Quantcast

ČT změnila digitální opakovač ve Vsetíně na převaděč

| redakce | tisk

Česká televize upravila digitální dokrývač ve Vsetíně - opakovač Bečevná k 28. 1. 2011 změnila na převaděč a navýšila jeho výkon. Česká televize nadále věnuje pozornost zlepšování příjmových podmínek svého digitálního zemského vysílání v jednotlivých regionech.

Souběžně s přípravami zcela nových digitálních dokrývačů také reviduje reálnou efektivitu dosud vybudovaných digitálních vysílačů malého výkonu.

U digitálního opakovače Vsetín - Bečevná, spuštěného v závěru listopadu 2010, Česká televize rozhodla o změně vysílací technologie. Standardně využívaný digitální opakovač se totiž ukázal být v rámci složitých místních podmínek nevyhovující - mnohonásobné odrazy v některých částech města negativně ovlivňovaly příjem signálu. Proto byl 28. ledna 2010 digitální vysílač ČT malého výkonu na Bečevné přebudován na převaděč. Změnil se tedy kmitočet, na němž je digitální zemské vysílání všech čtyř programů České televize ve Vsetíně dostupné. Konkrétně se přesunulo z dosavadního 36. na 54. kanál. Navíc bylo možné navýšit jeho vyzářený výkon ERP na 20 W.

Zásah na technologii digitálního vysílače ČT malého výkonu Vsetín - Bečevná si 28. 1. 2011 vyžádal krátkou výluku vysílání. Po jejím skončení musí diváci přijímající signál tohoto digitálního dokrývače znovu naladit své přijímače. U specificky řešených rozvodů společné televizní antény (STA) v bytových domech, kde rozvádějí programy ČT převedené z DVB-T signálu na analogovou modulaci, bude nutná drobná úprava takového systému STA, zatímco na koncových přijímačích již přeladění nebude potřeba.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články