Quantcast

Skylink: Začátkem roku 2021 vypneme CAID 0D96

| Tisk

Nové programy a zlepšení technické kvality stávajících stanic nebudou jedinými novinkami Skylinku v nadcházejícím období. Provozovatel chystá vypnutí emulovaného módu CryptoWorks - tedy CAID 0D96 a zavede nový systém podmíněného přístupu Nagra. O kódovacích systémech na Skylinku a pozemní platformě Anténa+ je dnešní rozhovor s Jaromírem Glisníkem, členem představenstva společnosti M7 Group (Canal+ Luxembourg), která platformy Skylink a freeSAT provozuje.

Parabola.cz: Proč stále používáte na Skylinku systém podmíněného přístupu Irdeto s CAID 0D96?
Jaromír Glisník, M7 Group (Canal+ Luxembourg): CAID 0D96 byl spuštěn při zavedení systému Irdeto před dvanácti léty. Emuluje bývalý systém CryptoWorks, který jsme používali v minulosti. Mnoho zákazníků mělo v té době satelitní přijímače a CAM moduly CryptoWorks. CAID 0D96 tu byl pro ně, aby nemuseli svá zařízení měnit. CAID 0D96 dlouhodobě utlumujeme, jeho kompletní odstavení předpokládáme na počátku roku 2021.

Jaké máte důvody k odstavení tohoto kódování?
Již 10 let se přijímače s dekodéry CryptoWorks neprodávají a tím pádem zaniknul důvod pro podporu 0D96. Každý systém podmíněného přístupu zabírá určitý datový tok na každém satelitním transpondéru. Vypnutím CAID 0D96 se tento datový tok uvolní pro jiné využití. Jedná se o překonaný systém, který neodpovídá aktuálním standardům co do bezpečnosti a spolehlivosti.

Máte již plán, jak budete s vypínáním CAID 0D96 postupovat?
U nových programů již CAID 0D96 nepřipojujeme. Finální vypínání proběhne zřejmě po skupinách programů. Nejdříve přijdou na řadu programy z nejvyšších balíčků a prémiové programy.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Rodina sleduje nabídku operátora platformy Skylink (foto: M7 Group)

Kolika zákazníků se vypnutí CAID 0D96 bude týkat? Máte nějaké odhady či přesná data?
Přesná data nemáme, zákazníci nám průběžně neposkytují informace o přijímačích, které používají.

Kolik může být v provozu starších přijímačů a modulů, které dekódují programy právě přes CAID 0D96?
Dle našich informací již nikdo nepoužívá přijímače s licencovaným dekodérem CryptoWorks. Žádný z nich totiž nepodporuje MPEG-4/HD, tedy technický formát, ve kterém dnes vysíláme. Existuje již jen velmi málo uživatelů CryptoWorksových CAM modulů. Snad stovky nebo desítky.

Co mají dělat diváci, kteří sledují programy přes emulovaný systém CryptoWorks (CAID 0D96)?
Někteří zákazníci si koupili přijímače bez licencovaného dekodéru. Ti z nich, jejichž dekodér funguje v režimu CryptoWorks problém zaznamenají. O jeho řešení budou muset požádat prodejce, který jim nelicencovaný přijímač prodal. Před používáním nelicencovaných dekodérů zákazníky varujeme. Za jejich funkčnost nemůžeme ručit.

Mají Vaši zákazníci přejít - pokud mění modul - na Irdeto nebo na Viaccess Orca? Co byste jim doporučil?
Pokud přejdou na modul Irdeto, budou moci využívat svou stávající kartu. Pokud přejdou na Viaccess Orca, mají novou kartu zahrnutu v ceně dekodéru. Na jejich novou kartu jim stávající předplatné převedeme. Modul Irdeto umožňuje kartu vyjímat z dekodéru a využívat ji na jiném přijímači (např. na chatě), zatímco u Viaccess Orca je vždy karta integrovaná v přijímači či CAM modulu. Záleží tedy na způsobu využívání našich služeb.

Jak poznají, že se dívají na Vaše programy z dosluhujícího systému 0D96?
Pokud využívají ke sledování naší programové nabídky přijímač nebo modul označený logem Skylink READY, zcela jistě se nemusejí vypínání 0D96 obávat. Zákazníci, kteří dosud dekódují programy v režimu 0D96, již pravděpodobně zaznamenali postupnou redukci programové nabídky. Řadu programů přijímat nemohou, například program CNN Prima News. Pokud zákazník může přijímat program ČT 1, ale nedekóduje program CNN Prima News, velmi pravděpodobně jeho dekodér funguje v módu 0D96. Měl by svůj dekodér vyměnit nebo jej upgradovat na systém Irdeto, je-li to možné.

