Quantcast

Eutelsat již vysílá přes 3000 kanálů

| redakce | tisk

Přes satelity francouzského satelitního operátora Eutelsat se již vysílá přes 3 tisíce digitálních TV kanálů a stanic ve vysokém rozlišení (HDTV). Tato hranice byla překročena po zahájení vysílání polské stanice Polsat News a tří HD kanálů v rámci albánské platformy DigitAlb na satelitu Eutelsat W2 (16°E).

Počet šířených kanálů na satelitech Eutelsatu začal růst po rychlém rozvoji satelitního trhu v Rusku, na Ukrajině, ve Střední Evropě, Turecku a Africe. Tyto trhy využívají satelity Eutelsat W4 , Eutelsat Sesat, Eutelsat W2 a Eutelsat W3A.

První satelit Eutelsatu byl vynesen v roce 1983 a šlo o družici Eutelsat 1-F1, která pracovala na pozici 13°E. V roce 1995 začala na této pozici fungovat první družice série Hot Bird - Hot Bird 1. Dnes již na 13°E chybí volná kapacita - drtivá většina transpondérů je již využívána pro digitální vysílání. Eutelsat proto přistoupil ke zvýšení cen za pronájem transpondérové kapacity na 13E.

Loni v létě Eutelsat otevřel novou orbitální pozici 9°E satelitem Eurobird 9 (ex-Hot Bird 2). Ta slouží jako doplňková pozice k 13°E. Výhodná je jak pro vysílatele, tak i pro koncové diváky. Vysílací společnosti získávají výhodné ceny za objednanou kapacitu a diváci s duo LNB další programy.

Po 13 letech fungování Hot Bird pozice Eutelsat vysílá přes 3 tisíc stanic. Další růst se očekává s rozvojem afrického trhu v C pásmu.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články