Quantcast

Hojgr: HDTV bude pro nás zajímavé na konci 2009

| Martin Vyleťal | tisk

Vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) bude pro novou českou monotématickou televizi SPORT 5 zajímavé na konci roku 2009 až začátkem roku 2010. Uvedl na dnešní Konferenci Czech Broadband CAEC 2008 Jiří Hojgr, ředitel stanice SPORT 5.

Začátkem roku 2010 hodlá u příležitosti zahájení Zimních olympijských her v kanadském Vancouveru odstartovat svůj HD kanál Česká televize.

V současné době podle odhadů Hojgra je připraveno přijímat HD vysílání ze satelitu okolo 20 až 30 tisíc českých domácností. Vysílání v high definition TV je pro rozjíždějící se stanici SPORT 5 finančně náročně - televize by si musela zajistit zhruba 2,5x větší datový tok. Aktuálně tato televize využívá v CS LINKu fixní datový tok 4 Mbit/s (video+audio).

Hojgr dále připomněl, že současným problémem HD vysílání je nízká dostupnost pořadů vyrobených přímo ve formátu HD. U Galaxie Sport bylo k dispozici zhruba 20 procent materiálu, pro práva na motosport na stanici SPORT 5 je dostupnost materiálů ve vysokém rozlišení ještě nižší - 12,5 procenta. Zbytek by televize Sport 5 v HD musela přepočítávat ze standardního rozlišení.





Reklama




Vybrané články