Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
15.08.2009, 09:12.24

ARD ZDF v HD

Jaj vám šlapou tyto kanály v HD? U mě bezva obrázek :)
uživatel
Amper1
15.08.2009, 09:26.57

RE: ARD ZDF v HD

šlapou ok :)) a v deset to teprve začne. první HD obrázky z MS v atletice.
uživatel
vortimond
15.08.2009, 09:33.13

re :

Bylo nutné založit další téma,když ho má Vorti o pár řádků níže..?
uživatel
lubbik
15.08.2009, 09:33.55

To vortimond

vortíku už se těším až tam hodí Špotáková oštěp až do hlediště a vše bude v HD
uživatel
Amper1
15.08.2009, 10:32.17

ARD atletika

Nechci být žádná kyselá (nevhodné slovo)zadek, ale vidím tam kvalitativní rozdíl v obraze u jejich 720 řádků proti 1080 u Eurosportu _ Eurosport vidím o třídu kvalitnější.
Tím mě Němci trochu zklamali, a tak jsem se na ně těšil. :ogre:
uživatel
Nervoš
15.08.2009, 10:41.01

RE:Nervoš

Předběhl si mě ted jsem to tu chtěl napsat.
uživatel
habr
15.08.2009, 10:50.08

zase je to ale 50 snímků/sek. to znamená vyšší kvalitu a plynulejší obraz při rychlejších pohybech kamery. ten skylink nova paket dostane na (nevhodné slovo) ještě večer, protože ITV chystá taky na dnešek vícehodinový HD orgie a bude dávat v hlavním čase King Konga od Petera Jacksona.
uživatel
vortimond
15.08.2009, 10:55.46

prepni na eurosport hd to je trosku o necem jinem tomu rikam hd.ten kdo nevidi rozdil je treba aby navstivil co nejdrive ocare.velke zklamani. Rv
uživatel
image
15.08.2009, 11:02.25

velký zklamání, jo? prosím tě o despektu ke všemu, co není český, nebo slovenský, nebo aspoň ruský nebo polský, by se tady na tom fóru daly psát celý romány.
uživatel
vortimond
15.08.2009, 11:07.16

Nechci se pouštět do technických polemik zdali to nebo ono rozlišení je lepší pro sport ale ted Eurosport HD jasně vede i na sky linku ,a to by mě zajímalo jak to vypadá na 13°E to musí být obraz špičkový.
uživatel
habr
15.08.2009, 11:21.21

Nemyslím, že je to rozumně postavená otázka...
Ale jedno si uvědomte:
Kvalita obrazu není jenom o rozlišení.
Dokonce ani ne jenom o bitrate.
Ani o fps.
Jsou to důležité parametry, ale nic co samo o sobě určuje kvalitu obrazu.
Kromě nich je ještě ve hře třeba enkodér.
Extrémně důležité jsou i jeho nastavení.
Teprve všechno dohromady dá součet. Nebo spíše součin.
uživatel
Antonín
15.08.2009, 11:41.07

Antoníne, encoderem máš zřejmě na mysli použitý algoritmus v sat. resívru. Snad tu někdo psal, že v přijímačích Vantage je hodně dobrý snad o fous lepší, než v jiných. Existuje prosím tě nějaký měřitelný etalon kvality enkoderů, nebo jde jen o subjektivní pocity někoho ??
Mám resíver Vantage, mám i TV Philips devítkové řady se všema možnejma vymoženostma a s odezvou 2 ms, známe německou pečlivost, proto jsme asi očekávali více.
Ostatně, si myslím, že by Němci měli být v rychlých pohybech kamerou opatrnější, všiml jsem si momentů, kdy to ani moje dost dobrá výbava nestačila dokreslit. Jak to asi vidí majitelé s low vybavením ???
uživatel
Nervoš
15.08.2009, 11:52.59

docela bych se vsadil, že máš resívr nastavenej na 1080i. abys teprve mohl porovnat, jak vypadá ta perfektní plynulost 50 fps v progresivním skenování, tak musíš přepnout na 720p. ten rozdíl je značnej, zrovna právě při těch běžeckejch soutěžích.
uživatel
vortimond
15.08.2009, 12:00.22

Ne, enkodérem mám na mysli zařízení na vysílací straně.
To co píše vortimond je další otázka - nastavení a software přijímače a dokonce i software televizoru nemusí být stejný a nemusí se chovat stejně u 720p a 1080i...
Obecně byste skutečně měli vidět plynulejší pohyb u 720p.
Takový smooth.
A počet pixelů by mohl být znát jenom na velkých televizorech.
uživatel
Antonín
15.08.2009, 12:03.26

paneboze to nevidite ten rozdil mezi ARD HD a EUROSPORTEM HD nevim co tady resite ten rozdil v kvalite obrazu opravdu markantni. :lookaround:
uživatel
image
15.08.2009, 12:08.37

ty seš taky markantní, prosím tě. když chodilo ORF HD na pštrosa, tak to bylo super. ale od doby, co vysílá nova a nova sport, tak najednou je všechno na skylinku ve všech směrech nepřekonatelný
uživatel
vortimond
15.08.2009, 12:13.40

