Quantcast

Analogový vysílač ČT2 Vsetín - Bečevná skončí až 15. února

| redakce | tisk

Analogový vysílač ČT2 Vsetín - Bečevná nebude vypnutý 31. ledna, jeho provoz je prodloužen do 15. února 2011. Česká televize přistoupila 28. ledna 2011 v rámci optimalizace své sítě 1 k úpravě digitálního dokrývače ve Vsetíně. V některých částech města byl vlivem mnohonásobných odrazů problematický příjem signálu z digitálního opakovače Vsetín - Bečevná, proto byl tento přebudován na digitální převaděč a navýšen jeho vyzářený výkon.

Změnil se tedy kmitočet, na němž uvedený digitální vysílač malého výkonu šíří multiplex veřejné služby - digitální zemské vysílání všech čtyř programů ČT z Bečevné přešlo z původního 36. na 54. kanál.

Většině diváků přijímající digitální zemské vysílání České televize z kóty Vsetín - Bečevná následně stačilo přeladit své přijímače. V některých bytových domech ve Vsetíně je však potřeba drobný odborný zásah na systému společné televizní antény (STA). Česká televize tedy vychází vstříc žádosti Městského úřadu Vsetín a prodlužuje provoz analogového vysílače ČT2 Vsetín - Bečevná do 15. února 2011 (dle původního plánu měl být vypnutý 31. ledna 2011 před půlnocí), aby diváci z dotčených domů nepřišli o možnost sledovat ČT2. Než budou v těchto domech provedené nezbytné úpravy STA pro příjem digitálního vysílání ČT na novém kmitočtu, zůstane jejich obyvatelům k dispozici stále ještě analogový příjem Dvojky.

Česká televize současně připomíná správcům bytových domů, že pro příjem digitálního zemského vysílání prostřednictvím STA není vhodnou volbou distribuce jednotlivých programů převedených do analogové modulace. Obyvatelům domu sice takový rozvod v první fázi ušetří náklady na digitální přijímač, ale ochudí je o digitální doplňkové služby a případně může způsobit potíže při jakékoliv změně ve vysílání. Takové změny před úplným ukončením digitalizace přitom zejména v případě digitálních dokrývačů nejsou zcela vyloučené. Ideálním řešením pro STA je tedy rozvod plného TV kmitočtového spektra s možností naladit v bytových jednotkách jakýkoliv kanál.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články