Quantcast

Astra 1E na konci své životnosti

| Martin Vyleťal | tisk

Satelit Astra 1E již přesluhuje. Lucemburský satelitní operátor SES Astra má na konci životnosti svůj telekomunikační satelit Astra 1E, který od října / októbra 2007 pracuje na orbitální pozici 23,5°E.

Astra 1E byla vynesena nosnou raketou Ariane 4 dne 19.10.1995. Komerční služby začala zajišťovat od 1.1. následujícího roku na původní pozici 19,2°E. Očekávaná životnost satelitu je 14 let. Znamená to, že družice je na konci své předpokládané životnosti. I přes tento fakt satelit zatím bez problémů dodává služby svým zákazníkům.

S modernizací flotily Astra na 19,2°E mohlo dojít k přesunu Astra 1E na novou pozici.

Od desátého měsíce roku 2007 pracuje na 23,5 st. východně jako náhrada za Astra 1D (nyní na pozici 31,3°E). Z důvodu prodloužení životnosti satelitu Astra 1E a usnadnění přechodu na budoucí družici Astra 3B (start rakety příští týden) došlo k přesunu dalšího satelitu z 19,2°E - tentokrát Astra 1G.

Astra 1G by se dal nazvat "migračním" satelitem. Kmitočtové pásmo Astra 1G odpovídá i nové družici Astra 3B, takže nemusí dojít ke změnám kmitočtů (přesunu programů a multiplexů).

Přeladění na nový kmitočet kvůli kmitočtovému plánu pozice 23,5°E se dotkne obousměrného internetu Astra2Connect a také minima stanic - jen programových služeb využívající kapacitu na Astra 1E. Týká se to českých stanic TV Óčko a ČT HD (program České televize ve vysokém rozlišení).

Jaká budoucnost čeká satelit Astra 1E není jasné. Společnost SES Astra na dotaz webu parabola.cz neodpověděla.





Reklama




Vybrané články