Quantcast

Skylink: Do roka chceme získat 10 tisíc abonentů v DVB-T2

| Tisk

logo V říjnu spustí operátor satelitní platformy Skylink svoji placenou televizi také v pozemním vysílání. V Praze a okolí bude dostupná služba Skylink Anténa+. Jaromír Glisník, člen představenstva M7 Group, v rozhovoru přibližuje chystanou službu.

Bude placená terestrická televize Skylink Anténa+ dostupná i v dalších částech České republiky? Jaký bude používat moduly a jaké má operátor cíle? Odpovědi na tyto a další otázky jsou v tomto rozhovoru pro server parabola.cz.

Kapacitu v DVB-T2 multiplexu společnosti Prague Digital TV bude využívat společnost Canal+ Luxembourg (M7 Group). Jaké záměry máte s touto kapacitou?

Společnost Prague Digital TV nám nabídla volnou kapacitu svého regionální terestrický multiplexu. Rozhodli jsme se ji využít pro placenou kódovanou službu. Vedle naší placené služby bude v rámci multiplexu i nadále vysílána volně stanice Praha TV.

Kolik Mbit/s budete z tohoto DVB-T2 multiplexu využívat?

Během technických testů, které mají mj. za cíl ověřit navržené vysílací parametry, se tato otázka vyjasní. Bude to cca 90% celkové kapacity multiplexu.

Jak se bude Vaše pay-tv v DVB-T2 nazývat?

Pro novou službu jsme zvolili jméno Skylink Anténa+.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Rodina sleduje nabídku operátora platformy Skylink (foto: M7 Group)

Kdy bude spuštěno testovací vysílání?

Technické testy spustíme v okamžiku překlopení multiplexu z DVB-T na DVB-T2. To plánuje Prague Digital TV na 3. září 2020. Diváci televizní stanice Praha TV budou své televizory přelaďovat a současně si naladí nové předvolby naší placené nabídky. Bude se však zatím jednat jen o test, předvolby „ožijí“ až po zahájení komerčního provozu. Nebude potřeba přelaďovat dvakrát.

Kdy můžeme očekávat zahájení komerčního provozu pay-tv v DVB-T2?

Komerční start nové služby plánujeme na 1. 10. 2020.

Jaké programy budete v DVB-T2 poskytovat a za jaké ceny?

Programová nabídka se bude skládat z vybraných programů různých žánrů, většinou v HD kvalitě. Počítáme i s HD verzemi Novy a Primy. Počet programů upřesníme podle výsledků technických testů. Programovou nabídku a cenové podmínky zveřejníme před komerčním startem.

Co budou diváci pro příjem placené televize v DVB-T2 potřebovat?

Pro příjem služby Skylink Anténa+ je nutná běžná anténa pro příjem terestrické televize, televizor s tunerem DVB-T2/HEVC a dekódovací Viaccess CAM modul Anténa+. Ten bude možno zakoupit přes web skylink.cz nebo v síti prodejen Datart v Praze a Středočeském kraji. V ceně modulu bude dvouměsíční předplatné. Je velká chyba, že certifikace set top boxů pro DVB-T2 nevyžadovala slot pro CAM modul. Většina set top boxů zakoupených v posledních letech jej nemá a nejsou proto připraveny pro příjem kódované nabídky.


obrázek

▲ Mapa č. 1 - Pokryté území signálem multiplexu RS4 (mapa: M7 Group)

Jaké bude pokrytí území pay-tv v DVB-T2?

Službu Anténa+ bude možno přijímat v Praze a širším okolí. Dosah závisí na typu antény na straně diváka. Mapa pokrytí bude k dispozici na našich webových stránkách. Dá se říci, že kdo dnes přijímá nekódovanou stanici Praha TV, bude moci přijímat i Anténu+.

Ne každý žije v Praze či nejbližším okolí... Máte v úmyslu rozšiřovat pokrytí do dalších regionů České republiky? Kdy by se mohli diváci dočkat placené televize v dalších částech ČR?

Možnosti pro spuštění podobné služby v jiných regionech existují. Je otázkou, zda komerční podmínky budou akceptovatelné. Terestrická distribuce je nesmírně nákladná a efektivní může být jen pro území s vysokou hustotou obyvatel a relativně plochým terénem. Takových oblastí je v ČR několik, je otázkou, zda pro ně budou existovat volné frekvence. Dokud nebude rozhodnuto o celostátních sítích, jsou možnosti regionální terestriky omezené.

