý ty snímky musí použít jednou a některý dvakrát. to je jedno, stejně tady budu za voIa jako vždy, i když mám pravdu |
![]() vortimond |
| 04.08.2009, 12:40.28 | |
RE: Přehrává HTPC mpg2 korektně?A obnovovacia frekvencia GK by mala byt fakt nastavena podla snimkovej frekvencie videa,pripadne nasobok.Staci pozriet na rôzne fora,ako pise vortimond,pripadne stranky,ktore sa venuju videam.(niektore prehravace dokazu zmenit nastavenia GK,napr MPC-rozlisenie a obnovovaciu frekvenciu). |
![]() Kasr |
| 04.08.2009, 12:48.50 | |
RE: Přehrává HTPC mpg2 korektně?Myslite si,ze vyvojari mpc tuto moznost naimplantovali iba zo srandy? |
![]() Kasr |
| 04.08.2009, 16:14.14 | |
RE: Přehrává HTPC mpg2 korektně?No protože mám kamery, které umí módy 25p, 50i, 30p a 60p dopustil jsem se jakýchsi přehrávacích pokusů, které mne svým výsledkem docela překvapily. Vysvětlení bych několik měl, ale nejsem zcela přesvědčen.Pro každého - bez těchto možností - platí argument jiný: zkuste si přehrát video z nějakého DVD na PC. Pak koukněte na to, jakou má fps (bude to na 99% 50i) a koukněte na monitor (bude to na 99% 60Hz). A takové poškubávání, které bych čekal, nevidno. Podle mého soudu to do značné míry souvisí s deinterlacem (že to překryje, aby si někdo nevykládal souvislost mylně), ale jistý si tím tak úplně nejsem. Viditelný by ten rozdíl být měl, protože na těchže zařízeních je viditelný rozdíl 30p a 60p... Prostě bych ten praktický efekt čekal teoreticky mnohem závažnější. A ono ne. |
![]() Antonín |
| 04.08.2009, 21:53.45 | |
RE: Přehrává HTPC mpg2 korektně?Teda vy jste nas zahltili. Ted jsme prispevky studovali a moc moudri z toho nejsme. Nastaveni FFDShow co popisoval Vortimond samozrejme zkouseno bylo, nicmene neni problem testy zopakovat. Jen zopakuji ze nejlepsi se jevil PowerDVD (i v porovnani FFDShow).Za ty roky stale netusime v cem problem vezi. A pritom zadani je tak jednoduche - mam tu transportstream *.ts nahrany na htpc (je to slovensky zpravodajsky kanal, protoze nase CT24 uz nepouziva pohyblivy text v liste) a ten pri prehravani na PC viditelne cuka. Jakmile se mi ho podari jakkoli prehrat plynule je vystarano... |
![]() Jantars |
| 04.08.2009, 22:28.21 | |
RE: Přehrává HTPC mpg2 korektně?Jeste doplnim ze jsem zkousel Vortimonde Bob deinterlace a musim uznat, ze vysledek je lepsi. Nicmene stale jeste na puli cesty. Nicmene pokud by mel problem vezet v deinterlace tak by to byl velky pokrok vpred = omezeni pricin... Diky tedy Tobe, Antoninovi a dalsim, dalsi testy snad probehnou zitra primo na HTPC.... |
![]() Jantars |
| 05.08.2009, 09:09.21 | |
RE: Přehrává HTPC mpg2 korektně?Ziaden typ deinterlacie ti niektore nedostatky prekladaneho obrazu neodstrani uplne.Vo ffdshow mas aj ine druhy.Treba vyskusat.A PoverDvd by som nepouzil,ale radsej napr Media Player Classic a dekoder mpeg2 z PowerDvd(cyberlinku)-nastavis external filter,das pridat,najdes mpeg2 dekoder od cyberlink a nastavis ako preferovany.A u ffdshov zakaz dekodovanie mpeg2.Ja som skusal viac druhov deinterlacie,no nikdy som nebol spokojny-jeden sa hodi napr na beziaci text,iny napr na pohyb skakajucej a pohybujucej sa dopredu lopty,iny...A mimo to skus zmenit obnovovaciu frekvenciu grafickej karty na 50hz. |
![]() Kasr |
| 05.08.2009, 17:07.21 | |
RE: Přehrává HTPC mpg2 korektně?@Kasr: Ano jistě, takto bylo zkoušeno, dokonce se shodneme na použití kodeku v MPC. Ale pořád se vracím na začátek - CO se děje v obyčejném settopboxu jinak, že to funguje? Stejně to je nějaký ořezaný OS/FW ala linux....bude tam HW dekodování, ale to já u výkonného PC nepotřebuju a navíc si ho na GK můžu taky zapnout.... uvidíme s dalšími testy... |
![]() Jantars |
| 05.08.2009, 21:14.24 | |
@jantarasA skontroloval si vôbec zatazenie cpu?Ani u sd a dnesnych pc to nie je smiesna otazka(mimo to,ze mas naburany system a niejaky proces ti zatazuje cpu),ale napr u ffdshow môzes pouzit postprocesing s narocnym vypocetnym vykonom a ked nezaskrtnes automaticka volba kvality ani najnovsie komercne pc nebudu stihat!A bude to sekat.Kludne môzte hocikto vyskusat. |
![]() Kasr |
| 05.08.2009, 21:54.01 | |
RE: Přehrává HTPC mpg2 korektně?Jisteze, aktualne tam mam stale jeste dvoujadrovy Athlon a zatez max 30%... |
![]() Jantars |