Quantcast

Nefungují Vám některé programy Skylinku? Zde jsou důvody

| Tisk

Do oficiálního provozu byly uvedeny tři nové transpondéry společnosti M7 Group (Canal+ Luxembourg) pro rozvoj služeb česko-slovenské satelitní platformy Skylink. Na nových kapacitách se vysílají jak nové programy, tak i stávající stanice překlopené do HD.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Rodina sleduje nabídku operátora platformy Skylink (foto: M7 Group)

Přeladění programů

V nadcházejících dnech a týdnech proto zákazníky operátora čeká přeladění přijímačů na nové parametry. Stihnout to musí do 11.1.2021, kdy souběh stanic skončí a programy se budou vysílat jen na nových frekvencích. Zákazníci s přijímači s funkcí FastScan se o přeladění stanic nemusejí starat - přístroj si automaticky stáhne nejnovější kanálovou mapu, která již obsahuje i nové transpondéry a stanice.

Vypnutí CAID 0D96 (emulovaný systém CryptoWorks)

Vedle přeladění programů dochází také k dvěma významným změnám v oblasti zabezpečení programů - některé stanice se na nových transpondérech kryptují bez emulovaného systému CryptoWorks (CAID 0D96). Pokud máte dekódovací kartu Irdeto a přeplacený balíček s některým z následujících programů: Cinemax, Arena Sport 1, Viasat History, Viasat Nature, Film+, HBO2, HBO3 či FilmBox Premium a na nových frekvencích Vám stanice nefungují, patrně máte kartu vloženou ve starém modulu (dekodéru), který pracuje v módu CryptoWorks (CAID 0D96). Ten u vyjmenovaných stanic na nových frekvencích již není zapojen.

Útlum emulovaného systému CryptoWorks (CAID 0D96) bude pokračovat i v nadcházejících měsících. Operátor postupně vypne 0D96 i u dalších programů.

Řešením je výměna CA modulu CryptoWorks za nový, který podporuje systém Irdeto PI-sys. V případě, že karta je vložena v přijímači, je využit integrovaný universální dekodér (žádný HD set top box nebyl licencován se zabudovaným dekodérem CryptoWorks). Tuto situaci divák vyřeší výměnou přijímače se systémem Irdeto a certifikací Skylink READY. Navíc pokud si zákazník pořídí přijímač navíc s funkcí FastScan, nebude muset programy ladit ručně.

ČTĚTE TAKÉ:
* Novinky Skylink: 5 nových programů, 8 v HD
* Skylink: Začátkem roku 2021 vypneme CAID 0D96
* Skylink: Navýšíme kapacitu pro nové programy a zlepšení kvality
* Nové transpondéry Skylinku z pohledu měření signálu
* Skylink chystá nový kódovací systém Nagra

Zavedení vyššího kódování Irdeto (CAID 0624)

Druhým možným důvodem, proč nefungují zákazníkům programy ze zaplaceného balíčku z nových frekvencí je zavedení vyššího kódování Irdeta. Operátor platformy Skylink začal vyšší kódování používat u programů Cinemax HD, Cinemax2 HD, HBO2 HD, HBO3 HD, CBS Reality, Lala TV, Extreme Sports Channel a Spektrum Home.

Máte-li objednaný balíček s programy v předchozím odstavci a z nových frekvencí Vám nefungují, nepodporuje Váš modul či interní čtečka v přijímači vyšší zabezpečení systému Irdeto.

I v tomto případě je řešení problému stejné - buď pořízení nového CA modulu, kterým se nahradí stávající nebo výměna přijímače za nový, ideálně s certifikací Skylink READY.

ČTĚTE TAKÉ:
* Skylink: Zvýšení zabezpečení kódování Irdeto
* Skylink: Zvýšení zabezpečení kódování Irdeto u dalšího programu

Doposud jediným programem s vyšším zabezpečením Irdeto na platformě Skylink byla stanice Insight UHD na satelitu Astra na pozici 19,2°E. Vyšší zabezpečení Irdeta dříve používal i program Fashion One 4K (Fashion 4K), který ale nečekaně ukončil distribuci na satelitu Astra a opustil všechny platformy, včetně Skylinku.



Provozovatel platformy Skylink dlouhodobě upozorňuje diváky na nutnost používání přijímačů s dekodérem Irdeto či dekódovacích modulů Irdeto, které jsou certifikovány pro příjem satelitní služby Skylink - takový certifikovaný výrobek nese označení a logo Skylink READY.

.....Původní stav (staré TP)Nový stav (nové TP)
ProgramZměna na HDRozlišeníNový TP (GHz)BalíčekCRW (CAID 0D96)zvýšené zabezpečeníCRW (CAID 0D96)zvýšené zabezpečení
Extreme Sports ChannelSD11,953 HKombi--NEANO
Spektrum HomeSD11,953 HKombi--NEANO
CinemaxANOHD12,012 VHBO MaxPackANONENEANO
Arena Sport 1ANOHD12,012 VSmartANONENENE
LalaSD12,012 VSmart--NEANO
Viasat ExploreSD12,012 VMiniANONEANONE
Hobby TVSD12,012 VMiniNENENENE
UP networkSD12,012 VMiniANONEANONE
Film EuropeHD12,012 VMultiANONEANONE
RebelSD12,012 VDigital FTAFTAFTAFTA
RelaxSD12,012 VDigitalFTAFTAFTAFTA
Golf ChannelSD12,012 VMultiANONEANONE
Filmbox ExtraHD12,012 VMultiANONEANONE
CBS RealitySD12,012 VKombi--NEANO
Retro MusicSD12,012 VDigitalANONEANONE
Jim JamSD12,012 VMultiANONEANONE
Viasat HistoryANOHD12,110 HSmartANONENENE
Viasat NatureANOHD12,110 HSmartANONENENE
Film+ANOHD12,110 HSmartANONENENE
HBO3ANOHD12,110 HHBO (both)ANONENEANO
HBO2ANOHD12,110 HHBO (both)ANONENEANO
Filmbox PremiumANOHD12,110 HKombiANONENENE
Cinemax 2HD12,110 HHBO MaxPack--NEANO
Film Europe+HD12,110 HMiniANONEANONE
Adventure TVSD12,110 HDigitalNENENENE
Filmbox StarsSD12,110 HMiniANONEANONE
MNAM TVSD12,110 HDigitalANONEANONE
Minimax/Leo TVSD12,110 HSmart/MiniANONEANONE

▲ Tabulka č. 1 - Nastavení zabezpečení u programů Skylinku v systému Irdeto

Vyšší zabezpečení služeb Skylinku

Operátor Skylinku vyřazení emulovaného systému CryptoWorks (CAID 0D96) dlouhodobě plánuje. Přesun programů do vysokého rozlišení či spuštění nových stanic je příležitostí, kdy může tento úmysl zrealizovat. Vyšší zabezpečení (druhá vrstva Irdeta) je nastavena především pro prémiové programy.

Emulovaný systém CryptoWorks s CAID 0D97 používá také freeSAT, který dnes rovněž vlastní společnost M7 Group. Provozovatel i v tomto případě chystá postupný útlum systému 0D97. freeSAT bude do budoucna používat systémy Irdeto (CAID 0653), Conax (CAID 0B02) a Nagra. Systém Nagra se v budoucnu objeví také u programů Skylinku.

redakce





Reklama




Vybrané články