Quantcast

Česká televize spustila digitální dokrývač Svitavy

| redakce | tisk

Česká televize k 13. 1. 2011 spustila digitální opakovač Svitavy - Kamenná Horka. Česká televize posílila svou síť 1 pro digitální zemské vysílání o další vysílač malého výkonu. Digitální opakovač Svitavy - Kamenná Horka šíří multiplex veřejné služby na 29. kanálu. Signálem pokrývá Svitavy a blízké okolí. Do řádného provozu vstoupil ve čtvrtek 13. ledna 2011 odpoledne.

V návaznosti na spuštění digitálního opakovače na Kamenné Horce Česká televize vypne analogový vysílač ČT2 velkého výkonu Svitavy - Kamenná Horka a současně i 9 závislých analogových převaděčů ČT2 (tj. analogové dokrývače, které využívají signál ze svitavského vysílače ČT2 jako svůj zdroj: ČT2 Březová nad Svitavou K43, ČT2 Bystřec K38, ČT2 Česká Třebová K32, ČT2 Horní Čermná K56, ČT2 Jablonné nad Orlicí K44, ČT2 Kunvald K31, ČT2 Olešnice K43, ČT2 Petrov K60 a ČT2 Vítějeves K48). Všechny tyto analogové vysílače budou vypnuté v pondělí 31. ledna 2011, před vypnutím je jejich vysílání od října označené piktogramem a od listopadu textovou lištou.

Česká televize šíří své digitální zemské vysílání (DVB-T) prostřednictvím sítě 1, kterou sama provozuje. V multiplexu veřejné služby jsou divákům k dispozici programy ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4 v digitální kvalitě, digitální doplňkové služby jako je elektronický programový průvodce EPG a stanice Českého rozhlasu. Síť 1 dosahuje dle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) od konce září 2010 pokrytí 99,9 % obyvatel České republiky.

Digitální zemské vysílání lze přijímat pomocí set-top-boxu nebo digitálního televizoru s DVB-T tunerem. Nezbytná je také nepoškozená, správně nasměrovaná pevná venkovní anténa (pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech) a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Zásadní potíže může působit nevyhovující zesilovač či rozbočovač signálu. Bezpodmínečně nutná je odborná úprava převážné většiny systémů společných televizních antén (STA) v bytových domech.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články