Quantcast

Finančníci ovládli filmová studia na Kolibě

| redakce | tisk

V minulých dnech finanční skupina J&T ovládla jediné slovenské filmová studia na bratislavské Kolibě. Skupina získala kontrolu díky koupi 65 procent akcií společnosti s názvem Štúdio Koliba od bývalé nebankovní firmy 1. garantovaná. Spolu s podílem finančníci koupili i pohledávky - dluhy různých společností a institucí studiím. Za podíly společnost zaplatila 370 miliónů korun.

Štúdio Koliba je atraktivní především tím, že do jejího majetku patří 9,2 hektarový pozemek okolo samotných filmových ateliérů, které již 10 let zápasí s ekonomickými problémy. Od roku 2001 jsou v konkurze. Hodnotu pozemků J&T odhaduje na miliardu korun, podle jiných odhadů by to mohlo být více než 1,4 miliardy. Pozemky na bratislavské Kolibě patří k nejdražším na Slovensku, proto mnozí ji nazývají jako slovenské Beverly Hills, píše Pravda.sk.

Finančníci J&T se jako jediní přihlásili do veřejné soutěže. Nezájem ze strany jiných společností byl pravděpodobně spojen s probíhajícím konkurzem a skutečnost, že na své právo na ateliéry se v něm přihlásilo přes 100 věřitelů. Celkem si nárokují 780 miliónů korun.

J&T koupila v loňském roce komerční televizi JOJ, která sídlí právě na těchto na pozemcích. Televizi zatím majitelé stěhovat nechtějí.

Nový většinový vlastník musí dořešit právě probíhající konkurz. J&T již vlastní většinu z balíku pohledávek. Soud může konkurz zrušit jen na žádost všech věřitelů a se souhlasem konkurzního správce.

zdroj: Pravda.sk





Reklama




Vybrané články