Quantcast

Tipy Prima ZOOM - Pouště - Gobi, Zaříkávačka slonů

| redakce | tisk

Nechte se vtáhnout na samou hranici života či do událostí, o kterých rozhodovaly vteřiny. Dotkněte se záhad a jiných světů. Tento týden se bude Prima ZOOM pohybovat hodně na hraně. Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00-20.00 a 20.00-22.00 hodin.

Z bohaté nabídky vybíráme:

17. 3. 18.00 - Sám v divočině (Zvládnu přežít?)
Hlavním hrdinou pozoruhodného seriálu Sám v divočině je Ed Wardle, který se nechal vysadit v drsné kanadské přírodě na Yukonu vybavený jenom základním proviantem a několika kamerami. Jeho cíl? Natočit se při tom, jak se úplně sám snaží přežít uprostřed divočiny. Jenže první krize se dostaví už ve chvíli, kdy letadlo mizí v dáli. Ed musí založit tábor, ale všechny okolní zvuky ho znervózňují. Úzkost a stres si na něm rychle vyžádají daň. Jídla je nedostatek a jedinou nadějí je pracně zbudovaný tábor zase opustit. Pomůže to? Na místech, kde se to obvykle lososy jenom hemží, je letos pusto. Po padesáti dnech bez kontaktu s jinými lidmi nastává rozhodující okamžik: Splní se Edův sen o útěku do divočiny nebo se zhroutí jako domeček z karet?

17. 3. 21.00 - Letecké katastrofy: Zázračná přežití
Takoví šťastlivci, kteří přežili pád letadla, často mluví o tom, že se jim podařilo podvést smrt. Osud má většinou podobu správného sedadla na správném místě letadla a na jednoho šťastlivce připadá několikanásobně více nešťastníků. Vyslechněte si povznášející příběhy obyčejných lidí, jako je Lori Lightner, pasažérka letu ukončeného v řece Hudson, která říká: „Teď už nechci ztratit ani jedinou další sekundu z dalšího dne.“ Mezi dalšími, kdo dostali druhou životní šanci, nechybí ani Jerry Schemmel. Ten, ač je to neuvěřitelné, dokonce vynesl z trosek letadla v Iowě malé dítě.

18. 3. 21.00 - Největší tajemství historie IV (Abraham Lincoln)
Oblíbená série Největší tajemství historie odděluje fakta od fám a vydává se po stopě překvapivé pravdy. V další řadě seriálu, který ukazuje rozporuplné okamžiky historie lidstva z jiného úhlu pohledu, se podíváme na zoubek událostem před mnoha i teprve několika málo lety. Jak to bylo ve skutečnosti s vraždou jednoho z nejvýznamnějších amerických prezidentů?

Tipy Prima ZOOM - Pouště - Gobi, Zaříkávačka slonů
▲ Tipy Prima ZOOM - Pouště - Gobi, Zaříkávačka slonů

Foto: Pouště (Gobi). Uvidíte na Prima ZOOM

19. 3. 21.00 - Pouště (Gobi)
Pouště se bez nadsázky dají označit za nejstrašidelnější oblasti na naší planetě. Při zmínce o nich si většinou představujeme nekonečné nehostinné dálavy, které zastiňují a zkoušejí lidského ducha. Skutečnost by ale nemohla být této představě vzdálenější. Pouště jsou plné protikladů a barev. Mezi dunami a pláněmi se objevují hory i laguny, které často poskytují velké množství vody i živin, a proto hýří životem. Seriál Pouště nabízí detailní pohled do míst a na podmínky neutěšeného, přesto však velmi specifického života uprostřed prázdnoty. Největší asijská poušť Gobi je jednou z nejstarších a největších pouští světa, ale oproti ostatním suchým oblastem má několik zvláštností, které ji značně odlišují. Patří také mezi nejchladnější a vztahují se k ní mnohé legendy.

20. 3. 19.00 - Voyager: K hranicím sluneční soustavy
Dočkali jsme se konce jedné éry. Třicet pět let poté, co průzkumná vesmírná sonda Voyager vzlétla ze Země, opouští naši sluneční soustavu. Tento fascinující snímek představuje pozoruhodné záběry z archivů NASA i BBC a ohlíží se za odkazem vesmírné sondy, jež hluboce ovlivnila naše znalosti o kosmu. Voyager: K hranicím sluneční soustavy je neuvěřitelným příběhem o misi, která měla původně trvat jenom pět let, ale nakonec pokračuje dodnes. A také o tom, jak se díky ní zásadně změnilo naše chápání sluneční soustavy. Film shrnuje všechno, čeho mise Voyageru dosáhla, obsahuje rozhovory s vědci, kteří se na ní podíleli nebo se jí nechali inspirovat, a ptá se, co bude následovat.

20. 3. 20.00 - Válečná technika (Tank)
Dějiny vzniku a vývoje nejmodernějších výstřelků válečné techniky jsou fantasticky nevyrovnané. Dlouhá a takřka bezvýsledná období snahy o změnu střídají obrovské skoky v inovaci. Seriál Válečná technika se zabývá právě těmito technologickými skoky a vrací se k největším milníkům ve vývoji zbraní. Nahlédněme do historie i současnosti stěžejního, a přitom tak zranitelného bojového vozidla.