Pozemní televize si musí v nadcházejících letech vystačit s omezeným pásmem. Je zde prostor pro rozšíření programové nabídky o další multiplex alespoň pro oblast Prahy a okolí?

Rádi bychom přinesli naše služby většině diváků pozemní televize v České republice. Za efektivní považuji pro placenou terestrickou službu pokrytí kolem 85%. Usilujeme o jeden národní terestrický multiplex. V odpovědi na naši žádost ČTÚ 11. června 2019 uvedl, že si váží zájmu naší společnosti účastnit se na budoucím zajištění šíření zemského digitálního televizního vysílání v České republice a že o dostupnosti a autorizaci dalších rádiových kmitočtů nebude rozhodnuto dříve než koncem roku 2020. Vzhledem k tomu, že Evropská komise dosud neschválila automatické prodloužení kmitočtů stávajícím držitelům do roku 2030, je pravděpodobné, že kmitočtů pro rozvoj terestrické televize v celostátním měřítku a naši možnou účast na něm bude dostatek.

Je prostor pro expanzi s placenou televizí v DVB-T2 i na Slovensku?

Takový prostor nevidím. Jedna placená terestrická služba na Slovensku již existuje. Není zde místo pro dalšího hráče.

Canal+ provozuje pay-tv v pozemním vysílání v některých zemích. Jaké máte zkušenosti v Belgii s Antenne TV či Canal+ ve Francii?

Situace je v těchto zemích velmi odlišná. M7 Group provozuje Antenne TV v situaci, kdy terestrický příjem v Belgii využívá jen málo diváků. To rozvoj naší placené služby samozřejmě omezuje. Na druhou stranu v Belgii nejsou nejatraktivnější komerční stanice vysílány nekódovaně, jako u nás. Ve Francii provozuje Canal+ terestrickou službu pro 400 tisíci zákazníků, jejíž licence končí v prosinci letošního roku. Neznám strategické záměry našich francouzských kolegů. Dle informací z veřejně přístupných zdrojů dosud není o dalším postupu dosud rozhodnuto.

Přicházíte do DVB-T2 již s nějakým osvědčeným modelem placené služby, který funguje?

Bude se jednat o jeden balíček programů s modelem předplatného. Bez závazků, bez sankcí, bez komplikací. V jednoduchosti je krása.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Rodina sleduje nabídku operátora platformy Skylink (foto: M7 Group)

Půjde o anonymní předplatné nebo bude nutné dekodér/modul na webu zaregistrovat?

Podobně jako u jiných služeb Skylinku bude nutno dekodér přes web registrovat.

Jak přijímají zákazníci pozemní televize myšlenku, že i za nabídku terestrické TV je nutné platit?

S přechodem na DVB-T2 si mnoho diváků zakoupilo televizor s velkou obrazovkou. Ti představují naši cílovou skupinu, neboť nemohou být spokojeni s kvalitou obrazu většiny programů vysílaných na terestrice v SD kvalitě. Za nabídku terestrické TV není nutné platit. Kdo však ocení lepší obraz, bohatší programovou nabídku a další služby, připlatí si rád.

Kolik chcete získat do roka od spuštění pay-tv v DVB-T2 abonentů? Jaký je v Česku potenciál pro placenou DTT?

Do roka bychom rádi získali 10 tisíc předplatitelů. Obecně lze říci, že potenciál pro placenou DTT je v České republice velký. Závisí ovšem na strategii největších komerčních vysílatelů. Pokud se rozhodnou své atraktívní programy zakódovat, o poptávku po placené službě se nebojím. Pro takový scénář je ovšem nutno splnit řadu podmínek. My se na něj každopádně připravujeme.

Metu 10 tisíc abonentů služby Skylink Antena+ chcete překonat se startovacím pokrytím Prahy a okolí nebo do té doby hodláte se službou expandovat do dalších regionů České republiky?



Jedná se o cíl pro Prahu a okolí. Cíle pro celostátní projekt stanoveny zatím nemáme.

Může zákazník Skylinku se svým modulem Viaccess se stát i abonentem Vaší služby v DVB-T2?

S touto možností nepočítáme. Technicky vzato se bude jednat o stejné moduly. V našich systémech však budou řízeny odděleně.

Děkuji Vám za rozhovor.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články