Quantcast

SES a Eutelsat budou opět řešit interference satelitů

| redakce | tisk

Satelitní operátoři SES a Eutelsat hodlají v dohledné době opět otevřít otázku vzájemných rušení satelitů na pozicích okolo 5°E a 7°E. Spor se soustředí na satelit Eutelsat W3A na pozici 7°E, který podle SES je v rozporu se stávajícími předpisy.

V minulých týdnech byl v provozu starší telekomunikační satelit Astra 1C na orbitální pozici 5°E a šířil několik multiplexů s lucemburskými programy. Jeden z aktivních transpondérů této družice rušil nedaleký satelit Eutelsat W3A (7°E) a konkrétně platformu BFBS pro britské vojsko v cizině (freq. 11,324 GHz, pol. V). Mluvčí SES popřel jakýkoliv zlý úmysl s vysíláním.

Eutelsat připouští, že výkon satelitu Eutelsat W3A překročil doporučené limity, a proto problém hodlá s ITU řešit a SES předložit konkrétní návrhy.

Spory ohledně vzájemného rušení satelitů SES a Eutelsat dospěl do kritického stádia kvůli plánovanému startu nového telekomunikačního satelitu Sirius 4, který v současné době probíhá zkušebním provozem na pozici 2°E. Cílovou pozicí Sirius 4 bude 5°E. Na nedaleké pozici 4°E letos v květnu uvedl Eutelsat do provozu novou orbitální pozici se satelitem Eurobird 4.

Eutelsat uvedl, že francouzské úřady, které spravují orbitální pozice Eutelsatu, nemají žádné podezření na neautorizované frekvence družice Eutelsat W3A. Smlouva mezi Eutelsatem a SES Sirius, předchůdcem NSAB, na pozice pro satelity na 4°E a 7°E byly podepsány již v roce 1997 a byly schváleny národními regulátory Francie a Švédska. SES a Sirius hodlají rušení družic vyřešit co nejdříve.

Oba satelitní operátoři v současné době společně pracují na distribuci mobilních služeb na připravovaném satelitu Eutelsat.

zdroj: broadbandtvnews





Reklama




Vybrané články