Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
24.08.2009, 17:55.56

příjem 6 družic pro 2(3) přijímače

Mám 1x dvoutunerový Technisat Digicoder HDS2 přijímač a pak na jiném místě ještě jeden obyčejný 1 vstupový přijímač. Zároveň mám 1 anténu 85 cm s monoblog twin LNB (pro 2 družice 23,5°E a 19,2°E a s výstupy pro 2 přijímače) na který jsou napojeny oba přijímače (tj. technisat nemá připojený druhý vstup.) Doma mám ještě starší 120 cm parabolu (která byla dříve použita na motorové natáčení) a 1 x obyč. LNB 0,1dB.

Prosím o radu, jak nejlépe a nejvýhodněji a bez motoru zapojit na oba dva vstupy technisatu HDS2 6 družic a pro druhý přijímač zachovat příjem stávajících dvou družic. Zatím počítám s využitím obou stávajících antén a dokoupením multifokusu, potřebného počtu twin-LNB a 2 multipřepínačů EPM-Centauri P.168 pro 8 LNB. Nejsem si ale jistý, zda mohu využít mé stávající LNB a jak připojit druhý přijímač, kde je požadavek zachovat příjem 23,5°E a 19,2°.
Předem děkuji za nápady...
uživatel
Markil
24.08.2009, 20:05.44

???

Jestli jsem dobře pochopil,tak toto bych řešil takhle T90 1ks, LNB Twin 4ks, LNB Quad 2ks,přepinač 8/1 2ks a přepinač pro druhy přijimač 2/1.Jelikož je to dost nakladne a chce se využit stavajici paraboly tak vyškrtnem T90. Ale přepinače a LNB stejně zustava!!!Ač podle meho nazoru jsou to vyhozene penize při použiti stavajicich parabol,a proč protože T90 zajisti rychle přepinani mezi programy,stabilitu signalu,zisk všech programu z danych pozic,což u šilhani neni možne!!!Takže přidat cca 3000kč za T90 se vyplati a do budoucna je klid a spokojenost konfortu!!! Je to jen muj nazor!!! Snad někdo poradi lip? ;)
uživatel
Hetfild
24.08.2009, 21:25.50

@Hetfild

Ale on nenapsal
1. pro jaký to má být rozsah?
2. HDS2 chce 6 lnb
3. SD na 19,2°E a 23,5°E
4. co ten možný 3 receiver - ten bude zapojen jak?, stejně jako SD?
uživatel
netace
25.08.2009, 08:08.32

Možná řešení

Družice: Provozovaná parabola se doplní dvěma Twiny, z každé strany k monobloku, takže bude 28E + (moblok 23E+19E)+13E. Na další parabolu se dají 9E + 1W Twiny, nebo 5E + 1W.
Zapojení: Vzhledem k používání monobloku bude zapotřebí od přijímače zapojit relé EMP 162 Option, na jeden vývod monoblok a na druhý vývod relé EMP 168, na který se připojí zbylé Twiny.
Napojení SD přijímače: Pokud nebude používán současně s Technisatem, pak ho lze napojit pomocí rozbočovače satelitních signálů.Jeden z přívodů (méně důležitý)k Technisatu se rozbočí a je to.
Pokud SD přijímač musí být provozován současně s Technisatem, pak je nutno vyhodit monoblok a nahradit ho dvěma Quady. V tom případě by stačily pouze relé EMP 168 pro Technisat.
U Technisatu však nevím, zda "motorické povely" vycházejí z obou tunerů současně.Doporučuji to ověřit pokusem. V návodu na použití pro přijímač je totiž v popisu napojen pouze jeden motor.
uživatel
samorost
25.08.2009, 12:49.16

Doplnění

Děkuji za rady. Doplňuji informace, na které jste se ptali:

@Hetfild:
1)rozsah je 28°E, 23,5°E, 19,2°E, 13°E, 1°W a 5°W pro HDS2 dvoutunerový a 19,2°E + 23,5°E pro SD přijímač. Myslím ale, že to je pro můj dotaz nepodstatné - jde mi primárně jak vyřešit napojení přepínačů a LNB - na jaké družice to zaměřím a jak rozdělím na jednotlivé antény si nějak pohraju(zatím počítám se 2 parabolami)

2) Potřebuji připojit dvoutunerový HDS2 a jednotunerový SD přijímač a to oba nezávisle tj. mohou běžet součastě (jeden je v přízemí, druhý v patře)

3) viz. bod. 1)

4) 3 receiver žádný nebuje (asi jsem dal zavádějící info do nadpisu - myslel jsem 3 tunery...)

