Quantcast

Století českého trampingu zmapuje v posledním dílu trilogie Austrálii

| redakce | tisk

Tramping je o přírodě, svobodě a společenství. A přesně to našli na opačném konci světa Čechoslováci, kteří opouštěli rodnou zemi v době totalitního režimu. Někteří začali podnikat, jiní hledali zlato, ale především našli v Oceánii nový domov, na jehož území vydávali vlastní časopis a pořádali pravidelné potlachy.

Dokument Čeští a slovenští trampové v Austrálii uvidí diváci v premiéře na programu ČT2 v úterý 15. září ve 20.50 hodin.

Česká televize připravila ke století trampingu tři počiny. Před časem to byl třináctidílný dokumentární cyklus Zvláštní znamení touha, jenž si vysloužil nominaci na Českého lva, předloni diváky i kritiky příznivě přijatý film Čeští trampové v Americe a nyní na něj navazující dokument o českých a slovenských trampech v Austrálii, který triptych uzavírá,“ říká kreativní producentka Rebeka Bartůňková a pokračuje: „Do Austrálie se štáb navíc dostal trochu se štěstím, a to v době, kdy doznívaly rozsáhlé požáry a zároveň před vypuknutím koronavirové krize. Do Česka se filmaři vrátili jen tři dny před vyhlášením výjimečného stavu.“

Čeští trampové v Austrálii, Walsh Point WA (foto: Fedor Skotal)
▲ Čeští trampové v Austrálii, Walsh Point WA (foto: Fedor Skotal)

V Austrálii pracoval stejný tým jako v USA a Kanadě - režisér Václav Křístek, scenárista a průvodce Fedor Skotal, kameraman Petr Hykš a technik Jaroslav Friedrich. „Dokument o trampech v Austrálii završuje naše mnohaleté mapování života této osobité české komunity. Trampové si přinesli své zvyky do vzdálené země, kde se nejprve museli najít a pak vytvořit specifický způsob setkávání, protože mnohdy bydleli stovky až tisíce kilometrů od sebe. Především se však museli adaptovat na úplně jinou přírodu a naučit se v ní žít,“ říká režisér Václav Křístek a průvodce Fedor Skotal jej doplňuje: „I když jsme byli na druhém konci světa, cítili jsme se jako doma. Všichni jsme se stali součástí něčeho krásného a díky záznamu jsme doplnili australskou trampskou historii. A navíc získali opravdové kamarády“.

Štáb České televize putoval s doprovodem krajanů ze Sydney přes Sněžné hory a legendární Sněžnou řeku, buš kolem Dalget a Bombaly až do zlatokopeckého Ballaratu a do druhého největšího města v zemi, Melbourne. V premiéře uvidí diváci dokument v úterý 15. září od 20.50 hodin na druhém programu České televize.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články