Quantcast

Studiový dům Českého rozhlasu slaví 10 let

| redakce | tisk

O půlnoci ze 4. na 5. listopadu uplyne deset let od chvíle, kdy Český rozhlas začal vysílat z nového Studiového domu v pražské Římské ulici. Budova byla slavnostně otevřena už na jaře 2000.

Studiový dům v Římské ulici na pražských Vinohradech byl postaven na místě několika provizorních starých domů po rozhodnutí prodat rozestavěný problematický mrakodrap na Pankráci, které padlo koncem roku 1995. V té době již šestipatrová budova na Vinohradské ulici 12 začala být Českému rozhlasu těsná a hlavně stará stavba nebyla schopna zabezpečit všechny technické podmínky, které musí moderní rozhlasové vysílání splňovat.

Studiový dům Českého rozhlasu slaví 10 let
▲ Studiový dům Českého rozhlasu slaví 10 let

V letech 1996 - 1997 probíhalo definování investičního záměru a projektové práce. Vzhledem k tomu, že místo, určené pro stavbu, se nacházelo v památkově chráněné oblasti, navíc v místech, kde 10 a 30 metrů pod povrchem vede trasa metra a Českých drah, zvítězilo v soutěži o projekt Studiového domu studio A.D.S.N. architekti, které již mělo se stavbou v této oblasti zkušenosti. Hlavních prací se ujala firma Konstruktiva Branko, vnější obvodový plášť vytvořila firma Sipral. Vzhledem k jemným otřesům, které způsobují jedoucí vlaky, byl dům postaven na pružinových izolátorech německé firmy Gerb. S demolicí starých objektů a vykopání stavební jámy se začalo 15. ledna 1998, nosná železobetonová konstrukce se stavěla od dubna 1998 do března 2000, ostatní stavebně- montážní práce pak probíhaly od března 1999 do března 2000.

Tehdejší vedoucí investičního oddělení Českého rozhlasu Milan Lička uvedl: „Dům byl tehdy postaven v rekordním čase. Stejně rychle byl nastěhován potřebnými technologiemi. Vysílat se z něj začalo za necelé tři roky od vyhloubení stavební jámy, což rozhodně není běžné. Zasloužily se o to všechny stavební firmy, které odvedly vynikající práci. Stejně tak je nutno vyzdvihnout i všechny pracovníky z řad Českého rozhlasu, kteří se na projektových i dokončovacích pracích podíleli.“

Ze Studiového domu v současnosti vysílají celoplošné stanice Českého rozhlasu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Český rozhlas 2 - Praha a Český rozhlas 3 - Vltava. Studia zde využívá i Český rozhlas 7 - Radio Praha, který odtud vysílá v šesti světových jazycích. Jsou zde umístěna pracoviště pro předtáčení příspěvků i pro digitalizaci archivu. Veškeré vysílání je odbavováno digitálně v nejvyšší kvalitě.

zdroj: ČRo





Reklama




Vybrané články