Quantcast

Cyklus Kalifornští hasiči na Discovery Channel

| redakce | tisk

Kalifornský sbor pro lesnictví a požární ochranu (Cal Fire) zajišťuje prevenci požárů a ochranu kalifornské divočiny. Není proto divu, že když přijde na devastující sezónní požáry, jsou jeho příslušníci nasazeni do první linie. Nejinak tomu bylo v uplynulém roce, kdy stát na americkém západním pobřeží zachvátily jedny z nejničivějších požárů v dějinách.

Hrozilo, že téměř polovina kalifornského přírodního bohatství lehne popelem. Stateční požárníci a požárnice z Cal Fire ani tehdy nezaháleli. Amerika je považuje za hrdiny všedního dne, což chce zdůraznit i nový dokumentární cyklus Kalifornští hasiči (Cal Fire) z produkce Discovery Channel, který bude mít u nás premiéru 3. dubna 2021 ve 20:00.

Série požárů v průběhu roku 2020 se pro Kaliforňany stala zhmotněnou noční můrou. Zanechala po sobě katastrofické následky - téměř 1 700 000 hektarů přírodních ploch bylo spáleno na popel a o své domovy přišlo bezmála 9 500 domácností. V ohnivých vatrách přišlo o život 33 Američanů, další ještě stále zůstávají v kritickém stavu na jednotkách intenzivní péče. Členové Cal Fire zasahovali přímo na místě, kvůli ochraně jiných nasazovali své životy. I to s povoláním požárníka souvisí - svou rodinu nevidíte třeba týdny, protože vždy musíte klást osudy druhých a společnosti jako celku nad své vlastní potřeby a tužby.

Kalifornští hasiči (foto: Discovery)
▲ Kalifornští hasiči (foto: Discovery)

Dokumentární cyklus Kalifornští hasiči (Cal Fire) z produkce Discovery Channel chce veřejnosti názorně ukázat, co všechno je v sázce. Několika filmařským štábům bylo po omezenou dobu umožněno doprovázet a na každém kroku sledovat zasahující příslušníky Cal Fire po čas požárů, které zachvátily všechny kouty jednoho z nejlidnatějších amerických států. Díky tomu se podařilo zachytit průběh přírodní katastrofy v různých podmínkách, počínaje oblastí v blízkosti severokalifornské spící sopky Mount Shasta až po předměstí aglomerace San Diego na jihu. Natáčení probíhalo v průběhu velice intenzivních tří měsíců, na které nikdo ze zúčastněných pravděpodobně nikdy nezapomene.

Je evidentní, že v tak ztížených podmínkách tradiční filmařské vybavení nestačí. Štáby Discovery Channel tak dostaly příležitost vyzkoušet vůbec poprvé v akci revoluční technologii ohně vzdorných head kamer, protože jen ty jim umožnily zachytit pro diváky dechberoucí záběry ztělesněného pekla na zemi. V rámci přípravy museli filmaři podstoupit tzv. Red Flag trénink, dvoutýdenní výcvikový program, za normálních okolností určený pro příslušníky armádního letectva USA. V průběhu celého natáčení byli navíc filmaři vybaveni ochrannou výstrojí, aby mohli chrabré požárníky následovat až do první linie.

Pořad Kalifornští hasiči (Cal Fire) do ní přenese i diváky. Chce toho docílit právě unikátními záběry z první ruky, a to z míst, kde byla situace nejvyhrocenější. Patří mezi ně požár Apple, který získal přezdívku po jedné ze silnic nedaleko Cherry Valley v jižní Kalifornii. Dále požár Creek, který postihl sousedství Big Creek a zdevastoval Národní lesní oblast Sierra, a který bude pro svůj rozsah navždy vzpomínán jako čtvrtý největší v historii státu. A v neposlední řadě požár El Dorado, vzplanuvší v nebezpečné blízkosti města San Bernardino. Od Napy až po San Diego, celá Kalifornie zažila krušný rok 2020.

Nový pořad pro Discovery Channel připravily v koprodukci společnosti Triage Entertainment a Third Force Productions. Tým výkonných producentů sestává z Pata McGeeho, Terence Wronga a Stu Schreiberga, a Aysu Saliby jako výkonné koproducentky. Výkonným producentem za Discovery Channel je John Slaughter, a koordinujícím producentem Greg Wolf.

zdroj: Discovery





Reklama




Vybrané články