Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příslušenství

Jaký 2,5= HDD, aby při nečinnosti sám usnul?

Můj současný USB disk 320 GB v boxíku i-tec nemá power management a potřebuju vědět od někoho, kdo to má opravdu vyzkoušené, jaký malý přenosný HDD se sám uspí při nečinnosti a při požadavku na data zas ochotně naskočí. Když je potřeba jen nárazově, ale musí být zapojen stále, tak nechci, aby se nonstop točil. Jedná se o použití ke spotřební elektronice (TV, set top box, malý USB NAS Synology atd.) Díky za tipy na pouze vlastnoručně vyzkoušené spolehlivé modely.

jindra7
Registrace: 12/2007
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 44
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Jaký 2,5= HDD, aby při nečinnosti sám usnu...

skus mu povedat nejaku uspavanku mozno zaspi :-)
inac tento isty problem mam aj ja...a vypinam ovladacom.satelit vtedy disk zaspi..ked je v standby....takze tv a hdd vyuzivam len ked treba zbytocne ho nežhavim...tv ako podmaz nepoouzivam...

skylink sa podla mojho nazoru správa neeticky

tulen
Registrace: 9/2009

odzkoušeno

Dnes jsem ten disk ADATA odzkoušel s mou NAS Synology a vypíná přesně za 5 minut, přestože v softu od NAS je nastaveno 10 minut, takže to řídí elektronika disku sama. Zhasne i dioda, takže ideální.

jindra7

mam ADATA HN1 a neuspava sa sam..ani po uspavanke.

skylink sa podla mojho nazoru správa neeticky

tulen

vyřešeno

Tak přesně proto jsem zakládal tohle téma. Zkušenosti s konkrétními modely. ADATA CH94 je odzkoušený a proto si ho můžu koupit.

jindra7

...a ja ti zasa tvrdím, že môže byť ten istý model nastavený na neuspávanie a máš po istotách!!! Rv

brga

....

To jsou jen nějaké tvoje představy nebo to máš podložené? Já vycházím z toho, že daný model má určité parametry a nebudou to do každýho kusu nastavovat jinak. Až ho zakoupím, tak dám vědět.

jindra7

Mám to podložené. Preto to do teba hučím... ...aby si z "rovnakého" nebol rozčarovaný...
...a okrem toho ak sa jedná o značku, ktorá HDD nevyrába, tak dokonca môže byť (a aj sa to stáva) vnútri nielen rovnaký disk rôzne nastavený, ale aj HDD od rôznych výrobcov!

brga

asi tak, mám 3 disky Verbatim 500GB stejného typu ovšem kupované postupně v čase a uvnitř má každý z nich úplně jiné střeva :)

lance
Registrace: 10/2008

tak jsem zas kde jsem byl

Nevím, proč u disků není tato důležitá vlastnost napsaná, ať ví každý jasně, co kupuje. Bohužel aktuální 500 GB model CH94 je hrozně poruchový. Na Mironetu psalo asi deset lidí, jak jim odešel, mizí tam partition a chce to opakovaně formátovat, tak přišli o data. Jiné modely ne, ale série, co se teď prodává.

jindra7

...a aký HDD tam v skutočnosti máš?

brga

toshiba

já ten kolegův 320 GB nekuchal, ale aktuální model 500 GB obsahuje Toshiba MK5065GSX a asi se nezadařilo. Kdyby se prodával ten 320 GB, tak ho koupím.

jindra7

Tak si skontroluj ci sa da menit APM parameter na disku.Zalezi aj od FW ktory je v disku.Pozri stranku vyrobcu disku.

Tento prispevok bol cely napisany bez financnej pomoci EU, alebo nejakej mimovladky.

liquere
Registrace: 7/2008

Mám teď tento 2,5" harddisk Samsung S2 640 GB, na jeho štítku je uvedeno tohle :
S2 Portable 640GB P/N:HX-MU064DA/G2 2010.2
SEC-HX-MU064DA(B) RATED : + 5V 0,85A

Uvedený harddisk je při provozu zcela neslyšitelný a běžně se prodává všude, cenu zjistíte snadno sami na netu.

K externímu napájení harddisku u Arivy bohužel nelze použít externě napájený USB HUB, protože Ariva jej přes ten HUB nevidí, nemá v sobě pro tento případ nutné podprogramy. (Nevím, zda to platí i pro nové Arivy 202E/102E.)
Proto jsem si k němu přikoupil externí napájení a "Y" kabel (oboje dohromady stálo 207 Kč), uvedl bych kde, ale aby někdo nebrblal, že dělám firmě reklamu, tak to případným zájemcům mohu poslat soukromou zprávou, takže se ozvěte...