Nic ve zlým vorti ale máš ted přístup k HD eurosportu od sky linku abys mohl porovnat,protože se mi nezdá proč bys tu vytahoval emu a další věci kdybys to mohl porovnat.
uživatel
habr
15.08.2009, 12:19.56

jasně, že mám přístup k HD eurosportu (oni mi na tu prošlou kartu sezóna chodí zdarma zápisy) a znám problémy meziřádkovýho skenování. proto jsou neustálý debaty na téma, co je pro sport lepší. jestli progressive nebo interlaced. ORF HD jsem taky viděl, měl jsem v tý době diablo cam.
uživatel
vortimond
15.08.2009, 12:34.35

Vortimonde, pravda, měl jsem to na 1080i ;)
Ale zkoušel jsem to i na 720p, či na auto, ale je těžké rozpoznat rozdíl, když scény se tak mění. Ale je pro mne nemyslitelné, že bych to musel přepínat, smad mu stačí poručit, aby vše přepočítával do 1080i ???? Diskuzi považuji za věcnou a rád bych se dopídil principielní pravdy.

Antoníne, o enkoderu na vysílací straně bychom neměli vůbec pochybovat, je to nové zařízení v pečlivém Německu. Samozřejmě, že v zimě, při přenosech z Kanady budeme musel kalkulovat se ztrátou na obrazu vzniklou převodem z NTSC do Pal vč. převodu fps.
Jinak rozdíl 720 vs 1080 není viditelný jen na extra velkých telkách, ale i na mé 37", záleží spíše na pozorovací vzdálenosti.

Image, já ten rozdíl _ ztrátu detailů vidím velmi silně až mě pěkně sejří. Nechápu, jak se tady pořád doporučují i telky HR ready ??????
uživatel
Nervoš
15.08.2009, 12:37.06

Tak jsem se teda chvilku věnoval zkoumání, a myslím si asi tolik:
1. Neměřil jsem, nenahrával, jenom koukal.
2. K910 připojený přes HDMI k Sony 55X4500.
3. Obraz na Eurosportu je skutečně hezčí, nebo řekněme třeba příjemnější. Je ostřejší a řekl bych i kontrastnější. osobně myslím, že je to enkodérem, který dobře pracuje s hranami a detaily. ARD je v porovnání s tím takové mírně mázlé, jakoby rozostřené.
4. Nepodařilo se mi najít žádné jednoznačné rozdíly, které bych mohl uvést pro pozorování. Detaily (nápisy v pozadí, zábradlí nahoře na ochozech, jsou vidět(nevidět) zhruba stejně v obou systeméch. Možná že je Eurosport mírně jakoby přejasený(?) a že to "hezčí" souvisí s větším kontrastem (ale to už by chtělo nahrát a porovnat snímky).
5. Přepnutí výstupu K910 na 720p nemá zásadní vliv na to, co je vidět v rozlišení...ale Eurosport se na 720p přiblíží dojmu z ARD. Z toho soudím, že ty pixely na velké obrazovce skutečně hrají roli.
6. Porovnání p a i. Pokud je výstup skutečně prokládaný, tak oko přece nemůže skoro nic poznat - proto to je tak definované. A skoro nic nepozná. Je totiž dobře poznat prokládaný signál na neprokládaném výstupu (tedy nutně to 720p musí být super viditelné třeba pro HTPC systémy), ale pokud je to skutečně zobrazeno prokládaně, tak toho moc vidět být nemusí. Sledoval jsem zejména ceduli Seiko, kterou mají za sprintovým cílem a který při doběhu je v hodně rychlém švenku a kterou pouští v mnoha replay, takže se to dá stihnout switchnout. Řekl bych, že je to při ARD a nastavení 720p o kousíček lepší, že ten nápis se nerozpadne a nerozmaže prokládáním. Ale je to tak, že se člověk musí soustředit zrovna na tohle. Možná že neškolené oko bude mít pocit, že je to pozadí takové plynulejší - ale na druhé straně u mne ten ARD kodek nestihne sprintový švenk dobře a pozadí poskočí na té stovce asi tak třikrát - to je věc, se kterou je s H624 a "p" docela boj...jak vím z vlastních pokusů. Švenk s mnoha detaily na pozadí je s H264 snad nemožný či co.

Tož to jsem viděl já.
uživatel
Antonín
15.08.2009, 12:56.39

tvůj názor, ale replay nemůžeš porovnávat. to už jde přes nějaký záznamový zařízení a není to plynulý ani u nich. to je taky příčina těch záseků, který tady někdo popisuje. já jsem to myslel takhle: porovnat live běh na ARD a další live běh na Eurosportu.
uživatel
vortimond
15.08.2009, 13:13.45

můj laickej názor je na to takovej, že ty formáty jsou asi tak rovnocenný. jeden nabízí vyšší rozlišení, další zase plynulost obrazu. náročnost na přenosovou kapacitu je stejná, přesto spousta TV nejen v evropě, ale i v usa volí právě těch 720p
uživatel
vortimond
15.08.2009, 13:49.27

Já neporovnávám jenom replay.
Přečti si to celé.
BTW: ten záznam bude digitální a tedy nic nepřidá ani neubere. To je jako bych si to nahrál sám a porovnával svoji nahrávku, to bych podle tebe asi tak nemohl?

A Eurosport ze Skylinku u mne dává lepší obraz z MS z Berlína, než ARD. Docela na první pohled je to patrné.
Jediné, co je otázka, je snad proč. Důvod toho celého.

P.S. Myslím si, že čím menší obrazovka a čím nekvalitnější televize, tím méně ten rozdíl bude vidět. Na malých nejsou vidět pixely a na levných televizích vůbec nestihnou být řádky nejsou zobrazovány všechny.
Což bude asi ta nejzákladnější příčina rozdílného vidění stejných věcí.
uživatel
Antonín
15.08.2009, 13:55.51

Olympiádu z Číny jsem sledoval přes Anixe HD, ale můj vnitřní pocit je, že ti Číňani to zvládali lépe, celkově lépe, tam kameramanům a stříhačům a vůbec celému řetězci neodpouštěli nic.
Tady bylo moje očekávání splněno spíše slabě.
On i ZDF HD má 720p, německou preciznost jsem přecenil ;P
uživatel
Nervoš
15.08.2009, 14:28.21

antoníne, ale to je úplně evidentní, že ten obraz je plynulejší a má lepší rozlišení zase naopak při rychlejších pohybech kamery. je to vidět naprosto jasně.
uživatel
vortimond
15.08.2009, 14:36.53

RE: Antonín

dej mi todle co si napsal na papire, a podepisi to!!!

dokonce jsu ochotnej i vlozil ruku do ohne... 100percentnej souhlas... ;)
uživatel
alfasex
15.08.2009, 14:52.26

to ste ale přímo v rozporu s tím, co se píše v enyklopediích. viz třeba
http://en.wikipedia.org/wiki/720p
(kapitola 720p versus 1080i)
uživatel
vortimond
15.08.2009, 15:03.26

ty vorti..se odstehuj do UK a neoblbuj zde pritomne uz me .....cau. ;P :zombie: :dead: :scared: :ogre:
uživatel
image
15.08.2009, 15:14.03

konečně se dostáváme k tý příčině :laughing:
uživatel
vortimond
15.08.2009, 15:39.11

Tiše závidím tu kvalitu,a je škoda že u nás to nezačnou testovat třeba na tu atletiku. R^
uživatel
Jirka 3
15.08.2009, 15:48.45

jo a mimochodem, když už jsme u tý evropy, tak tam se poměrně často vyskytuje (rozhodně víc, než byste čekali) že někoho zajímají i ostatní účastníci zájezdů, než je u nás třeba ta špotáková a těch pár dalších "místních"
uživatel
vortimond
15.08.2009, 16:37.32

ARD ZDF - HD zklamani!

No, asi si jeste HD balicek od Skylinku na mesic zaplatim. Cekal jsem to lepsi. Tech 350kc za MS v Berline a US Open z New Yorku je uplne v pohode!
uživatel
Saxon
15.08.2009, 17:31.23

tak radši na to už ani nekoukej, ať si nezkazíš oči.
uživatel
vortimond
15.08.2009, 20:31.12

Jaká bude ČT HD ?

Jen trnu, aby je nenapadlo také vysílat to v 720p ;P
uživatel
Nervoš
15.08.2009, 20:39.06

část článku tady s paraboly

ČT HD bude dostupné v rámci digitálního satelitního vysílání z družice Astra na pozici 23,5°E - nejprve z Astry 1E ve standardu DVB-S, na jaře 2010 přejde na novou Astru 3B a zároveň také do modernějšího standardu DVB-S2. Česká televize zvolila pro své HDTV vysílání ze satelitu kódování MPEG-4 a rozlišení 1080i25. V rámci zkušebního provozu lze očekávat i testy vysílání v rozlišení 720p50, případně i v dalších formátech. Vysílání bude kvůli autorským právům samozřejmě kódované, aby byl zajištěn příjem jen na území České republiky - aplikován bude systém CryptoWorks (stejně jako u digitálního satelitního vysílání ČT1, ČT2 a ČT4 z družice Astra 3A).
uživatel
habr
15.08.2009, 20:58.43

už na to zase čumíš, že je ti na zvracení? přepni si na něco jinýho.
uživatel
vortimond
15.08.2009, 21:13.30

habr, díky, lehce jsi mne uklidnil R^

Příteli Vortimonde, jestli myslíš mne, tak na atletiku teď nekoukám, koukám na ZDF HD a mé zklamání trvá. Očekával jsem aspoň na zahajovací den nějakou dokonalost. Před rokem mi lezli oči z důlků při sledování HD programů na Premiere, později na Anixe, Němci věděj, jak může či má obraz vypadat.
To co vysílaj fakt není obrazově špičkové. Pravda, hlásili, že do zimní Olympiády jde o jakési zkušební vysílání, uvidíme.
Spíš by mě Vortimonde zajímal ohlas německých diváků na nějakém jejich fóru, ty jsi jazykově vybaven a vyznáš se, mohl bys nám k tomu něco říci ? Dík.
Asi jsem do kvality ujetej, protože se dost věnuji fotografii, a sám i něco rodinného točím v HD a mám tam určité problémy _ neprokládané DVD z mého AVCHD mi nepřijde až tak dobré, a to zpracovávám v Premiere.
Profíci s jejich vybavením musí být 2 kroky předemnou, ne že moje video bude často lepší.
uživatel
Nervoš
15.08.2009, 21:14.32

kuwa, mám tam hrubku, sorry :crying:
uživatel
Nervoš
15.08.2009, 21:40.04

názory se různí. na tom fóru jsou názory podobný tomu, co tady píšu já, i takový, co tady píšou všichni ostatní.
uživatel
vortimond
15.08.2009, 21:49.46

Dík. A máš televizor full HD či ready ???
uživatel
Nervoš
15.08.2009, 21:52.51

panove, je to pekny o tom zadna, podivejte se na SD kanaly a bude vam spatne. prijel sem pozde a zena kouka na novu, ale v reklamach ji to prepinam a videl sem tam , jak jedna z tech kamer ma v pravym dolnim rohu BAD PIXEL :))) a neperte se, to vazne nema smysl :)
uživatel
bublajs
15.08.2009, 22:00.10

jenom ready. já myslím, že to stačí, na to co k nám proudí ze satu. ale až skylink zařadí barrandov a primu v HD verzích, tak bych si na to koupil FULL.
uživatel
vortimond
15.08.2009, 22:11.42

To pak vysvětluje, že ten rozdíl nevidíš _ nic ve zlém, teorie je teorie, ale oko vidí :O
uživatel
Nervoš
15.08.2009, 22:12.51

a nebo (to je druhá možnost) že to moje oko není rasově čistý :laughing:
uživatel
vortimond
15.08.2009, 22:22.06

koukal sem tedka chvili na EinsFestival HD kde davaj zaznam a vsimnul sem si toho ze veci ktery jsou uz mimo hloubku ostrosti hrozne ale opravdu hrozne zrnej. pritom toku kterej je tam nekde mezi 12-14Mbit (behem ty chvile) to dokaze ten vysledek opravdu pokazit. neco na tom co si mysli Antonin a to ze maj kluci nemecky asi neco s kodekem, asi bude.
PS: mozna ze to nebyl badpixel ale spinava optika :)))
uživatel
bublajs
15.08.2009, 22:26.47

Voprtimonde, jestli nemáš televizi, která je opravdu schopná ukázat 1920x1080, tak skutečně rozdíl vidět nemůžeš.
Myslel jsem si hned, že to možná bude ten problém.
Eurosport HD se bude jevit lepší asi jenom na 1920x1080 a větším, než 43".
Ale ten rozdíl je malý...je to superhezké oboje. A rozhodně bych bez loga a přepínání nemohl určit, co je co.

Další věc, která může mít vliv jsou televize s MotionFlow, 100Hz a podobnými systémy, které z toho prokladu možná děljí dost hezké věci jestě jinými postupy.
uživatel
Antonín
15.08.2009, 22:29.41

no a tím bysme to mohli skončit, protože zbývá ještě asi 20 příspěvků a bude to mít stejnej ohlas jako připravovaná TV Doma. a to si tenhle šunt rozhodně nezaslouží
uživatel
vortimond
21.08.2009, 17:51.19

Zdravím mohu se zeptat na jaké frekvenci vysílají ARD a ZDF HD? Našel jsem si tuto 12,422,H,27500,FEC3/4, DVB-S/QPSK, ale tady mi příjímač žádné programy nenajde. Hledám na Astře19,2.Přijímač je HD
uživatel
kratas