21. 3. 18.00 - Utajená pravda (Atlantida)
Skutečnost nebo mýtus? Fakt nebo fikce? Podívejte se na nejpopulárnější a nejtrvalejší záhady na světě očima forenzního vyšetřovatele! Fenomény, jako je ztracené město Atlantida, neidentifikovatelné létající objekty UFO, lochneská příšera, legenda o králi Artušovi a jeho rytířích Kulatého stolu nebo starověké křišťálové lebky, přitahují nesmírně velké množství dohadů, domněnek i kontroverzních myšlenek. Seriál Utajená pravda využívá nejnovější vědecké technologie, názory odborníků i nečekané experimenty a zkoumá ty nejoslnivější a nejnepochopitelnější, stále nevysvětlené záhady. Ponořte se do hloubky, vyhodnoťte důkazy a prověřte teorie těch, kteří tvrdí, že vědecké důkazy potvrzují známé mýty a legendy.

21. 3. 21.00 - Operace ledovec (Zrození ledovce)
Během průkopnické expedice nabité dobrodružstvím se tým vědců snaží předběhnout čas a odhalit dosud neznámý svět ledových ker. Tato zamrzlá monstra moří patří k nejúžasnějším přírodním fenoménům na Zemi, a dokonce můžou ukrývat odpověď na otázku tajících ledových čepiček. Přesto zatím žádná výprava nestudovala, až dosud, zrod a zánik ledových ker do nejmenších podrobností. Tým sleduje kru už od okamžiků před oddělením od mateřského ledovce a stává se svědkem mnoha dramatických okamžiků, jak se kra „vydává“ na moře. Dvojdílná mini série Operace ledovec z produkce BBC pátrá po tajemstvích ledových ker, jež se týkají nejen jejich vzniku, ale i zvěře a rostlin, pro které se stává útočištěm. Podaří se je odhalit, než se ledovec přetočí nebo rozpadne na tisíce kusů?

22. 3. 18.00 - Hon na čarodějnice
Anglický král Jakub I. vydal v roce 1597 knihu Démonologie. Jednalo se o návod na to, jak odhalit a zničit čarodějnice. Obvinění z čarodějnictví se ale nedalo tak snadno zbavit. Následné procesy nechvalně proslavily mimo jiné metodu, během které byla obviněná zatížena kameny a hozena do jezera nebo do hluboké řeky. Když vyplavala, bylo jasné, že se jedná o čarodějnici. Když ne, byla nevinná. Film popisuje, jak kniha krále Jakuba rozpoutala epidemii honu na čarodějnice nejdříve v Británii a pak po celém světě. Dokonce se stala roznětkou legendárních čarodějnických procesů v Salemu, které terorizovaly část Spojených států amerických o celých sto let později.

Tipy Prima ZOOM - Pouště - Gobi, Zaříkávačka slonů
▲ Tipy Prima ZOOM - Pouště - Gobi, Zaříkávačka slonů

Foto: Zaříkávačka slonů. Uvidíte na Prima ZOOM

22. 3. 20.00 - Zaříkávačka slonů
Film Zaříkávačka slonů je neuvěřitelným osobním příběhem jedné malé ženy, které se podařilo zachránit stovky velkých zvířat. Thajka Lek věnovala život záchraně zástupců rychle mizící populace slona asijského. Za svou snahu získala titul Asijský hrdina roku od prestižního amerického magazínu Time. Mezi zvířaty zachráněnými za posledních dvacet let jsou i týraní a zbědovaní sloni z pouličních vystoupení. Lek žije v odlehlé vesnici na severu Thajska, kde vede útulek pro slony a ve své nebezpečné práci pokračuje i navzdory mnoha překážkám a výhružkám smrti. Vzhledem k tomu, že odborníci předpovídají vyhynutí slona asijského do příštích čtyřiceti let, její odhodlání je potřeba víc než kdy dřív.

22. 3. 21.00 - Putování ledního medvěda
Mladý lední medvěd vyrazil na epickou cestu přes ledové vody kanadské zátoky Hudson Bay. Kamera je mu v chlupatých patách déle než rok, a proto se jí podařilo zachytit i medvědova další dobrodružství na pevnině, kde musel přečkat teplejší část roku. Je to jeho první jaro bez matky, jež by mu pomáhala, vedla ho a obstarávala pro něho potravu. Dlouhé a vyčerpávající migraci se prostě nevyhne a jeho boj o přežití se odehrává na pozadí ještě většího environmentálního příběhu naší doby o klimatických změnách.

23. 3. 19.00 - Úžasná tajemství vědy (Život v paralelním vesmíru)
Seriál odhaluje nejúžasnější tajemství vědy od zrodu super člověka, přes záhadné mimozemské ohnivé koule a hledání další Země, až po dovolenou ve vesmíru. Snad nejkontroverznější myšlenkou, kterou nám tento seriál nabídne, je existence paralelního vesmíru. Dlouhé roky byly paralelní světy považovány jen za šílené spekulace. Nyní však vážení vědci z celého světa tvrdí, že tyto světy mohou existovat. Zní to jako sci-fi, ale pro lidi z paralelních vesmírů je ten jejich stejně skutečný jako ten náš. Nové objevy nám mohou přinést fyzický důkaz o jejich existenci. Vědci, kteří sdílí názor, že paralelní světy existují, je rozdělují do několika typů. Základní myšlenkou však je, že do těchto světů nelze cestovat. Pokud by jednou někdo vymyslel rychlost cestování rychlejší než světlo, mohli bychom se potkat i v jiných světech? Existenci těchto vesmírů jsme nikdy nepocítili nebo možná ano...

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články