1. Zformátoval jsem jej v PC na NTFS a potom ještě i v Arivě.

2. Zkoušel jsem jej v provozu, nahrávání se zapíná samo z časovače i ze Standby, sám se po ukončení nahrávání vypne hned po pěti minutách poté, co Ariva přejde zpět do Standby - totéž se stane, když Arivu vypneme do Standby ručně, nebo přes DO.

3. Pokud je však Ariva trvale zapnutá v běžném provozu, harddisk se při nečinnosti sám nevypne, běží stále po celou dobu, kdy je Ariva zapnutá.
Ať už je použito ono externí napájení, či nikoliv, harddisk se chová zcela stejně.

47PFL5603D, VU+ DUO, Ariva 202E

Děda Petr
Registrace: 10/2007

Dedo mam tiez samsunga ale mensieho a asi skôr kupovaneho.Pokial mal samsung na svojej web stranke disky, kym to nepreslo pod seagate, bol tento parameter uvadzany.Disk sa prestane tocit tusim po 5 min.
Da sa to citit, ked polozis ruku na disk.LED zostane svietit.
Ale otazka je, aky je disk v tom obale v skutocnosti ? Co ti vypise napr. ten crystak diskinfo ? Pohladaj APM parameter.

Tento prispevok bol cely napisany bez financnej pomoci EU, alebo nejakej mimovladky.

liquere

wd black 320 GB

tento disk jsem měl v boxíku i-tec a nevypíná. Nejspíš black série je optimalizovaná na výkon, já ho vytáhnul z noťasu po přechodu na SSD a dokoupil si boxík. Přes crystal jsem docílil jen toho, že vypínal po 30 sekundách nečinnosti a nebo nikdy. Nic mezi tím nefungovalo. A vypínat ho tak rychle mu sníží živostnost, to jsem nechtěl. Navíc se ukázalo, že nastavený parametr se nezapíše do disku a tak po restartu je vše zpět. Taky v NAS nebo TV nemůžu spouštět žádný program, potřebuju, aby si to disk řídil interně. Nebo asi jen konkrétní podporované modely umí s NAS Synology reagovat na to, co si zadám v nastavení, usnutí 10 min až 5 hodin jde vybrat. Ale které disky podporuje ta mini usb NAS jsem na jejich webu nenašel. Každopádně si včera objednal 500 GB Seagate s uvedeným power managementem, tak uvidím, jak se bude chovat. Na svůj disk jsem sehnal kupce, takže doplatím 7 stovek za rychlejší a větší disk.

jindra7

Podla mna je urcenie disku ine , ked ide do pocitaca, alebo ked ide do NAS alebo podobne zariadenie.Podla toho sa upravuje aj FW v disku.Je nezmysel aby zaspaval kazdu chvilu disk na serveri.No a pre NAS je lepsie kupovat to co maju odskusane. ako laborovat.

liquere

záleží pro jakou NAS

Pro klasickou velkou NAS určitě a i výrobce nějaké disky doporučuje. Např. je na trhu nejspíš teprve krátce řada RED od WD. Ale já se ptal na použití k USB NAS, což je jen malá krabička s dvěma USB, pro externí disky a použití bude příležitostné, domácí. Není to server pro přístup z venku, ale jen občas na domácí síti. Stejně tak připojení k TV nebo set top boxu s nahráváním. Tam to musí být po většinu času uspané samo o sobě, bez softu pro PC. Dám sem vědět, jaký disk se nakonec osvědčil.

jindra7

Vyřešeno, definitivně.

Koupil jsem disk Seagate Expansion Portable 500 GB, USB 3. Defaulně neusíná vůbec. Ale ta NAS Synology ho umí uspat, jak si nastavím na NAS. Modrá dioda zhasne. Můj předchozí disk neuměla uspat. A po připojení k PC jde přes seagate manager nastavit vlastní dobu po které usne a to si pak pamatuje i bez toho programu, po připojení k TV, set top boxu nebo jinému PC. Dioda nezhasne, pouze se vypne motorek.

*vymazany link
Text zeditoval moderátor Warder. Datum editace: 23.03.2013, 08:20.14

jindra7

doplnění infa o disku Seagate

Ještě dodám, že ten disk je zcela neslyšný, jak motorek, tak hlavičky. Musím ucho přiblížit tak na 10 cm, abych slyšel, že jede. Zápis probíhá rychlostí 75-105 MB/s. Je i velice lehký, nejlehčí co jsem zatím měl v rukách. Káblík v něm drží hodně pevně, sám se neodpojí, neviklá, jako u některých ADATA si lidi stěžovali a délka káblíku je rozumná, aby nevisel na šňůře,ale dosáhl na stůl, když ho mám v PC čelním panelu.

jindra7
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 44

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra