Quantcast

Tipy Prima ZOOM: Život mezi šelmami, Záhada křišťálových lebek

| redakce | tisk

Začátek listopadu vám Prima ZOOM přináší úchvatnou podívanou mixu dějin lidstva i Země, přírody a fascinujících živočišných druhů, vědy, záhad i katastrof, které otřásly světem. Premiérové tematické bloky vysílá vždy od pondělí do neděle v čase 18.00-20.00 a 20.00-22.00 hodin.

Z nabídky vybíráme:

4. 11. 19.00 - Zápisky lovce krokodýlů III (Nová ZOO)
Ve třetí řadě úspěšného přírodovědného seriálu Zápisky lovce krokodýlů se vrací oblíbený Steve Irwin. Díky „Lovci krokodýlů“ se dostaneme do zákulisí australské zoologické zahrady a zblízka uvidíme, jak vypadá každodenní život jejích zaměstnanců. Asi nemusíme zdůrazňovat, že nudná rutina rozhodně není na pořadu dne! Krokodýli se stěhují z jednoho výběhu do druhého, ošetřovatelé se snaží o záchranu tasmánského čerta, staví se nové Krokoseum, ubytovávají se noví hosté včetně slonů a k tomu všemu nechybí ani hromada kanadských žertíků.

4. 11. 20.00 - Běsnící tornáda
V dubnu 2011 se během pouhých tří dnů prohnaly Spojenými státy celé tři stovky ničivých tornád. Do dějin se černými písmeny zapsala především středa 27. dubna 2011, kdy na USA za 24 hodin udeřilo 190 tornád. To je více, než jakýkoliv jiný den v zaznamenané historii. Dvě z nich patřila k vůbec nejsilnějším tornádům a než den skončil, zanechala za sebou 300 obětí. Dokumentární film Běsnící tornáda rozebírá tyto extrémní klimatické události a je živou ukázkou přírody schopné rozdrtit a srovnat se zemí téměř vše, co se jí postaví do cesty.

6. 11. 20.00 - Na jih Číny s Nigelem Marvenem
Zkušený cestovatel a hlavní hrdina mnoha povedených dokumentárních filmů Nigel Marven tentokrát cestuje mezi horskými hřebeny Yúnnánu, provincie na jihu Číny, aby se osobně seznámil s několika zvláštními zvířaty. Místní kočkodan žije v takových nadmořských výškách, do kterých se neodváží žádní jiní primáti s výjimkou člověka. Yúnnán je také domovem gibona huloka, který patří k nejohroženějším druhům na světě. V dokumentu Na jih Číny s Nigelem Marvenem navíc nechybí ani úžasné želvy a překrásní hadi, pandy červené rozvalené v bambusu, obrovští mloci dlouzí stejně jako je Nigel vysoký nebo vzácní zelení pávi, kteří se stali inspirací pro slavný čínský tanec pávů.

Tipy Prima ZOOM: Život mezi šelmami, Záhada křišťálových lebek
▲ Tipy Prima ZOOM: Život mezi šelmami, Záhada křišťálových lebek

Foto: Život mezi šelmami. Uvidíte na Prima ZOOM

6. 11. 21.00 - Život mezi šelmami
Nenechte si ujít intimní a dojemný příběh o neobyčejném vztahu mezi dvěma průzkumníky a filmaři a teprve osmitýdenním nalezeným mládětem leoparda. Mladou kočkovitou šelmu co nejcitlivěji sledují nejdříve spolu s její matkou, později jako dospělou už samotnou, a postupně se vzájemně seznamují. Příběh Život mezi šelmami je odvyprávěný s velkou vášní, klade důraz na skromnost a jen máloco se mu podobá.

7. 11. 21.00 - SS: Hitlerovi vojáci
Další díl z dokumentárního cyklu o vzestupu Adolfa Hitlera k moci, nacistickém Německu, druhé světové válce a především nechvalně proslulých smrtonosných elitních vojenských oddílech SS se zabývá zvláštními a cizineckými jednotkami. Waffen-SS neboli Zbraně SS zahrnovaly skoro milion mužů a byly vedené Heinrichem Himmlerem. Z původně dvousetčlenné Hitlerovy ochranky se postupně vyvinula organizace, jež bojovala ve Francii i na východní frontě, účastnila se invaze do Sovětského svazu, snažila se potlačit odboj v Itálii, Jugoslávii i na Slovensku a pro svou mimořádnou krutost byla po válce v Norimberských procesech označena za zločineckou.

Tipy Prima ZOOM: Život mezi šelmami, Záhada křišťálových lebek
▲ Tipy Prima ZOOM: Život mezi šelmami, Záhada křišťálových lebek

Foto: Záhada křišťálových lebek. Uvidíte na Prima ZOOM

8. 11. 19.00 - Záhada křišťálových lebek
Tři křišťálové lebky vyřezané z jednoho kusu v životní velikosti už dlouhých 130 let zamotávají hlavy odborníkům a zaměstnávají představivost veřejnosti. Jsou to starověké podobizny, anebo je to moderní podvod? Původ a údajné schopnosti záhadných lebek se staly zdrojem velkých spekulací a inspirací pro nadšence do všeho paranormálního. Zaujaly i filmaře a tvůrce filmu Indiana Jones a Království křišťálové lebky. Jenže už v roce 1990 se expertka Jane Walsh začala zabývat touto záhadou a objevila několik překvapivých faktů. Dokument Záhada křišťálových lebek je fascinujícím příběhem o vědě, mystice a jednom z největších archeologických podvodů v dějinách.

8. 11. 20.00 - Magistrála kladivounů
Žralokům se ve vodách oceánů daří už více než 350 milionů let. Ale asi před 20 miliony let se mezi fosilními záznamy vynořil nový druh, který se nepodobá ničemu před ním. Je jím žralok kladivoun. Tvor s jednou z nejbizarněji tvarovaných hlav v přírodě se dokázal prosadit jako vyloženě úspěšný predátor. Dnes existuje zhruba 30 tisíc ryb a jen osm nebo devět z nich má hlavu ve tvaru kladiva. Je za tím potřeba lepších manévrovacích schopností, vyspělejší smyslový systém nebo čistě jen genetická vývojová chyba? Odpověď čeká na odhalení v dokumentárním filmu Magistrála kladivounů.

9. 11. 18.00 - Mexické pyramidy smrti
Jsou to jedny z největších pyramid na světě. Miliony tun kamene a zeminy se tyčí nad krajinou jako masivní důkaz prosperity a moci. Jenže tyto pyramidy nepostavil žádný faraon. Nachází se v Mexiku a pravdou je, že o tom, kdo a proč je postavil, nemáme tušení. Do dnešního dne zůstávají hlavním lákadlem starověkého města Teotihuac, které se stalo první velkou metropolí v Americe. V šedesátiminutovém dokumentu o Mexických pyramidách smrti odhalíte tajemství domova jedné z nejmocnějších starých civilizací, který velikostí konkuroval shakespearovskému Londýnu a přežil Říši římskou.

9. 11. 19.00 - Ztracená flotila staré Číny
Nad přístavem v čínském Nankingu v roce 1405 rozvinula plachty gigantická flotila lodí. Dvě stovky plavidel s 27 tisíci muži na palubě pod velením císařského admirála Čeng Che vyrazila na první ze sedmi výprav, která je přes Singapur, Malajsii a Indonésii zavedla až do dalekého Íránu a Afriky. Film Ztracená flotila Staré Číny popisuje jednu z největších plaveb historie, která si vzala za úkol prozkoumat odvrácenou stranu světa a ke které došlo téměř celé století před Kolumbem.

9. 11. 20.00 - Úžasná mláďata (Primáti)
Dojemný jedenáctidílný dokumentární seriál ukazuje, jak musí rozkošná zvířecí mláďata bojovat o holý život. Úžasná mláďata se objevují před kamerou od svého narození a vydrží v záběru, dokud nejsou připravená starat se sama o sebe. Jejich příběhy jsou stejně srdceryvné jako veselé, plné komických situací a vtipných momentů. Jednotlivé epizody se postupně zaměřují na lvy a gepardy, šimpanze, lemury a orangutany, slony a žirafy nebo tasmánské ďábly medvědovité, klokany či koaly.

9. 11. 21.00 - Bitevní pole predátorů
Smečka divokých psů se třese nedočkavostí, když se krmí ulovenou kořistí. Klan hyen sice nemá žádný nárok na jejich úlovek, přesto začne na psy dorážet, aby už s krmením skončili a nechali jim kořist napospas. Netrpělivá matriarcha klanu se odvážně natlačí mezi psy a vyrve jim mrtvolu z čelistí. Ti lapnou po posledním soustu a rychle mizí, než se na nebohou antilopu vrhne horda hladových hyen. Jenže tu vyruší příchod dvou velkých lvic. A v jejich stopách se táhnou hladoví šakali lačnící ukrást taky kus pro sebe. Africká oblast Savuti proslula vysokým výskytem dravých šelem. V úzkém okolí pouhých 30 kilometrů okolo vyschlého řečiště se pohybuje až 40 lovců. Jak vypadá toto Bitevní pole predátorů, uvidíte ve stejnojmenném dokumentárním filmu.

10. 11. 20.00 - Zvířecí armagedon (Smrtící záření)
Zažijte hromadné vyhynutí dinosaurů a zjistěte, proč nepřežily ani další živočišné druhy, které kdysi vládly Zemi. Osmidílný dokumentární seriál Zvířecí armagedon odpočítává čas zbývající do další velké katastrofy, přibližuje, jak takové vyhynutí celých druhů vypadá, a pokládá zásadní otázku: Kdo je na řadě příště? Pokud už teď odpovídáte, že člověk, připravte se na závěrečnou epizodu. V něm totiž sugestivní záběry a digitální animace ukazují, jak by lidstvo dopadlo, kdyby Zemi znovu trefil asteroid stejně velký jako ten, co smetl dinosaury.

10. 11. 21.00 - Pravěká pitva (Neandrtálec)
Připravte se na detailní setkání s některými z nejneobyčejnějších příbuzných od úlomků kostí až po dobře rozeznatelné tváře. Tento originální a neobvyklý dokumentární seriál využívá moderních technologií i poznatků světově proslulých odborníků a klade na první místo současně vědu i televizní zábavu. Tým shromáždil všechny rozptýlené kousky důkazů o existenci tří našich nejvýznamnějších historických předků, kompletně zrekonstruoval jejich těla a díky tomu přišel na to, jak se pohybovali, jak žili a hlavně jak moc se nám podobali.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články