Quantcast

National Geographic HD testuje FTA na 9E

| Martin Vyleťal | tisk

Na orbitální pozici 9°E na satelitu Eurobird 9 začaly probíhat technické testy nové ruské služby Platforma HD. V době vydání zprávy se v novém paketu vysílal jeden FTA kanál ve vysokém rozlišení - National Geographic Channel HD.

Platforma HD, jak již název napovídá, půjde o satelitní paket, který se bude specializovat na HD programy. V nabídce služby se mají vysílat tři kanály - sportovní, filmový a dokumentární o přírodě a kultuře. Vše nasvědčuje tomu, že jedním z programů bude právě National Geographic Channel HD, který zde nyní testuje.

National Geographic HD testuje FTA na 9E
▲ National Geographic HD testuje FTA na 9E

Platforma HD se podle dřívějších zpráv měla vysílat na satelitu Express AM2, tj. na pozici 80 stupňů východně. Vzhledem k technickým problémům, se kterými se ruské satelity v poslední době potýkají, není překvapivé zahájení vysílání přes satelit Eurobird 9 francouzského satelitního operátora Eutelsat, který se v poslední době těší mimořádné oblibě. Přes tuto družici vysílá například i maďarská pay-tv platforma Hello HD či portugalská TVtel a řada dalších platforem a programů.

National Geographic HD testuje FTA na 9E
▲ National Geographic HD testuje FTA na 9E

technické parametry National Geographic HD:
satelit: Eurobird 9 (9°E)
kmitočet: 11,958 GHz
polarizace: vertikální
SR: 26400
FEC: 2/3
norma: DVB-S2/8PSK
kompresní formát: MPEG-4/AVC
service ID: 40
video PID: 1400
audio PID: 1410
kódování: zatím žádné, FTA

Volné testovací vysílání National Geographic HD z paketu Platforma HD mohou přijímat všichni satelitní diváci, kteří mají možnost příjmu signálu z 9E a vlastní satelitní HD set top box. Doporučuje se vhodná zobrazovací jednotka HD Ready či Full HD.

Na projektu služby Platforma HD se podílí ruský státní TV holding VGTRK, ruský producent placených TV kanálů Pervyj TVČ, ruský producent placených TV stanic Red Media, ruský výrobce a distributor zařízení pro příjem TV, developer a výrobce systémů podmíněného přístupu DRE-Crypt a přijímačů stejné značky z Hong Kongu a americký výrobce komponent Harmonic.

Platforma HD bude určena především kabelovým operátorům v Rusku. Počítá se i s individuálním příjmem.

zdroj: sat-digest.com





Reklama




Vybrané články