Quantcast

Satelitní systém Galileo přináší Evropě zisk

| redakce | tisk

Za dva roky pokryje evropský navigační systém Galileo celou zeměkouli. Během veřejné besedy s občany to dnes v pražském sídle agentury GSA, provozovatele systému Galileo prohlásil Maroš Šefčovič.

Evropský globální navigační družicový systém Galileo pokryje už za dva roky celou zeměkouli signálem, který umožní určení polohy s přesností 20 centimetrů,“ uvedl Maroš Šefčovič, místopředseda Evropské komise zodpovědný za energetickou unii.

Maroš Šefčovič, místopředseda Evropské komise zodpovědný za energetickou unii
▲ Maroš Šefčovič, místopředseda Evropské komise zodpovědný za energetickou unii

Vysoká přesnost signálů z evropských satelitů je důležitá nejen pro bezpečnost a rozvoj pozemní dopravy, ale i pro další odvětví průmyslu a služeb. Například už dnes bankomaty a přístroje pro bezhotovostní platby využívají na celém světě k peněžním transakcím přesný čas měřený satelity.

Odhaduje se, že celá desetina HDP evropských zemí závisí na satelitních technologiích a tento podíl neustále roste. Investice do satelitního systému Galileo se Evropě vyplácí - každé euro, které členské země do systému investují se jim v ekonomice vrátí sedmkrát až dvanáctkrát.

Pražané se v diskusi s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem zajímali nejen o budoucnost dopravy, ale také o rozvoj vědecko-technického výzkumu a vývoje v ČR ve vztahu k vysokému školství, o budoucí směřování vesmírného programu EU a další témata.





Reklama




Vybrané články