Emulaci systému CryptoWorks používá i Vaše sesterská platforma freeSAT. Máte v plánu i zde vypnout její CAID 0D97? Jak zde bude proces probíhat v souvislosti se stěhováním služby na satelit Astra 3B?
Ano, důvody pro zavedení i vypnutí CAID 0D97 jsou stejné. I zde půjdeme cestou postupného odpojování systému od jednotlivých programů.

Máte již plán vypínání 0D97 u freeSATu?
Plán vypínání dosud nemáme.

Plánujete zákazníkům freeSATu, kteří zmigrují na satelit Astra 3B, vyměnit přístupovou kartu za novou, která bude podporovat kódování Skylinku a nabízet balíčky freeSATu jako produkt na společné kartě?
U převážné většiny zákazníků freeSATu s výměnou karty nepočítáme. Jejich karta bude fungovat i na Astře 3B. Systémy podmíněného přístupu Skylinku a freeSATu budou fungovat vedle sebe, každá karta patří pouze jednomu z nich. Nedá se tedy hovořit o společné kartě.

Skylink a freeSAT budou na jednom satelitu Astra 3B. Budou tyto dvě DTH platformy působit nadále vedle sebe nebo dojde k postupnému přesunu zákazníků freeSATu na balíčky a služby Skylinku?
Investujeme do rozvoje Skylinku a z dlouhodobého pohledu počítáme s jednotným systémem balíčků a služeb pro obě značky. Přechod na Astru 3B bude postupný a budeme k němu přistupovat individuálně tak, aby byl pro zákazníky freeSATu výhodný.

ČTĚTE TAKÉ:
* Skylink chystá nový kódovací systém Nagra

V tomto týdnu server parabola.cz přinesl informaci, že Skylink bude používat další systém podmíněného přístupu - kryptovací řešení společnosti Nagra. K jakým účelům budete používat Nagru?
Nagra byla zvolena jako nový systém podmíněného přístupu pro všechny platformy Canal+. Některé platformy Nagru využívají, pro jiné - například pro Skylink - se bude jednat o novinku.

Budou pro Nagru jen set top boxy nebo i CA moduly?
Obojí, jednoduché satelitní set top boxy, hybridní boxy i CA moduly.

Plánujete v systému Nagra párovat modul/přijímač s kartou?
Párování dekodéru s kartou je osvědčeným standardem Canal+. Ani pro nás to není nic nového, u systému Viaccess Orca párujeme mnoho let.

Proč pro provoz DTH služby nepostačuje jeden CA systém, jako v minulosti? Proč jich Skylink musí používat tolik?
Důvodem je dvojí změna vlastníka, ke které v uplynulých 10 letech došlo.
Skylink začínal s CryptoWorksem, ten koupilo Irdeto a ukončilo jeho podporu. V té době jsme mohli přejít na úplně jiný systém, ovšem pouze Irdeto nabídlo funckionalitu ICE, díky které stačilo vyměnit karty a nebylo nutno měnit přijímače. Proto bylo pro nás Irdeto logickou volbou. V roce 2011 jsme se stali součásti M7 Group, která používala několik jiných systémů. Není efektivní kupovat malé množství karet od několika dodavatelů. Hledali jsme tedy systém, který by pro nově získané zákazníky používaly všechny platformy M7. V „soutěži krásy“ vyhrál Viaccess Orca. Vloni nás koupil Canal+ a stáli jsme se součástí globální korporace s velmi dynamickým růstem zákaznické základny. Opět se stalo otázkou efektivity používat pro nové zákazníky jediný systém. A volba padla na Nagru.

Plánujete systémem Nagra nahradit některý ze stávajících systémů - tedy Irdeto či Viaccess?
Jak Irdeto tak Viaccess používá velký počet zákazníků. Náhrada spojená s výměnou karet a přijímačů by proto nebyla efektivní. Oby systémy fungují k naší spokojenosti, pro náhradu není důvod.



Vedle Irdeta a Nagry používáte u freeSATu také systém Conax. Zůstanete u Conaxu nebo jej postupně utlumíte?
Dekodéry s Nagrou již v bázi freeSATu nemáme. Pro Irdeto a Conax freeSATu platí totéž, co pro systémy Skylinku. Budou fungovat i nadále, nové přijímače a moduly však již budou s Nagrou.

Chystáte systém Nagra i pro pozemní placenou televizi Anténa+?
Systém Nagra by měl v budoucnu fungovat pro všechny služby Canal+, tedy i pro naši terestrickou televizi Skylink Anténa+.

Děkuji Vám za rozhovor.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články