Quantcast

Koupil jsem si vlastní deštný prales na Viasat Nature

| redakce | tisk

Deštné pralesy kdysi pokrývaly 14 % zemského povrchu - nyní pokrývají pouhých 6 %. Pokud budeme pokračovat v současném tempu ničení, nebudeme mít do roku 2060 žádné.

Charlie Hamilton James strávil roky natáčením dokumentárních filmů v deštných pralesích po celém světě a stále se nepřestává divit jejich kráse a vlivu, který na planetu mají.

Kvůli hrozbě úplného zničení deštných pralesů těžbou dřeva a rubáním dolů se Charlie rozhodl, že dá dohromady veškeré své úspory a pokusí se koupit a zachránit tak kousek deštného pralesa na okraji Národního parku Manu v peruánském deštném pralese. Je to jen ztřeštěný pokus o záchranu ohroženého kousku půdy, nebo může skutečně změnit budoucnost této mizející biosféry?

Koupil jsem si vlastní deštný prales na Viasat Nature
▲ Koupil jsem si vlastní deštný prales na Viasat Nature

Dokument Koupil jsem si vlastní deštný prales je plný historie, vědy a botaniky deštného pralesa. Sleduje ale samozřejmě i Charlieho strasti, když bude objevovat, jak složitý ekosystém, který koupil, vlastně funguje, co potřebuje, a jak mu může zajistit růst i do budoucna.

Původně měl Charlie v plánu strávit rok pouhým fotografování zvířat na svém pozemku, než zahájí kampaň za záchranu pralesa. Jenže zjistil, že koupit pozemek po telefonu není až zase tak dobrý nápad. Ukázalo se totiž, že namísto zeleného království koupil plantáž koky, ilegální těžební důl a také několik odumírajících políček. Během tří dílů uvidíte Charlieho jak bude čelit všem těmto výzvám, stejně tak, jako bude bojovat o své zdraví, když se nakazí tropickou nemocí.

• Tropické deštné pralesy jsou domovem pro více než polovinu všech druhů rostlin a živočichů.

• Více než čtvrtina léků, které dnes používáme, pochází z deštných pralesů - dokonce i lék, který pomáhá léčit dětskou leukémii -procento dětí, které se po léčbě uzdraví, se zvýšilo z 10 na 95 %.

• Více než 20 % světového kyslíku pochází například jen z amazonského deštného pralesa.

Dokument Koupil jsem si vlastní deštný prales - neděle, 14. - 28. září 2014, v 18:20 hodin na Viasat Nature.

zdroj: Viasat





Reklama




Vybrané články