to samorost:
nevím, jestli jsem pochopil to navrhované zapojení správně, ale uniká mi, jak zapojit ten stávající twin monoblok LNB. Oba přijímače musí běžet nezávisle. Šel by ten twin použít třeba jen pro HD přijímač tj. ušetřit dva twin LNB?
Co se týká motorických povelů technisatu, tak tento dotaz mne znejistěl, zda lze vůbec můj záměr realizovat. V menu je nastavení:
- Multytenne: vyp. / zap. (při zap. nelze měnit DiSEqC)
- DiSEqC: vyp. / zap.
- Signál z antéty: 1 / 2 (zda mám připojen 1 nebo 2 anténní vstupy)
Při zapnutém DiSEqC ještě tabulka s řádky (Pozice/Volba):
A/A 1, B/A 2, A/B 1, B/B 2 kde pro každou volbu lze nastavit buď přímo družici nebo Pozicionér (ovšem vše pouze 1x tj. dám li pozicionér do A/A 1, tak už nejde dát jinam).
Měl jsem to chvíli nastaveno (než odešel motor) tak, že na vstup 1 jsem měl připojen motor s jednoduchým LNB. Na vstup 2 druhou anténu s tím monoblokem namířenou jen na 23,5°E. Ve volbách jsem měl nastaven na jedné volbě pozicionér a na druhé Astra 23,5°E. Fungovalo to tak, že při sledování TV satelit bral signál ze vstupu 1 a natáčel si motorem dle potřeby. Když jsem spustil nahrávání, "přehodil" si zvolený program na vstup 2 tj. nahrával ze vstupu 2 (tj. 1. nahrávání mohlo jít jen z 23,5°E - pokud jsem zapnul nahrávání z jiné družice, nahrávalo to tmu... Když jsem pak přepnul na jiný program, šel signál opět ze vstupu 1 a mohl jsem klidně odjet na jnou družici (zatímco se nahrávalo ze vstupu 2 na 23,5°E). Pokud jsem spustil 2. nahrávání, už to nahrávalo ze vstupu 1. Nejsem si tedy jistý, že když satelit začne nahrávání a "přehodí" si program pro 1.nahrávání ze vstupu 1 na vstup 2, zda tam přenese jen nastavení parametrů jako polarizace, frekvence atd. nebo i požadavek družici.
uživatel
Markil
25.08.2009, 13:23.48

Quad

Pokud Technisat potřebuje dva nezávislé přívody, pak na další přijímač při použití stávajícího monobloku není signál. Nezbývá, že koupit dva Quady.
Dělal jsem pokus s Technisatem, odpojil jsem jeden vývod z tuneru 1 a dal ho na tuner 2. Při volbě družice jsem posílal klasický Diseqc povel a anténa se správně nastavila. Mám zato, že klasický povel Diseqc z tuneru 2 projde. Pak jsem zkoušel nastavil další družice pomocí motorických povelů, ale zanic na světě relé EMP nechtělo přepnout, zatímco z tuneru 1 naprosto bez problémů.
V mém případě 1.řádek 23,5E, 2.řádek 19E, 3. řádek 13E, 4.řádek pozicionér (na vývodu D klasického Diseqc přepínače od firmy Schwaiger je napojeno relé EMP 168 a na něm je 8+1 LNB).
Nezbývá, než odzkoušet podle předem promyšleného postupu.
uživatel
samorost
25.08.2009, 13:43.06

2 motory

dle informace z Omka nelze na HDS2 připojit 2 motory tj. 2. vstup zřejmě motor neovládá. Multipřepínače prý připojit jdou, ale s tím 8smi vstupovým si nebyli jisti, tak jsme se domluvili, že jim pošlu mail, co potřebuji a dají mi vědět...
Jestli tuším z uvedených informací dobře, tak asi 4vstupový multiswitch není problém ale 8 vstupový by se musel nastavit jako pozicionér a to už asi nepůjde... co myslíš???
uživatel
Markil
25.08.2009, 14:45.24

RE: příjem 6 družic pro 2(3) přijímače

Záleží, zda ten druhý vstup neumí ani usals ani 1.2.
Pokud umí povely diseqC 1.1 půjde to v pohodě.
uživatel
Tomik535
25.08.2009, 21:55.05

Technisat umí jen 1.0 a 1.2

Neumí Diseqc 1.1.
uživatel
samorost
25.08.2009, 22:02.30

to Markil

Prosím, ozvěte se po odpovědi z Omka. Zvažuji rovněž oživení 2. vstupu. Podle mého názoru motorické povely z tuneru 2 nejdou. Takže relé EMP 168 nelze na tuner 2 napojit a Technisat neumí Diseqc 1.1. Zatím to vidím se dvěma vstupy pouze na klasický Diseqc 4/1, což je škoda.
uživatel
samorost
26.08.2009, 21:34.55

to samorost

ozvu se...
uživatel
Markil
02.09.2009, 13:58.10

to samorost 2

tak jsem teprve dnes dostal vyjádření z Omka - musel jsem zavolat sám. Prý není problém připojit na každý vstup 1 osminásobný multiswitch ovšem zapojení musí být přesně stejné jako na prvním vstupu. V nastavení přijímače se to "naprogramuje" jako pozicionér. Druhý vstup přijímače si při požadavku na nahrávání přebere všechny parametry z prvního vstupu vč. pozice družice. První vstup si pak mohu přepnout kam chci...
Nelze však na každý vstup připojit motor tj. provozovat dva nezávislé motory. Toto nefunguje.
Nebyli mi sice schopni vysvětlit proč 2 multiswitche nastavené jako pozicionér jdou a 2 motory ne, ale prý to tak je a je to 100%.
Budu asi muset věřit a objednám ty multiswitche - snad to půjde. Kdyby někdo věděl, dejte sem info...
uživatel
Markil
08.09.2009, 15:07.13

to samorost 2

Takže jsem nainstalovat ty dva 8 vstupové přepínače a zjistil, že to nefunguje. Pán z OMKA neměl pravdu. Na vstupu 1 přepínač funguje bez problému jako pozicionér (jinak nastavit nejde), na vstup 2 se však žádný povel k přepnutí nepřenese...
Jdu to pánům z OMKA vrátit, ale aspoň jsem po dvou dnech laborování našel maximální možné řešení, které funguje - příjem cca +-8 družic pomocí přepínačů, nahrávání bez omezení ze 4 + zbytek s omezením. Pokud bude mít někdo zájem, popíšu...
uživatel
Markil