Quantcast

9E: Ukrajinská Xtra TV testuje na novém TP

| redakce | tisk

Ukrajinská placená televize Xtra TV zahájila technické testy na novém transpondéru na satelitu Eutelsat 9B (9°E). Na nové kapacitě je šířen identický obsah jako na frekvenci 12,111 GHz.

Nový transpondér Xtra TV pracuje na kmitočtu 12,188 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK. Podobně jako u původních dvou transpondérů i zde se používá svazek Severní Evropa a Pobaltí.

Ačkoliv nový transpondér (zatím?) neposkytuje žádný nový obsah Xtra TV, je na území střední Evropy (Česká republika a Slovensko) tato kapacita zajímavá - není totiž zarušena vysíláním Eutelsatu v jiném svazku. Prakticky to znamená, že diváci u nás mohou díky tomu přijímat kompletní nabídku Xtra TV z regionálního svazku.

Eutelsat se rozhodl u nového satelitu Eutelsat 9B nabídnout vysílatelům tzv. regionální svazky. Ty umožňují pokrýt specifické území satelitním signálem a na jiném území poskytovat kapacitu pro jiné zákazníky. Původně měly tři svazky (Řecko, Severní Evropa a Pobaltí, Itálie) na této družici sloužit s opakovaným využitím kmitočtů (tzv. frequency reuse). Po modifikaci řeckého svazku na pokrytí značného území Evropy je možné frequency reuse používat jen u dvou souběžně používaných svazků - italského a severského. Tuto techniku používá Eutelsat u kmitočtu 12,111 GHz. V italském svazku se vysílá testovací obrazec, zatímco ve svazku severní Evropa a Pobaltí je v provozu multiplex ukrajinské Xtra TV. Česká republika a Slovensko se nacházejí právě mezi oběma svazky a příjem na této frekvenci (12,111 GHz) je většinou nemožný. Oba svazky se na našem území vzájemně ruší.

technické parametry nového transpondéru - Xtra TV:

• Eutelsat 9B (9°E), freq. 12,188 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK, svazek severní Evropa a Pobaltí

Na této frekvenci se volně vysílají jen programy Indigo TV a NLO TV. Ostatní jsou zakódované systémy Videoguard, Conax a Verimatrix.

technické parametry původních transpondérů - Xtra TV:

• Eutelsat 9B (9°E), freq. 12,111 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK, svazek severní Evropa a Pobaltí
• Eutelsat 9B (9°E), freq. 12,149 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK, svazek severní Evropa a Pobaltí

technické parametry transpondéru v italském svazku:

• Eutelsat 9B (9°E), freq. 12,111 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 2/3, DVB-S/QPSK, svazek Itálie





Reklama




Vybrané články