Quantcast

Bývalý transpondér Digi TV začal využívat Canal Digital

| Martin Vyleťal | tisk

Skandinávská satelitní placená televize Canal Digital začala využívat nový transpondér na satelitu Thor 5 (0,8°W). Jedná se o transpondér číslo 4, který dříve využívala jiná pay-tv - Digi TV.

Nový DVB-S2 multiplex Canal Digital pracuje na kmitočtu 11,785 GHz a je určen pro přenos stanic ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Paket aktuálně obsahuje stanice Rush HD, Nat Geo HD a Silver HD. Vše kryptované systémem Conax. Koncem měsíce se multiplex ještě rozšíří o sportovní kanál ESPN HD.

Výše uvedené 3 HD programy se nyní vysílají paralelně na dvou kmitočtech. Vedle nové frekvence také na družici Thor 6 (0,8°W), na freq. 10,903 GHz, pol. V, SR 25000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK. Vysílání zde bude ukončeno za 2 měsíce - 8. června 2010. Dva měsíce mají abonenti Canal Digital a kabeloví operátoři na přeladění na nové parametry.

Přesuny HD programů na transpondér na satelitu Thor 5 probíhají z důvodu zahájení spolupráce platforem Canal Digital a UPC Direct. Středoevropská pay-tv UPC Direct bude v rámci simulcryptu využívat signál stanice Nat Geo HD. Na původním transpondéru na satelitu Thor 6 není zajištěno pokrytí střední a východní Evropy. Kapacita na Thor 5 pokrývá jak oblast severní, tak i střední a východní Evropu signálem pro DTH příjem.

technické parametry:

• Thor 5 (0,8°W), freq. 11,785 GHz, pol. H, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK





Reklama




Vybrané články